Drobky z gastra: 15 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Dánská restaurace Noma znovuotevřela, do Prahy se na 2 dny vrátí Čestr, máme pro vás i nabídku cupcaků očisťujících karmu nebo kuchařku pro psy. A to je jen malá část toho, co se za poslední dny událo nejen v českém gastru!

Polívková smršť opět na Andělu

Už tradiční polévkový týden se uskuteční od 26. února do 2. března na pražském Andělu před nákupním centrem Nový Smíchov. Polívková smršť nabízí nejen chutné polévky z celé řady špičkových restaurací, zároveň je to i možnost, jak přispět lidem po cévních a mozkových příhodách, kteří si sami nemohou spolufinancovat neurorehabilitaci v centru ERGO Aktiv. Každý den bude na stánku na výběr ze dvou polévek, na jejichž přípravě se podíleli kuchaři z restaurací Mlýnec, Etnosvět, Radisson Blu Alcron nebo třeba z bistra Jan Paukert a spousta dalších.

La Bottega spouští e-shop

Ke svému šestému výročí od otevření prvního bistra La Bottega si v La Collezione nadělili dárek v podobě spuštění nového e-shopu. Na stránkách eBottega.cz najdete italské produkty od surovin k vaření, přes víno, sýry a salámy, olivové oleje až po sladkosti a kávu. Kromě toho tady můžete objednat i dárkové koše nebo poukázky na konzumaci ve všech bistrech a restauracích skupiny La Collezione.

Noma 2.0 otevřela

Světoznámý šéfkuchař René Redzepi zavřel kodaňskou restauraci Noma, která se čtyřikrát stala nejlepší restaurací světa podle žebříčku World’s 50 Best Restaurants. Věnoval se pop-upovým projektům v Tokiu, Sidney a Mexiku. Dlouho to ale netrvalo a nyní otevřel další restauraci s názvem Noma 2.0. Tu najdete nedaleko původní lokality a sám šéfkuchař o ní mluví jako městské farmě, její součástí je totiž areál o 7 000 čtverečních metrů pro pěstování a chov. Menu se bude v průběhu roku měnit podle tří sezon, přes jaro a léto budou v nabídce jen vegetariánské pokrmy.

Čestr na 2 dny v Kantýně

Jeden menší návrat se v následujících týdnech odehraje i u nás v Praze. Restaurace Čestr přesně před rokem zavřela kvůli rekonstrukci budovy Státní opery. Výročí od uzavření se ale v Ambiente rozhodli oslavit a připomenout hostům jejich oblíbené pokrmy. Na dva dny, 28. února a 1. března, si budete moct v Kantýně opět objednat nejoblíbenější jídla z nabídky Čestru. Na menu tak bude velká plec pečená ve vakuu s máslem z černých lanýžů, perigordská omáčka, mléčná bramborová kaše a dukátové buchtičky s rumovou pěnou.  

Delmart v Quadriu už má i bistro

Před pár týdny se rozšířila jídelní část v nákupním centru Quadrio o další obchod s potravinami – Delmart. Nyní už si tam ale můžete skočit i pro svůj oblíbený salát, burger nebo třeba na snídani. V provozu už je i bistro Delmart. Kromě toho všechna bistra nabízejí i novou snídaňovou nabídku. Ta nyní obsahuje tři různé sety – vejce s nealko nápojem, vajíčka s avokádovým toustem a nápojem nebo sladkou snídani s kaší, jogurtem, palačinkami nebo lívanci a pitím.

Los Capolitos začíná s franšízami

Oblíbené restaurace Los Capolitos s mexickou kuchyní najdete dneska jenom v Ostravě a Frýdku Místku, brzy by tomu ale mohlo být jinak! Majitelé nově nabízejí franšízové licence na provozování podniku s osvědčeným konceptem. První taková franšíza bude otvírat už v první polovině tohoto roku.

Pořádnej burger v cíli

Sport a jídlo? Tahle kombinace určitě funguje a vypadá to, že i sportovci se brzy dočkají super gastronomie po svém výkonu. Konkrétně se bavíme o běžcích, kteří se letos budou účastnit závodů Craft Rungo v Praze, brněnské zoo a v Říčanech. Ti si po doběhu budou moct vychutnat dobroty z řeznictví a bistra Mikrofarma, na výběr budou burgery, saláty, sendviče nebo vývar a další.

