19 nově otevřených podniků – lednová edice

Inspirace

inspirace Nově otevřené podniky novinky

Leden znamená nový začátek, a tak tomu bylo i v řadě nových restaurací, kaváren a barů. Nejvíce se tentokrát dařilo Brnu a už tradičně pražským Vinohradům!

Martinez Bar

Interier_02

Nový pražský bar se chlubí konceptem “Cocktails & Dim sum” a celkem jasně tím dává najevo, co mohou jeho hosté od návštěvy čekat. Nápojový lístek tvoří jednak vlastní signature drinky baru, jednak i klasiky v podobě Martini a míchané drinky. Na menu pak ještě najdete menší barová jídla v podobě zmiňovaných dim sum knedlíčků a dalších pokrmů asijské kuchyně.

Adresa: Budečská 19, Praha 2

The Bistro

the bistro 1

Nový přírůstek do rodiny si začátkem roku také připsaly restaurace La Veranda a Babiččina zahrada. Ten samý tým v čele s šéfkuchařem Radkem Davidem totiž stojí za novinkou The Bistro. Koncept je postavený na menu, které není ukotveno jednou konkrétní kuchyní, naopak se bude měnit každý týden. Velký prostor tady mají také tzv. mezze/snacky, tedy menší pokrmy, které dovolí hostům ochutnat více jídel najednou. Nechybí ale ani klasická velká jídla a dezerty.

Adresa: Londýnská 71, Praha 2

Wafflin

wafflin

Ještě stále zůstaneme na Vinohradech a třetí novinka odtud se zaměřuje na nabídku čím dál tím více oblíbených vaflí. Ve Wafflinu chtějí svým hostům tuto dobrotu nabídnout jako plnohodnotné jídlo, a to nejen ve svých sladkých podobách, ale najdete v nabídce i slané verze. Z těch tady ochutnáte například kombinaci s vejcem a avokádem nebo vafle jako sendvič, kdy nahrazují klasické pečivo.

Adresa: Francouzská 10, Praha 2

Ježkovy voči Bar & Tapas

ježkovy voči

V centru Prahy najdeme další nový bar, tentokrát v kombinaci s nabídkou tapas jídel. Ježkovy voči fungují přes den jako pohodová kavárna se zahrádkou ve vnitrobloku. Kromě kávy si tady dáte taky něco malého k zakousnutí, domácí ledový čaj nebo limonádu. Večer už se tady nese v duchu španělského vinného tapas baru. Nechybí ale ani míchané koktejly nebo piva z minipivovarů a vše doplňuje stylový interiér třeba s žehlicími prkny místo stolů nebo s tramvajovými židlemi.

Adresa: Ve Smečkách 6, Praha 1

Dolcemente

dolcemente

V Praze se začíná blýskat na lepší cukrářské časy a postupem času se tady objevuje čím dál tím větší množství zajímavých cukráren. Novým přírůstkem je také kavárna a cukrárna Dolcemente. Za tou stojí italští majitelé a kromě italské kávy si tady dáte i řadu dezertů a sladkostí. Vybírat můžete z dortíků, sladkých sušenek a drobného pečiva ke kávě, croissanty, briošky, koblihy a další plněné kapsy nebo šátečky. A kdo by snad k sladkému rád i něco ostřejšího, v nabídce najdete například i Martini.

Adresa: Italská 5, Praha 2

Pizzapunk

pizzapunk

První veganská pizzerie otevřela začátkem letošního roku v Brně, kde se veganským podnikům všeobecně velmi daří. S heslem “love dies, pizza is forever” se rozhodli nabídnout kvalitní pizzu za použití pouze rostlinných surovin, zároveň se vyhýbat polotovarům a využívat co nejvíce lokálních zdrojů. Na pizze pak najdete veganské alternativy sýra z oříšků nebo třeba mrkev upravenou ve stylu lososa.

Adresa: Jana Uhra 6, Brno

Whiskey Bar, který neexistuje

whiskey bar

Povědomý název jasně naznačuje, že podniky Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a 4pokoje mezi sebe přivítaly nového člena zaměřujícího se na whisky. Prostor této novinky býval původně právě whisky barem, a tak noví majitelé navazují na zdejší tradici. V jejich nabídce má 70% zastoupení skotská whisky, 15% irská whiskey a 10% americká. Zbytek jsou další země včetně České republiky. Tím ale nápojový lístek nekončí, zhruba dalších 90 položek představují i další destiláty nebo likéry. K jídlu si tady pak hosté můžou dát škvarkovou pomazánku z domácích škvarků, vlastní chipsy s octem nebo tatarák.

Adresa: Gorkého 58, Brno

Sušenkárna Momenta

sušenkárna 2

Populární brněnská kavárna Momenta ještě koncem loňského roku otevřela svůj sesterský podnik Sušenkárnu. Na své si tady přijdou fanoušci sušenek všech možných chutí, barev i tvarů. Ty se pečou každý den čerstvé a jejich receptury jsou inspirované belgickými, francouzskými a americkými postupy. Kromě čajových sušenek, sušenek s čokoládou nebo oříšky a dalším zdobením jsou v nabídce i pusinky a filtrovaná káva nebo čaj.

