Drobky z gastra: 10 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Centrum Prahy se rozrostlo o velkou novinku, kterou stále hladoví foodies vyhlížejí už pekelně dlouho, objevili jsme novinky na letních menu, nové kuchařky i kurzy vaření! Přečtěte si nejnovější díl Drobků z gastra a buďte v obraze.

Přelom května a června se nese nejen v duchu neustále se zlepšujícího českého street foodu, ale nechybí ani místa, kam si vyrazit sednout na čerstvý vzduch, nebo se osvěžit novinkami na menu.

Pop-up prostor Manifesto

První projekt svého druhu otevřel v Praze mezi Masarykovým nádražím a Florencí. Manifesto hodně z náš vyhlíželo dlouhou dobu s velkým očekáváním a od 8. června se konečně otevřel kulturně-gastronomický prostor s celkem 27 kontejnery. Projekt se inspiroval zahraničními koncepty jako například londýnským Boxparkem. Za nápadem v České republice stojí nezisková organizace reSITE Martina Barryho.

Kulturní část projektu tvoří projekce, DJs, hudební vystoupení, workshopy a další. O gastronomii v podobě kvalitního street foodu se tady starají především zvučná jména české gastro scény. Ochutnat tak můžete například nabídku pop-upů od Bistra 8, SaSaZu, Gran Fierro, Doubleshot, The Craft, Angelato, Faency Fries, Wine Food nebo třeba nakoupit ve Sklizeno. Čtyři kontejnery pak patří designu a umění.

Koblihové sendviče v Parlor

Před třemi roky přinesli v Parlor do Prahy sladké sendviče se dvěma sušenkami a zmrzlinou uprostřed, tak zvané parlorky. Letos na oslavu výročí od otevření si v karlínském bistru přichystali vysmaženou novinku. Místo sušenek tady nově kopečky zmrzliny podávají v čerstvých, domácích koblížcích. Ty jsou navíc všechny čistě z rostlinných surovin, takže vyrazit zamlsat můžou i vegani.

Dim sum obědy v QQ Asian Kitchen

Nedávno otevřená restaurace QQ Asian Kitchen kousek od Vyšehradu si u fanoušků asijské kuchyně rychle našla zalíbení. Nově tady rozšířili svoje polední menu o čím dál tím populárnější knedlíčky dim sum. Přes obědy si jich tady můžete nově vychutnat hned několik druhů.

Nová kuchařka Cukrfree

Janina Černá je autorka oblíbeného blogu Cukrfree, kde dokazuje, že se dá nejen v kuchyni obejít bez cukru. Svoje recepty, typy a rady nedávno také přenesla na papír, a tak před několika málo týdny vyšla stejnojmenná kuchařka Cukrfree. Kniha obsahuje více než 120 receptů, výživová doporučení, tipy, jak vést cukrfree domácnost, nebo to, jak absenci cukru aplikovat u dětí. Součástí jsou potom také příběhy „obyčejných lidí“ stejně jako lékařů, kteří se sami tímto výživovým směrem vydali.

Komunitní lednice v Praze

Průměrný Čech vyhodí ročně 80 kg jídla v hodnotě 20 000 korun, a to je jednoduše hodně. Do boje proti plýtvání se od jara letošního roku pustil nový projekt Samsung Bezezbytku. V jeho pilotní fázi se v Praze rozestavěly už dvě komunitní lednice, první v Komunitním centru a zahradě Kotlaska, druhá v holešovickém Studiu ALTA. Lednice podporují sdílení potravin na principu dárce – místní koordinátor – příjemce. Třetí lednice se do budoucna plánuje ještě na pražském Žižkově.

Na polední menu do restaurace V Zátiší

Pražská restaurace V Zátiší rozšiřuje svoji stálou nabídku o novinku v podobě obědového menu. To je nyní na výběr každý všední den a co týden, to jiná obměna. Tým kuchařů připravuje vždy dva různé předkrmy (salát nebo polévku), dva hlavní chody a dva dezerty. Hosté si pak můžou vybrat, zda zvolí rychlejší dvouchodovou variantu nebo všechny tři chody dohromady.

Zahrádková sezona v Aromi

S postupující sezonou a stále teplejšími dny restaurace Aromi opět otevírá svoji zahrádku ve vnitrobloku na Náměstí Míru. Kromě posezení na čerstvém vzduchu mimo ruch velkoměsta je zde čerstvou novinkou i gril s ocelovou plotnou, na kterém pro návštěvníky v restauraci připravují čerstvé rybí speciality a mořské plody. K létu pak neodmyslitelně patří i speciální menu připomínající dovolenou u moře nebo široký výběr drinků z koktejlového lístku.

Kurzy vaření v Café Buddha

Majitel restaurace Café Buddha Štěpán Navrátil spolu se svojí šéfkuchařkou Sofií Smith vypisují na léto nové kurzy vaření. Během kurzu se návštěvníci nepřesunou nikam jinam než právě do Asie, a to konkrétně do Vietnamu, Thajska a Japonska. Kurzy jsou rozdělené jednak podle konkrétních kuchyní, ale zároveň také podle obtížnosti pro začátečníky nebo pokročilé.

Vietnamské osvěžení v NGON street food & fresh bar

V centru Prahy se nově můžete osvěžit typickým vietnamským dezertem Che Thap Cam. Barevný pohár začali nově připravovat v restauraci NGON podle tradiční receptury z kokosového mléka, želé, sušeného kokosu a luštěniny.

Karolína Hejlová, 13. 06. 2018