Drobky z gastra: 13 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Děti se po prázdninách vrací do školy a foodies zase do restaurací, kaváren a barů. A není se čemu divit, podzim tradičně přináší spoustu novinek nejen na menu. Za poslední týdny jsme pro vás posbírali nejaktuálnější informace od sezonních specialit přes nové koncepty až po smutné zavíračky. Tak je pojďte společně s námi projít, ať jste v obraze!

Maso a kobliha končí

Jeden z velmi populárních pražských podniků hlásí konec. Smutnou zprávu v minulých dnech oznámili v restauraci Maso a kobliha s odůvodněním, že jeho majitel, britský šéfkuchař Paul Day, na něj už nemá čas. Pro deník E15 řekl, že jeho znovuotevření v budoucnu není vyloučené, ale momentálně dostaly prioritu jeho řeznictví Real Meat Society a asijská restaurace Sansho, která projde rozsáhlou rekonstrukcí. Poslední den, kdy bude v bistru otevřeno, je 15. září a následně zve majitel všechny hosty a fanoušky na jídlo právě do řeznictví.

Uber Eats rozváží už i v Praze

Minulý měsíc jsme vás informovali o nové rozvážkové službě Wolt, v září delivery scénu rozšiřuje další světový hráč, a to Uber Eats. Praha se tak stala dalším z více než 290 světových měst, kde služba funguje. Pražští zákazníci z centra a širšího okolí mají na výběr z více než stovky restaurací. Podobně jako Wolt i Uber Eats cílí především na rychlost objednávky, která by měla ze začátku k zákazníkovi dorazit maximálně do 40 minut, a postupně s tím, jak se služba zavede, bude limit 30 minut.

Nemléko představuje nováčky v nabídce

Český výrobce rostlinných alternativ mléka Nemléko si za dobu svého působení stačil získat na velké popularitě, a tak dnes v jejich nabídce najdeme i další varianty mléčných výrobků. Čerstvou novinkou, kterou bylo možné poprvé ochutnat o víkendu na Veggie Náplavce, je Nemáslo. V tomhle případě nejde ani o oříškové máslo nebo snad margarín, Nemáslo má základ z mandlového Nejogurtu a ve složení najdete ještě kokosový olej a další ingredience. Kromě toho se nabídka rozšířila i o čokoládové příchutě makového nebo mandlového Nemléka a Nejogurtu.

Nové české Yestea

U Nemléka ještě chvíli zůstaneme, ale tentokrát naopak řekneme ano čajům. Letos v létě ta samá firma totiž uvedla na trh novinku s názvem Yestea, která má ve své nabídce jednoduše dva druhy ledových čajů. Ty si ale zakládají na jednoduchém a „čistém“ složení bez chemie a rafinovaného cukru. První varianta se tak skládá pouze z jasmínového zeleného čaje s citronem, druhá ze zeleného čaje gunpowder a české máty. Doslazované jsou nápoje pár kapkami bio agáve. K mání jsou například v online obchodě rohlik.cz.

Spojení italských sil

Že je pizza obyčejné jídlo? Tak o přesném opaku vás přesvědčí od 17. do 20. září v restauraci Aromi, kde ve spolupráci s pizzerií Amunì dali vzniknout originálnímu tastingu gourmet pizzy. Gourmet pizzu představují restaurace jako kombinaci křehkého, křupavého a zároveň lehkého těsta s autentickými ingrediencemi. Celé degustační menu startuje kouskem obložené focaccii a dál pokračuje k sedmi druhům gourmet pizzy a finišuje u třech druhů dezertů. Menu za 495 Kč je možné ještě rozšířit o vinné párování za dalších 495 Kč.

Masoví Vandalové

Stále ještě je u nás několik pokrmů nebo konceptů, které jsou, řekněme, nedostatkové. Mezi takové patří například i poctivé hovězí pastrami nebo kanadské poutine. S pastrami sendviči si od otevření na Manifesto market začali nedávno hrát Meat Vandals a zkouší s nimi i neotřelé kombinace – třeba s chimichurri, chipotle majonézou a čedarem. Nedávno pak ještě spojili síly se sousedními Faency Fries a skočit sem můžete nově i pro poutine, kanadskou specialitu s hranolkami, trhaným masem, sýrem a omáčkou.

