Drobky z gastra: 10 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

V České republice se schyluje k pořádnému konkurenčnímu boji mezi dovozci jídla, našli jsme pro vás pár posledních letních specialit a už také víme o prvních podzimních menu. Projděte si s námi 10 novinek posledních týdnů a zjistíte, co se zrovna v českém gastru děje.

Wolt v Praze

Finský start up zaměřující se na doručování jídla odstartoval naostro v polovině minulého měsíce. Konkurent českého Dáme jídlo přijímá objednávky do téměř padesáti restaurací nebo kaváren a staví zejména na rychlosti doručení, která je v průměru do 35 minut. Wolt zatím doručuje jen v centru Prahy, konkrétně je to Praha 1, 2, 7, Žižkov, Smíchov a Karlín. Do budoucna je ale plán rozšířit se nejen dál po hlavním městě, ale i dalších měst a samozřejmě i přidávat další restaurace a podniky.

Férové ceny ve Sklizeno

Nové označení Férová cena nyní najdou zákazníci prodejen Sklizeno na více než 50 potravinách, na kterých se podařilo společnosti ušetřit náklady. Základní potraviny jako mléko, vejce, maso, uzeniny nebo pečivo a další zlevnily v průměru o 17 % bez rozdílu na kvalitě. Sklizeno toho dosáhlo díky vybudování vlastní logistiky, vlastním centrálním skladům a nakupování ve větších objemech. Tohoto trendu se značka plánuje držet i nadále a zdůrazňuje, že nejde jen o krátkodobou slevovou akci, ale dlouhodobou cestu.

Nové osvěžení ve zmrzlinářství Amato

Zmrzlinářství Amato z pražské Letné baví svoje hosty netradičními chuťovými kombinacemi, které letos v létě neustále rozšiřuje o nové. Kromě klasických příchutí, jako je citronový sorbet s mátou nebo třeba veganské mandlové gelato tady můžete zkusit novinku v podobě červená paprika s jahodou.

Tyč & CheeseCake

Brněnští SORRY – pečeme jinak pravidelně přichází s originální nabídkou sladkostí a letos v létě nabízejí svým zákazníkům tzv. Tyč & CheeseCake. Jde o „zmrzlinodort” odkoukaný ze zahraničí a vlastně jde jednoduše o zmrzlý cheesecake na tyčce a v čokoládě. Zkusit tady můžete hned několik variant, například s pistácií, malinou a bílou belgickou čokoládou, dál třeba se sušenkami oreo, křupinkami a mléčnou čokoládou nebo s karamelizovaným banánem, slaným karamelem a lotuskami.

Kurzy s Pavolem Pavlíkem

Vršovická restaurace Benjamin si v průběhu léta připravila hned dvě novinky do svého repertoáru. První z nich je zavedení obědů, které fungují opět jako řízená degustace, v poledne ale pouze o třech chodech. Obědy tady fungují zatím jen čtvrtky a pátky od 12:30. Kromě toho spustili nově i kurzy pod vedením šéfkuchaře Benjaminu Pavla Pavlíka. Ty se budou konat vždy jednou měsíčně od srpna až do února v prostorech na Cocino Rivero na Praze 1 za cenu 3 000 Kč.

Cukrfree vaření v Laboratoriu

U kurzů ještě chvíli zůstaneme, tentokrát se ale podíváme do oblíbené školy vaření Laboratorio. To nově rozšířilo svoji nabídku o další jméno české gastronomie, a to Janinu Černou alias blogerku Cukrfree. Tipy a recepty, jak vařit bez cukru, bude předávat na kurzu, kde se účastníci mimo to naučí i výrobu másla, mléka i mouky z různých druhů ořechů. Novinkou v kurzech Laboratoria je i ten pod taktovkou šéfkuchaře Lukáše Pocnara z bistra La Bottega, který bude účastníky zase učit jak na snídaňové menu bistra včetně vajec Benedikt.

Nové menu v Café Buddha

První podzimní vlaštovky můžeme pozorovat na menu českých restaurací, jako je třeba Café Buddha v Balbínově nebo Norské ulici. Barevné menu si tady připravila šéfkuchařka Sofia Smith spolu s majitelem Štěpánem Návratem a kromě letních bestsellerů ho doplňují i novinky jako třeba smažené kalamáry s chilli solí, indonéské kachní stehno nebo nasekané kachní maso s křupavým kachním srdíčkem a novinkou jsou také dva vegetariánské pokrmy.

Podzimní host V Zátiší

Od 11. do 15. září opět přijede do restaurace V Zátiší hostovat světový michelinský kuchař. Letos na podzim jím bude Mourad Haddouche Dossier z Francie, který má už mnohaleté zkušenosti nejen z francouzských, ale i světových restaurací. Dossier je považovaný za invenčního kuchaře, který rád zkouší nové věci a propojuje tradiční kuchyni s tou moderní. V restauraci V Zátiší bude připravovat šestichodové menu, na kterém nebudou chybět šneci, foie gras, kachní prso nebo třeba bramborové spaghetti carbonara či knedlíček z candáta.

Zářijové menu v Mlýnci

Na podzim už se také chystají v restauraci Mlýnec v centru Prahy, kde šéfkuchař Marek Šáda připravil nové zářijové menu, které se pomalu ladí do chladnějších chutí. Nechybí v něm proto sezonní suroviny jako je dýně, švestky, křen nebo kaštany spolu v kombinacích s se pstruhem, daňkem nebo třeba kari a jako dezert klasické křupavé nudle s mákem, švestkami a slivovicí.

Prázdninové drinky v La Loca

Naopak léto si ještě pořád můžete užít například v restauraci La Loca. Letní osvěžení si tady hosté můžou dopřát prakticky v průběhu celého dne, v nabídce jsou totiž jak nealko verze, tak i ty ostřejší. V nabídce jsou limonády v několika příchutích, letní smoothies nebo sezonní specialita podniku 50 Shades of Grey se zmrzlinou, Baileys, mátovým likérem a oreo sušenkami.

Karolína Hejlová, 11. 08. 2018