Barvy podzimu v podniku

Business

Halloween lokálnost podzim sezónní menu sezónní suroviny vinobraní

Těžko hledat něco krásnějšího než podzim plný barev, vůně listí a slunce, které se s námi po létu ještě nechce rozloučit. Podzim nám přináší mnohem víc než jen počasí, které vybízí k procházkám a výletům. Podzim byl v českých zemích obdobím sklizně a je také spojován s tradicí posvícení. Pro mnoho lidí je podzim časem, kdy končí dovolená, začíná chladnější počasí a je potřeba se vrátit zpět k denním povinnostem. Ale uvědomujeme si, že podzim není jen čas mezi létem a Vánoci? Podzim naopak dokáže potěšit všechny naše smysly. Co vše můžete z podzimního období využít pro váš podnik?

Téma podzimu nabízí hodně. Od sezónních menu a koktejlů přes dekorace až po tematické akce. Jaké tipy jsme pro vás posbírali?

Sezónní suroviny a jejich využití

Surovin, které mají sklizeň v podzimním čase je opravdu hodně a barvami rozehrají každý talíř. Už několikrát jsme si povídali o tom, jak je práce s českými a sezónními surovinami pro podnik prospěšná a důležitá. Pomáhá nám navíc komunikovat příběhy, které naši zákazníci hledají. Čerstvé sezonní suroviny najdou těžko konkurenci a netřeba dodávat výhodu v jejich cenové dostupnosti a snižování ekologické stopy z dovozu. Pojďme jim vzdát spolu hold a naservírovat je vašim hostům – tyto suroviny vás zahřejí nejen na pohled. Které jsou na podzim ty pravé?

Jablko – Nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na vaši zahrádku (nebo na zahrádku k sousedům). Jabloň je skoro na každé z nich a využití jablka je opravdu široké. Co třeba udělat domácí chutney k sýrům nebo masovým pokrmům, koktejl s nádechem podzimu a jablečným moštem, nebo oblíbený apple crumble jako dezert? Jako dekorace jablko také poslouží: můžete je naaranžovat na bar, do košíku, nebo na plátky usušit a využít na podzimní věnec na dveře restaurace.

Dýně – Podzimní stálicí je dýně. Především v Americe je symbolem tohoto ročního období, ale také u nás nachází každý podzim své místo jako dekorace i surovina. Nabízet dýňový krém nebo rizoto, už není nic nového, ale co zkusit třeba dýňový hummus, ravioli, domácí dýňové hranolky, dýňové palačinky nebo třeba dýňovou pizzu? Výhodou dýně je její variabilita – můžete ji připravit naslano i nasladko, studenou i teplou… Je to jen na vás. Ještě jedna výhoda – dýně je skvělým doplňkem do interiéru restaurace. Na Halloween jsou vyřezané dýně klasikou.

Řepa – Jako další nemůže chybět červená řepa, která je oblíbená především pro její blahodárné účinky pro lidské tělo. Je plná vitamínů a působí jako prevence na spoustu neduhů. Skvělá je v kombinaci se sýry, do polévek, smoothie a oblibě se těší také hummus z červené řepy či zeleninové chipsy.

Víno – Co by byla Česká republika bez vína. Hrozno se dá využít v kuchyni na výrobu skvělých marmelád k sýrům, do salátů či dezertů. Netřeba připomínat burčák a mladé víno, které je již symbolem podzimu a hýbe celou zemí. Nabídka mladého vína je v podniku skoro nepostradatelná.

Ořechy – Další stromem, který najdete skoro v každém parku u nás, je ořech. Vybírat můžete mezi ořechy vlašskými a lískovými, na jižní Moravě mají dokonce mandloně. Ořechy poslouží do pesta, dezertů nebo třeba k sýrům. S rostoucím trendem veganství můžete v kavárnách stále častěji narazit na alternativy mléka právě z ořechů. Vyrobit takové mléko můžete relativně snadno i sami. Ořechy jsou  krásná dekorace a spolu s podzimním listím vás nic nestojí.

Podzimní akce a svátky

Na podzim se toho děje hodně. Lidé jsou zpět z dovolených a podniky opět ožívají. Tady máte pár tipů na to, co se zákazníky oslavit na podzim.

Sklizeň – Oslavte sklizeň třeba sezónním menu. Oslava sklizně a posvícení má v českých zemích tradici a vy je můžete pomoci připomenout a oslavit dobrým jídlem a pitím. Různě zaměřená menu by neměla chybět ani u vás. V kavárnách využijte podzimní příchutě do kávy či dezerty ze sezónního ovoce.

Vinobraní a mladé víno – Vinobraní je pro Českou republiku důležitým momentem a spousta vinařů organizuje akce, náměstí ve městech ožívají stánky a lidé slaví. Dalším momentem k oslavám je jedenáctý listopadový den, kdy slavíme svátek svatého Martina. Otevírají se mladá vína, již tradičně se peče svatomartinská husa a  připravují další pochoutky v podobě paštik, galantin, husích kaldounů a dezertů ze sezónního lokálního ovoce. Toto menu má v českých restauracích již roky své místo a věrné zákazníky. Nemělo by chybět ani u vás v jakékoliv obdobě.

Halloween – Původně americký svátek, který už si našel místo i u nás – především u mladší cílové skupiny. Využívá se často pro tematické večírky a párty. Podniky připravují speciální koktejly se strašidelnými názvy, vymýšlí zajímavý program a dekorace. Obliba svátku roste – tak to letos také zkuste využít. V restauraci můžete připravit pár zajímavých chodů, nebo si můžete pohrát s vizuálním pojetím současného menu na tento den.

Není toho vůbec málo, co podzim nabízí. Vyberete si pro svůj podnik alespoň pár aktivit, a zvyšujte tím vlastní zisk. Vařte a míchejte sezónně a lokálně a oslavujte to, co naše země vždycky slavit uměla – sklizeň, jídlo a dobré víno.

Michaela Svobodová, 5. 10. 2018