Nová kvásková mapa spuštěna

Novou verzi kváskové mapy v posledních dnech spustili dohromady foodblogeři pan Cuketka, Maškrtnica a Qwerty. Kromě samotné mapy, která nyní umožňuje volnou správu jednotlivých špendlíků, a vy se tak sami můžete kdykoli přidat i odebrat, tady postupně začnou přibývat i recepty, návody a rady pro začínající pekaře. Web navazuje svým obsahem na facebookovou skupinu PečemPecen.

Bitva o brčka

I když se to nemusí na první pohled zdát, i taková malá brčka z nerecyklovatelného materiálu znamenají pro naši planetu velkou ekologickou ránu. Právě proto už celá řada podniků napříč světem vyhlásila brčkům válku. Řetězec britských pubů JD Wetherspoon začal nabízet brčka jen na vyžádání, časem přešli úplně na papírové varianty. Stejně tak se proti brčkům vyhranila i společnost Bacardi, která do hnutí zahrnula i umělohmotná míchátka. Ekologicky zodpovědný trend je přitom zcela logický, brčka, která používáme zhruba 20 minut, se rozkládají dvě stě let! Řešení je přitom jednoduché – stačí je nahradit speciálními papírovými, nebo se zcela vrátit ke klasickým slámkám.

Nová bylinková kuchařka

Na pultech knihkupectví můžete objevit další novou kuchařku, která se zabývá kouzlem bylinek v kuchyni. Ty patří aktuálně mezi jeden z největších gastro trendů a v knize Bylinky na mém stole najdete 140 receptů, jak s nimi naložit, hlavně s těmi méně známými. Kromě receptů kuchařka obsahuje i popis bylinek a jejich využití a více než 200 fotografií.

Veganské all you can eat ve Vegg Go

Fanoušky veganské kuchyně rozhodně potěší poslední novinka ze sítě bister Vegg Go. Tam se rozhodli do své nabídky přidat i All you can eat. Za 169 Kč tady pak můžete ze samoobslužného bufetu sníst, co jen hrdlo ráčí. Neomezená konzumace se týká jenom poboček v Praze na Smíchově, na náměstí Míru a v Nových Butovicích.

Cupcaky podle známých osobností v Lelí’s cupcakes

Projekt Žehlím si karmu cupcakem spojuje dohromady sladké mlsání krásných dortíčků s pomocí potřebným. Od února tak startuje v Lelí’s cupcakes měsíční prodej limitovaných příchutí, které vytvoří známé osobnosti, jako je Tomáš Klus s manželkou Tamarou, manželé Hejlíkovi, Nicol Moravcová nebo hned první únorový Katka z blogu Smooth Cooking. Až do listopadu se bude střídat každý měsíc jeden dortík, z jehož prodeje poputuje vždy 10 Kč na nadační fond pro pomoc předčasně narozeným dětem a jejich rodinám. Vrcholem celé akce bude pak listopadový “Cupcake limited week”, kdy se bude prodávat naráz všech devět limitek.

Nové menu v Bistrot 104

Vinohradská restaurace Bistrot 104 si pro svoje hosty začátkem února připravila nové meníčko. Kromě klasického výběru a la carte, které obsahuje předkrmy, hlavní chody, sýry a dezerty, je novinkou i osmichodové degustační menu. To nabízí návštěvníkům možnost snadno prochutnat celou zdejší nabídku.

Kuchařka pro pejskaře Neštěkej a jez

Dobrou zprávu posledních týdnů máme i pro nadšené pejskaře, kteří rádi vyváří svým chlupatým kamarádům. Nová kuchařka Neštěkej a jez je totiž zaměřená právě na recepty pro psy. Kniha obsahuje téměř 80 receptů na psí pamlsky jen tak přes den, na výlety, tréninky nebo třeba pro slavnostní příležitosti. Recepty navíc myslí i na kvalitu pokrmů, zdraví psů a jejich pohodu.

Web s recepty Simply good

Oblíbené pekařství Simply good zavřelo v loňském roce a nejednomu zákazníkovi už se zastesklo po zdejších dobrotách. Naštěstí pro ně ale vznikl nově upravený web simplygood.cz, kde se dá najít řada receptů. Každý z nich si můžete za drobnou částku koupit a začít péct doma. Řada dalších receptů na koláče a dorty bude ještě postupně přibývat.

Karolína Hejlová, 22. 02. 2018