Drobky z gastra: 16 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

Atelier Kalina Café Jen Čongrády Crème de la Crème Doubleshot drobky z gastra Hotel UNIC Prague inspirace novinky Sweet & Pepper Days

Konec ledna se aktuálně nese v duchu masopustu, odlehčování jídelníčku i jasně nastavených trendů pro letošek – udržitelnost gastronomie, zero waste filozofie nebo zvyšující se poptávka i nabídka rostlinných produktů a pokrmů.

Masopustní menu v restauraci hotelu UNIC

unic 1

Začátkem roku se velmi často speciální a sezonní menu nechají inspirovat českými tradicemi. Přece jen, je z čeho vybírat. Období zabijaček a masopustu jsou na gastronomické zázraky vyloženě bohaté. V restauraci hotelu UNIC na Praze 1 si pro svoje hosty připravili masopustní menu založené na lahůdkách z vepřového. Nebudou tak chybět škvarková pomazánka, polévka prdelačka, selečí brzlík nebo jitrnice, jelito a bůček. Speciální menu tady bude od 1. do 13. února.

Veřejná lednice v centru Brna

veřejná lednice

Na Římském náměstí v Brně nově najdete veřejnou lednici a šatní skříň, obojí volně dostupné pro lidi, kteří potřebují něco do žaludku i na sebe. Přispět do nich může kdokoli a zapojili se například i V melounovém cukru, kteří sem “dodávají” vlastní dobroty, jež se nestačily sníst v běžném provozu.

Kurzy vaření od Apetitu

22382303_1947623175254161_7979311905457758046_o

Kulinářský časopis Apetit spustil pro svoje čtenáře novinku v podobě vlastních kurzů vaření. První takový kurz se konal v Gastrostudiu Národního zemědělského muzea ve spolupráci s AKC ČR. Společné vaření vedl šéfkuchař Jan Horký a účastníky naučil celkem pět receptů, včetně správné techniky přípravy.

Tři novinky od Čongrády

Congrady_Finest_0001

Rodinná firma Čongrády staví na tradičních chutích a vlastních recepturách, díky kterým vznikají poctivé masové konzervy a paštiky. Do roku 2018 přicházejí s několika novinkami. Nově tak můžete ochutnat jelení paštiku se sušenými švestkami, králičí paštiku s tymiánem a paštiku s uzenými kachními prsty. Všechny novinky se prodávají ve skle a s originálním designem.

Atelier Kalina končí

kalina

Začátkem ledna přišla smutná novinka o konci restaurace Atelier Kalina v centru Prahy. Atelier měl původně navazovat na práci své starší sestry Kalina cusine & vins, obě zastřešoval šéfkuchař Mirek Kalina. Ten nyní ale z konceptu Atelieru odešel a s ním končí i celý podnik ve své současné podobě. Nyní probíhají v restauraci interiérové i koncepční změny a brzy by mělo být známé, jaký podnik na této adrese bude pokračovat.

World Beer Idol 2018

Komise

Proběhl třetí ročník české degustační soutěže, která si dává za cíl najít světový pivní idol pro následující rok. Pivem číslo jedna roku 2018 se stalo belgické Delirium Tremens. Při výběru se sešli nejlepší evropští degustátoři, zástupci velkoobchodů a pivní publicisté a analýzu vzorků zaštítil Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Do soutěže se přihlásilo více než 150 vzorků ze 17 zemí světa. Z českých zástupců bodovaly Svijany, které získaly 3 stříbrné medaile za piva Máz, Rytíř a Kněžna.

První veganský hermelín u nás

vegmelín

Trh s rostlinnou stravou se nejen u nás neustále rozrůstá a veganské verze dnes najdete už téměř k jakémukoli klasickému výrobku. Poslední novinkou u nás je Vegmelín. Veganský plísňový sýr u nás začala vyrábět firma Alexýr, která má v portfoliu už osm druhů sýra, všechny vyráběné z kešu oříšků. Vegmelín můžete ochutnat v brněnské i pražské pobočce bistra Forky’s a v ostravském Black Kale.

Oslavy Nového čínského roku v restauracích SaSaZu

sasazu

Nový čínský rok začíná 16. února a končí 4. února 2019, letos se ponese ve znamení psa. Tradiční oslavy budou probíhat i u nás, včetně speciálních nabídek asijských restaurací. Tradičně se oslav zhostí i v pražské i bratislavské pobočce SaSaZu. Šéfkuchaři Andy Tan a Ari Munandar si připravili pro svoje hosty speciální menu, na kterém má každá položka menu hlubší smysl, dokonalá chuť je pak samozřejmostí. Například rýže zajišťuje harmonii, červené chilli papričky štěstí, knedlíčky dim sum symbolizují bohatství a nudle pak zase dlouhý život.

