Drobky z gastra: 10 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Inspirujte se, kam vyrazit a co ochutnat během prvních jarních dnů. Teplé počasí si vyloženě říká o to vyrazit do ulic ven a užívat si všechny ty dobroty. V článku najdete tipy na nové snídaně, zahrádku v centru Prahy i čokoládovou alternativu ke klasické zmrzlině!

Barista roku 2018

O víkendu 7. a 8. dubna se v prostorách Pragovky konal další ročník soutěže Barista roku. Všichni soutěžící museli během čtvrt hodiny připravit před mezinárodní porotou celkem 4 espressa, 4 mléčné nápoje a 4 vlastní kávové drinky. Ani letos nechyběla česká kávová špička, ze které se do nedělního finále nakonec dostali Eliška Jandová, Ondrej Petrus, Vojta Růžička, Adam Neubauer, Nataša Juklíčková a Adam Obrátil. Absolutním vítězem se pak stal Adam Neubauer z brněnského Monogram Espresso Bar, který tento titul získal už potřetí.

Nový Scuk.cz

Web Scuk.cz změnil majitele i koncept a z portálu s tipy a recenzemi na podniky se stal místem pro komunitní prodej a nákup potravin od lokálních výrobců a farmářů. Na stránce najdete řadu Scuků, tedy prodejních míst, která se liší adresou i nabídkou produktů. O každý Scuk se stará Scukař, u kterého si objednávku taky přímo vyzvednete. Potraviny se objednávají online a doprava na výdejní místo je zdarma. Cílem projektu je nejen podpořit malé a střední výrobce, ale také zvýšit dostupnost jejich výrobků a podpořit komunitu okolo.

Snídaně v Alf & Bet

V kavárně Alf & Bet spustili v druhé polovině března celodenní snídaně! Snídaňové menu se tady bude měnit poměrně dost často a najdete na něm klasické ranní pokrmy, ale i polévku nebo salát dne. Například se na něm už stačil objevit opečený chléb se škvarky a klíčky, zastřené vejce s pečeným květákem, makovka ve stylu francouzského toastu nebo domácí granola s Nemlékem.

Sladké novinky v Myšákovi

Cukrárna Myšák v centru Prahy rozšířila nově svoji nabídku o sladké snídaňové pečivo. Zkusit tady tak nově můžete například ovocné taštičky, skořicové šneky, máslové croissanty, ztracený chléb nebo skořicové rolky s vanilkovým krémem.

Jarní nabídka v Petite France

Teploty venku už oficiálně hlásí nástup jara a léta a naše chuťové pohárky začínají toužit po ovocném mlsání. V pekařství a cukrářství Petite France to moc dobře vědí, a tak si připravili pro svoje hosty novou nabídku. Vyrazit můžete pro malinový dort Créme Framboise, limetkový páj Brazil Lime, mangovou crostatu nebo třeba lehký dort Ivory Ballons.

Nové menu v Café Buddha Balbínova 19

Café Buddha v Balbínově ulici slaví letos už 5. rok svého fungování a v posledních dnech tady spustili i nové menu. Kromě polední nabídky, která je tady k dispozici vždy až do 17 hodin, si večer můžete vybrat i ze stálého menu nebo proměnlivého 7chodového degustačního menu. Nové pokrmy jsou inspirované jihovýchodní Asií, Bali i Indií a za jejich podobou stojí majitel restaurace Štěpán Navrátil spolu s šéfkuchařkou Sofií Smith. Nechybí ale ani stálice menu, jako je Jungle Curry Duck, Singapore Chilli Crab nebo různé varianty sushi.

Ježkovy voči otevřeli zahrádku

S přicházejícím jarem se taky konečně dočkáme otevření zahrádek u našich oblíbených podniků, jedním z prvních je i nedávno otevřený bar Ježkovy voči. Tuhle zahrádku najdete jen kousek od Václavského náměstí v ulici Ve Smečkách ve vnitrobloku budovy. Stejně jako interiér baru i zahrádka je pojata hodně originálně – plechové sudy místo stolů tady doplňují barevné židličky nebo sedačky z lanovky a gauč ze staré vany. K dispozici tady je i gril, na který si hosté můžou donést vlastní zásoby a za poplatek 30 Kč si je tady ogrilovat. Do budoucna je v plánu i spuštění letního kina.

Ice-Choco v Monkey Chocolate

Čokoládovna v centru Prahy v Havelské Chocolate Monkey přišla s originální nabídkou svojí čokolády do horkých letních dnů. Ice-Choco je speciálně upravená čokoláda ve formě hutného, ale studeného a osvěžujícího krému. Tuhle alternativu ke klasickým zmrzlinovým kopečkům pro opravdové fanoušky čokolády si tady můžete dát i s porcí domácí šlehačky a posypem z ovoce, oříšků nebo třeba kakaových bobů.

Originální menu v Baru, který neexistuje

Brněnský Bar, který neexistuje opět přichází s originálním pojetím svého nápojového menu. Nová nabídka čítá celkem 23 drinků, každý pojmenovaný po konkrétním podniku z Brna. Podobné menu tady fungovalo už dva roky zpět, i proto je jeho název Nejlepší Brno 2. Najdete tu drinky jako třeba Kafe a Kobliha, justWINE, Forky’s nebo Cupcakekárna a další. Menu má formu časopisu, ve kterém kromě nabídky najdete články o jednotlivých brněnských podnicích. Kromě toho se tady drží i aktuálního trendu zohledňujícího životní prostředí a snížili spotřebu plastových brček u dvou třetin drinků.

All mimosa you can drink v Aromi

Italská restaurace Aromi přichází z dalšími novinkami, z čehož jedna se bude líbit všem milovníkům italského prosecca. To si budete moct nově dopřát v neomezeném množství v rámci sobotní snídaně, v kombinaci s pomerančovým džusem, tedy ve formě oblíbené mimózy. Kromě toho si tady na jaro připravili i speciální chřestové menu.

Active food pro sportovce ve Wine Food Marketu

V polovině dubna startuje ve smíchovské pobočce Wine Food Marketu prodej novinky v podobě speciálních pokrmů pro aktivní sportovce. Active food jsou miniporce speciálně navrženého jídla s vyváženými surovinami, ale i tvarem a velikostí ideálními do kapsy třeba od cyklistického dresu, bundy nebo mikiny. V nabídce je nyní 7 druhů, z toho 4 sladké a 3 slané.

Karolína Hejlová, 10. 04. 2018