Drobky z gastra: 10 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra novinky

Novinky v nabídkách i mezi gastro aplikacemi, březnové Drobky rozhodně nešetří se zajímavostmi. Kromě toho se restaurace, kavárny i bistra předhánějí s nabídkou jarních menu, několik z nich prošlo i čerstvým faceliftem a nechybí ani nové produkty na trhu. To všechno najdete v nejnovějším díle Drobků z gastra!

Kam vyrazit na velikonoční menu? Kde je nová jarní nabídka nebo který šéfkuchař spustil vlastní e-shop? Stejně jako se obohacuje jarní úroda, čerstvé novinky se rozšiřují po nabídce tuzemské gastronomie.

Velikonoční menu v restauracích

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších svátků u nás, a to se samozřejmě ukazuje i v gastronomii. Každý rok celá řada českých restaurací nabízí svoje speciální velikonoční menu. Na sváteční nabídku můžou vyrazit hosté například do restaurace Mlýnec, kde ji letos šéfkuchař Marek Šáda pojal trochu netradičně. Předkrm tady kombinuje vepřovou paštiku, foie gras a růžičkovou kapustu s bulgurem, hlavní chod obsahuje jehněčí spolu s medvědím a černým česnekem, mezi chody nechybí ani sumec s bramborovým risottem. Jako dezert v menu figuruje tradiční mazanec. Kromě toho se Mlýnec aktuálně chlubí i novým interiérem.

Další zastávkou pro velikonoční menu může být i restaurace La Loca. I tady tradičně reagují na sezonu, od 30. března do 2. dubna můžete ochutnat jejich pojetí jarní nabídky. Ta bude obsahovat klasické suroviny a pokrmy jako je chřest, velikonoční nádivku, jarní kuřátko, jehně a čokoládový fondant s borůvkami.

Další zastávkou při ochutnávce velikonočních menu může být i restaurace hotelu UNIC. Zdejší nabídka se inspiruje českou přírodou a tradičními recepty, Velikonoce jsou proto i tady pojaty velmi tradičně. Na menu najdete například řeřichovou polévku, pstruha, kuře i jehněčí. Nabídka trvá od 29. března do 8. dubna.

Nabité novinky z Bistro 8

Jaro stačili přivítat už i v oblíbeném Bistru 8 na Vinohradech. Zdejší kuchyně pod taktovkou Ivy Jakešové se chlubí novou nabídkou stálých jídel inspirovaných domácí kuchyní a připravovaných každý den z čerstvých surovin. Na menu pak najdete například open sendvič s hummusem a zeleninou, sladké i slané snídaně v rámci celého dne nebo snacky k vínu. Z těch můžete ochutnat třeba originální nori tempuru s batátovými hranolky, vepřové rilettes nebo španělskou bramborovou omeletu. Mezi hlavními chody nechybí ale ani populární bowl v podobě Buddha misky s tahini.

Nové snídaně v Aromi

Na konci února se vrátily do restaurace Aromi opět oblíbené snídaně. S tím se posunula i otevírací doba, která tady startuje každý den v 9 hodin, v neděli pak v 9:30. Do půl dvanácté se budou podávat snídaňová jídla, jako jsou vejce Benedikt na cioppino chlebu, frittata s fiocco šunkou a pecorinem nebo vafle s nutellou, hruškami a mascarpone. Kromě toho prošlo obměnou i stálé menu restaurace a hotová je tady i rekonstrukce interiéru.

E-shop Zdeňka Pohlreicha

Nový e-shop pod záštitou šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha nabízí produkty, které jsou úzce spojené s jeho činností a značkou. V nabídce tak najdete nejen Pohlreichovy kuchařky, ale také vybavení do kuchyně jako jsou například brousky, konvice, nože, mlýnky nebo struhadla.

Cukrářovy kremrole

Nedávno otevřený Cukrář Skála vzbudil na pražské gastro scéně velký zájem, rozhovor s jeho hlavním představitelem Lukášem Skálou si můžete přečíst i u nás. Aktuálně se tady krom ostatních zákusků zaměřují na perfektní kremrole v několika podobách. Ty byly v posledních dnech k ochutnání i v sesterské restauraci Vinohradský parlament, brzy ale získají svou vlastní provozovnu v Dlouhé ulici.

Jarní edice sádla od Čongrády

Jarní chutě velí odlehčovat jídelníček a stavět pokrmy na lehkých surovinách, někteří by ale řekli, že na sádlo je čas kdykoli. Ve firmě Čongrády si připravili jarní speciálku právě i této lahůdky. Sezonní verzi sádla tak připravili v kombinaci s medvědím česnekem. Kromě toho, britská BBC nedávno zveřejnila seznam nejlepších surovin podle jejich výživového hlediska a sádlo skončilo na překvapivém osmém místě.

Česká aplikace hodnotící kvalitu potravin Footgroot

Již brzy bude ke stažení česká aplikace Footgroot, která bude uživatelům poskytovat okamžité informace o kvalitě potravin a jejich uspořádání v žebříčku kvality. Aplikace funguje v souladu se státním programem Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Footgroot je postavený na nezávislém a plně automatizovaném Indexu kvality potravin, který je podle autorů tvořený několikastupňovým propracovaným algoritmem, jenž detailně mapuje a kalkuluje parametry v jednotlivých kategoriích. Plánované spuštění novinky by mělo proběhnout už letos na jaře v březnu nebo dubnu.

Avokádové chlebíčky v Lahoodky

Současnému trendy avokádu se jen těžko odolává a nevydrželi ani v holešovických Lahoodkách. Nově do nabídky přidali hned čtyři avokádové chlebíčky. Vybírat si můžete z kombinací s vajíčkem, řepou, okrukou nebo rajčátky a čerstvým sýrem.

Karolína Hejlová, 9. 03. 2018