Nové Friday Nights ve Sweet & Pepper Days

sweet and pepper days

Bistro Sweet & Pepper Days si připravilo pro svoje hosty úplnou novinku v podobě pravidelných Friday Nights. Každý pátek se podnik přemění v soukromý, útulný bar, kde budete mít možnost ochutnat zdejší signature drinky, chybět nebude ani hudba nebo speciální menu. Premiéru si Friday Nights odbyly už 19. ledna.

Café Jen ve onesip coffee

onesip a café jen

Menší fúzi mezi pražskými kavárnami ukázkově předvedli ve onesip coffee a Café Jen. Každý týden od úterý do čtvrtka budou moct ochutnat hosté onesip coffee dobroty z výroby Café Jen. Na menu tak budou banana bread, sušenky, tvarohové koláče, bábovky a další oblíbené produkty.

V zimě do zmrzlinárny

image001

Že návštěva zmrzlinárny není jen letní záležitostí, jsme se přesvědčili už několikrát, ať už šlo o pálivé druhy, typické zimní příchuti nebo třeba kombinaci zmrzliny s alkoholem. Taková zmrzlinárna ale nemusí nabízet jen sladké kopečky. V Crème de la Crème majitel Honza Hochsteiger připravil na zimu menu obsahující i toasty, sendviče, palačinky nebo slané galetky. Kromě toho se nyní usilovně pracuje na otevření nové pobočky.

Nové kuchařky

Bread is Gold

bread is gold

Více než 45 světových šéfkuchařů přispělo do nové kuchařky s názvem Bread is Gold. Společně vytvořili recepty pracující s obyčejnými, mnohdy nedokonalými nebo “nemoderními” surovinami, které přetvořili v top pokrmy, jež se dají snadno připravit i doma. Zároveň se v kuchařce zaměřují na tematiku plýtvání jídlem a nabízejí domácím kuchařům inspiraci, jak se stravovat poctivým a dobrým jídlem. V kuchařce je celkem 150 receptů, které berou ohled na dostupnost surovin i cenu výsledného pokrmu.

Kytky k jídlu

obalka_JH_FIN.indd

Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky, věděla už při vydání první kuchařky, že do ní nemohla z technických ani logistických důvodů zapracovat všechno jedlé kvítí a býlí. A tak jsme se dočkali druhého pokračování s názvem Kytky k jídlu v receptech i herbáři. Kniha popisuje a ilustruje 40 nových druhů a téměř sto receptů rozdělených podle ročních období. Kromě toho si k práci na kuchařce pozvala i zajímavé hosty z gastronomie – šéfkuchaře michelinské restaurace Field Radka Kašpárka, autorku knihy Sladký design Hanku Rawlings a dekor stylistku Denisu Bartošovou.

Kávové kurzy od doubleshotu

doubleshot_kurzy (2)_mala

Rok 2018 začínají v doubleshotu s novými kurzy přípravy kávy pro veřejnost i profesionály z oboru. Tereza Balá, baristka doubleshotu, tak bude v průběhu celého roku učit v Karlíně, jak si připravit kávu doma, nebo povede zkušené baristy i ty, kteří se jimi chtějí stát či otevírají vlastní kavárnu. Profi kurzy jsou pak zakončené mezinárodně platnou certifikací. V nabídce jsou kurzy Základy přípravy domácího espressa nebo filtrované kávy, dále je to Základní baristický kurz a Pokročilý baristický kurz.

Asijský brunch ve Wokinu

závotkárna

Už podruhé můžete vyrazit do Wokinu na speciální brunch, kterého se tady zhostí Závitkárna. Akce se koná na adrese Purkyňova 2, začíná v 11 a končí v 16 hodin. A co se bude podávat? Na menu je Khao Soi noodle soup ve veganské nebo krevetové podobě, tři druhy závitků a na přání zákazníků také oblíbené Bowls, tedy misky s trhaným vepřovým nebo krevetami s avokádem, salátkem s bylinkami, čerstvou zeleninou, sezamem a teriyaki dipem.

Jak provozovat zero waste kavárnu

zero waste brožura

Trend udržitelnosti a zero waste se v gastronomii začíná usazovat čím dál tím více – a to je dobře! Naposledy k tomu přispělo i Hnutí DUHA _ Přátelé Země Česká republika, kteří dali dohromady brožuru Jak se stát Zero Waste kavárnou, která je zdarma ke stažení. Autoři konzultovali se vzorovou kavárnu Tři ocásci v Brně, která je inspirací pro všechny ostatní.  

Bezmasé pondělí ve Phill’s Corner

phills corner

Počínaje tímto týdnem zavedli v holešovickém bistru Phill’s Corner pondělky zcela bez masa. Na menu v tento den tedy nenajdete jediný masový pokrm. Cílem je se alespoň na jeden den oprostit od spotřeby masa, odlehčit svůj jídelníček a odlehčit planetě i zvířatům. Se stejnou myšlenkou snížení vysokého zastoupení masa v našich jídelníčcích fungují už i například v bistru Paprika, kde si v pondělí také maso nedáte.

Karolína Hejlová, 23. 01. 2018