Brunch V Zátiší

Restaurace V Zátiší od 9. září nově nabízí pravidelné nedělní brunche. Budou probíhat vždy od 11 do 15 hodin. Pokrmy budou servírované doprostřed stolu, aby hosté nemuseli vstávat a mohli si užívat společnosti svých blízkých. Nabízeny budou chutné předkrmy, hlavní chody i dezerty. Součástí je také konzumace nealkoholických nápojů v podobě domácích limonád, vody, kávy či čaje a také láhev vína (pro 2 osoby). Každý týden bude možné vyzkoušet nové menu. To bude vždy reflektovat současné roční období. Aktuálně se tedy ke slovu dostávají chutě podzimu v podobě jablečných koláčů, hub a sezónní zeleniny.

Sorbetové limonády v Crème de la Crème

Poslední letní chvilky vybízejí k tomu si ještě pořádně užít zmrzliny, než přijde zima, která naše chutě po osvěžující dobrotě přeci jenom trochu tlumí. V Crème de la Crème si ale i do studenějších dnů přichystali alternativu v podobě sorbetových limonád, tzv. zmrzlinád. Jde o kombinaci ovocných sorbetů se sodovkou a zákazník má na výběr vždy ze všech aktuálně dostupných sorbetů. Kromě těch klasických je nutné ale zmínit i specialitu v podobě alkoholových sorbetů, například příchuť mojito, campari nebo broskvové prosecco.

Příchod podzimních menu

Někoho by napadlo, že září je měsícem návratu školáků do lavic, studených rán nebo žloutnoucích listů. S jistotou je to ale taky doba, kdy restaurace představují svá nová sezonní menu pro podzim. Přesně mezi takové patří například restaurace Bellevue v centru Prahy, kde šéfkuchař Marek Šáda pracuje především se surovinami, jako jsou dýně, houby, fíky nebo jablka. Na novém menu tak najdete například hovězí tatarák s černými lanýži, telecí svíčkovou s bramborovým pyré a houbami nebo dezert bílá ganache s jablky, makadamovými ořechy a špetkou koriandru.

Dalším podnikem s novým podzimním menu je i restaurace La Loca, v jejímž kuchařském čele stojí šéfkuchař Radim Gerlich. Ten vyměnil zdejší lehké letní saláty za kuskusovou variantu v kombinaci s řepou, jablky, portobellem, lanýžovým dresinkem a sýrem taleggio. Kromě toho se obměnila i varianta zdejšího oblíbeného hummusu nebo přibyly pokrmy jako tagliatelle s králíkem a salsicciou, dýňové rizoto či hanger steak s čočkou a baby kuřátko s bulgurem.

Pravidelnou obměnou prochází i menu asijské restaurace Café Buddha v Norské i Balbínově ulici a letošní podzim není žádnou výjimkou. Společnými silami připravili šéfkuchařka Sofia Smith a majitel Štěpán Návrat pokrmy jako třeba křupavé smažené kalamáry s chilli a domácím kimchi, nasekané kachní maso s křupavým kachním srdcem, dušené kukuřičné kuře v pikantní kari kokosové omáčce nebo indonéské kachní stehno.

Ani bistra nezůstávají pozadu a podzimní menu představili například i na Letné v Belcredi bistru. Loni otevřený podnik sází po většinou na lehké, ale chutné pokrmy, a v sezonní nabídce momentálně najdete například dýňový krém s jablky, hovězí carpaccio s houbovým ragú a lanýžovým olejem, kančí hřbet s kaštanovo-perníkovou nádivkou a hruškovým pyré nebo kynutý borůvkový knedlík s vanilkovou omáčkou a skořicovou zmrzlinou.

A podíváme se i mimo Prahu, kde například v jihočeském Táboře nezapomínají na sezonu v oblíbeném vinném baru s bistrem a penzionem Thiru. Zdejší zářijové „pozdně letní“ menu nabízí například roštěnou s topinamburem, kapustou a kmínovým demi glace, kuře s paprikovo-rajčatovou omáčkou s brambory v popelu, kukuřičný krém s kari a popcornem, punkevního pstruha v soli, cukru a řepě s kefírem a fermentovanou hořčicí nebo takové kynuté knedlíky se švestkami.

Karolína Hejlová, 12. 09. 2018