Adresa: Mečova 8, Brno

Říčanský pivovar

říčanský pivovar

V Říčanech kus za Prahou otevřeli letos svůj první pivovar v této oblasti. Říčanský pivovar si vaří pět druhů svrchně i spodně kvašených, nefiltrovaných a nepasterovaných piv. K pivu pak samozřejmě patří i tradiční česká kuchyně a další speciality. Stálé menu tady ještě doplňuje to polední, které obsahuje vždy dvě polévky a tři hlavní jídla.

Adresa: Olivova 23, Říčany

Sousto

sousto

Další novinku najdete v Praze na Újezdě. Tady otevřelo bistro s velmi přívětivou otvírací dobou od 8 hodin ráno do 2 a stejně tak je nastavené i menu, kde si vyberete jídlo v průběhu celého dne. V nabídce jsou slané i sladké palačinky a vafle, originální belgické hranolky, řemeslné pivo, čerstvé smoothies, koktejly nebo snídaňové tousty a saláty. V létě se pak ještě otvíračka prodlužuje na nonstop.

Adresa: Újezd 16, Praha 1

Shoyu

shoyu

Brno si tentokrát připisuje ještě jedno prvenství, a to první ramen podnik v Brně. Tím se stalo bistro Shoyu. Zdejší ramen je založený na domácích nudlích, vlastním vývaru a samozřejmě bůčku. Maso si tady majitel navíc sám bourá a drží se myšlenky využití všech surovin na maximum. V nabídce nechybí ani vegetariánská verze.

Adresa: Veveří 10, Brno

Cupcakekárna na Zelňáku

cupcakekárna

Tržnice Brno se v posledních týdnech rozrostla o tři nováčky – Cupcakekárnu, pastrami a italské bistro. Cupcakekárna na Zelňáku je už druhá pobočka podniku s barevnými dortíčky v celé řadě příchutí jako například tiramisu, oreo nebo kinder bueno a další. Kromě toho si tady hosté dají i výběrovou kávu z pražírny Coffee Source, horkou čokoládu, domácí zmrzliny a sorbety nebo limonádu.

Adresa: Zelný trh 14, Brno

Coucou Pastrami & Sandwiches

coucou

Další nováček z Tržnice Brno je Coucou Pastrami & Sandwiches. Bistro “Kuku”, jak se název vyslovuje, se logicky zaměřuje na nabídku sendvičů, hlavně pak vyhlášených amerických druhů jako je pastrami a reuben sandwich s hovězím masem. Ty ještě doplňuje třeba sendvič s trhaným vepřovým masem v ciabattě a další. Pro vegetariány je tady připravený grilovaný hermelín a z dezertů pak nechybí klasický cheesecake.

Adresa: Zelný trh 14, Brno

Jean Paul’s bistro

jean pauls

Posledním zástupcem ze Zelného trhu je ještě tahle italská novinka. Jean Paul’s bistro se svým menu začíná už od snídaní a hosté sem můžou přijít kdykoli během dne pak i na oběd nebo večeři. Kromě toho si tady můžete i některé italské lahůdky koupit domů. Zdejší specialitou jsou těstoviny nebo rissoto z parmezánového bochníku.

Adresa: Zelný trh 14, Brno

Tvoje máma

tvoje máma

Pražské Vršovice se rozrostly o další útulnou kavárnu, Tvoje máma ale oslní hlavně nabídkou poctivého sladkého i slaného pečiva. Otvíračka tady začíná ve všedních dnech už v 7:30 a připravená je jak káva z pražírny Caffky, tak i dobroty jako vlastní koblihy, koláčky a koláče, loupáky nebo housky.

Adresa: Holandská 52, Praha 10

Maso je Maso

maso je maso

Kousek od náměstí Míru přibyla nová restaurace, která potěší všechny masožravce. Maso je Maso se soustředí na kvalitní kousky masa nejen od nás, ale i ze světa, a především pak na klasické BBQ z grilu/pece/udírny Big Green Egg, která funguje na uhlí. Na menu pak najdete steaky a burgery, ale také vepřové maso nebo baby kuře, ryby a saláty. Každý den se tady ještě mění nabídka obědových business menu.

Adresa: Belgická 26, Praha

Loving Hut Jugoslávská

loving hutVinohradská pobočka veganských restaurací Loving Hut loni zavřela s tím, že se její fanoušci už brzy můžou těšit na úplně nové místo. Koncem ledna nová restaurace skutečně otevřela na adrese Jugoslávská. I tady si hosté budou moct dát cokoliv z oblíbeného bufetu na váhu nebo celé jídlo, dezerty a výběrovou kávu. Proměnou prošel především interiér, který je nyní prostornější a designově vydařenější.

Adresa: Jugoslávská 12, Praha 2

Pipca

pipca

Že nabídka a obliba kuřat v českém gastru neustále roste, už jsme v minulosti zmiňovali. Dalším důkazem je i restaurace Pipca, kde dělají jednak grilovaná kuřata na ohni, ale i burgery nebo trhané vepřové. K masu si tady vyberete i z řady příloh, sladký dezert v podobě ovocného koláče nebo brownies z červené řepy a všechno můžete zapít čepovaným i lahvovým pivem z pivovaru Trautenberk.

Adresa: Milady Horákové 28, Praha 7

Karolína Hejlová, 1. 02. 2018