Drobky z gastra – 8 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Další várka těch nejčerstvějších novinek z české i světové gastronomie je tady. Tentokrát nechybí nabídka letního osvěžení a tipy, kam na něj vyrazit, nové koncepty nebo drby ze zákulisí dobrého jídla i pití. Přečtěte si červnové Drobky z gastra a nic vám neuteče!

 

První restaurace s robotickou kuchyní

Že je kuchařů v oboru málo, není žádná novinka, a možná i to stálo za vývojem robota, který veškerou kuchařskou práci vezme na sebe. Start-up Creator takového robota vytvořil a nyní spouští restauraci, kde stroj zcela samostatně připravuje burgery. Hosté si přesně vyberou kombinaci, kterou chtějí, a ta se odešle ke zpracování robotovi, jenž pracuje s čerstvými surovinami a do pěti minut pokrm připraví, zabalí do krabičky a vydá zákazníkovi. Přes léto funguje restaurace ve zkušebním režimu a od září začne svůj provoz na ostro.

Letní zahrádky v Praze

 

S odstartováním prázdnin a plné letní sezony otevřely v centru Prahy další zahrádky, kam si můžete vyrazit vychutnat letní drinky, menu nebo jen tak posedět. Na Praze 2 najdete terasu uvnitř vnitrobloku v restauraci La Loca, kde připravují středomořské menu, lehké dezerty nebo osvěžující nápoje. Stejně tak pohodové posezení ve středu staré Prahy nabízí restaurace Home by UNIC a novinkou je letní zahrádka v nedávno otevřené restauraci Smetana. Tam si čerstvě šéfkuchař pro hosty připravil i speciální letní menu.

Zmrzlinové novinky v Creme de la Creme

I letos vyřešili ve zmrzlinářství Creme de la Creme věčný souboj mezi touhou po zmrzlině a po hot summer body. Nejen pro vyznavače štíhlé linie tady tak připravují zdravé verze zmrzliny zcela bez cukru, slazeny pouze stévií a s maximálním množstvím tuku 1,9 %. V lehčí variantě můžou hosté zkusit oblíbenou pistácii, slaný arašíd a nugát.

Kromě toho se do nabídky dostaly i nové příchutě, které kombinují zmrzlinu s další oblíbenou letní pochoutkou, a to míchanými drinky. Letošní alkoholové zmrzliny jsou v Creme de la Creme například příchuť mojito, sicilský krvavý pomeranč s Campari, prosecco broskev nebo Aperol.

Letní sladkosti od Petite France

Na vyletněné chutě nezapomínají ani ve francouzském pekařství a cukrářství Petite France. Od začátku července nově v nabídce najdete ovocné dezerty v kombinaci například s třešněmi nebo meruňkami, mascarpone dortík s ovocem, ale také cupcakes s příchutí oblíbeného drinku Aperol spritz.

Benjamin má jednoho šéfkuchaře

Nedávno otevřená fine diningová restaurace Benjamin, které dosud vládli společně tři kuchaři, nově do čela celého týmu staví jen jednoho z nich, Pavla Pavlíka. I nadále s ním v kuchyni zůstávají Radek Jakubec a Tomáš Torhan, kteří se dohromady starají o originální gastronomický zážitek.

Novinky z čokoládovny Ajala

Manufaktura výběrových čokolád Ajala přichází na trh s novinkou, která potěší zejména všechny vegany nebo další, kteří se vyhýbají mléku, a přesto si rádi pochutnají na mléčné čokoládě. Jejich novinkou jsou totiž jemné a smetanově hladké čokolády, za jejichž chutí a strukturou stojí přidaný kokos a sušené kokosové mléko. Na výběr jsou dvě příchutě, a to čistě kokosová a exotická ve stylu Piña colady.

Navařeno od Sklizeno

Problém s klasickou otázkou, co se bude dnes vařit k večeři, pomáhá vyřešit svým zákazníkům nová prodejna Sklizeno, který otevřela jako pop-up v rámci projektu Manifesto Market. Koncept Navařeno od Sklizeno totiž nabízí několik receptů, které si tu můžete vybrat a přímo pro ně nakoupit předem připravené suroviny. Zákazník může koupit všechny najednou, nebo jen ty, které mu doma chybí. Nabídka jídel se pak mění každý týden podle sezony i proto, aby byl výběr pokaždé trochu jiný a recepty se tak nestačily okoukat.

Masové novinky z Ambiente

Síť restaurací Ambiente neustále připravuje pro své hosty nové položky na menu nebo rovnou celé koncepty. Aktuálně se nejvíce mluví o chystané hospodě v prostoru na Pražském hradě. Už teď ale zákazníci můžou vyrazit na nové menu Večeře od kosti v restauraci Kantýna. V nabídce zůstaly osvědčené pokrmy jako řízek nebo steaky, ale přibyly i nové speciality z netradičních partií. Kromě toho v posledních týdnech Ambiente spustilo i nový web Milujeme dobré maso, na kterém se fanoušci dobrého masa dozvědí od řezníků a kuchařů Ambiente vše o svých nejoblíbenějších dobrotách.

Karolína Hejlová, 12. 07. 2018