Francií inspirované drinky na Cocktail Challenge 1883 Maison Routin

Drinks

1883 Maison Routin Abzac barmanská soutěž Crazy Daisy

Nedávno otevřené centrum České barmanské asociace Abzac hostilo národní kolo barmanské soutěže Cocktail Challenge 1883 Maison Routin. Vítězem se po neplánovaném druhém kole stal Jan Zlámaný z pražského baru Crazy Daisy a zúčastní se tak v září mezinárodního finále ve Francouzských Alpách.

V brněnském centru Abzac se v úterý 26. června setkalo šest soutěžících z českých barů, kteří ve svých koktejlech používají sirupy francouzské značky 1883 Maison Routin. Každý z barmanů měl připravit alkoholický drink z maximálně šesti surovin, a právě alespoň jeden sirup zmíněné značky.

Nepřeberné množství chutí

I když mezi sirupy najdete přes stovku příchutí, většina soutěžících se držela při zemi a vsadila na známé základní chutě. Výjimkou byl vítěz Jan Zlámaný se sirupem Blueberry Muffin. Ale nebyl to samozřejmě jediný aspekt jeho prezentace, který ho nakonec vynesl na první příčku. Mezi další kritéria patřilo hodnocení samotného koktejlu, technika přípravy, prezentace a velkou roli hrál i název koktejlu nebo to, co barmana ke složení konkrétního koktejlu inspirovalo.

V porotě zasedli brand ambassador Mihalis Minckovskis, zakládající člen CBA Martin Svolný a Eva Moravcová, jednatelka pořádající společnosti Espresso, která je výhradním dodavatelem sirupů 1883 Maison Routin v České republice.

Inspirace z Francie: láska a emoce

Nejspíš nebylo náhodou, že většinu soutěžících inspirovaly emoce a francouzská témata. Přípravu koktejlu Jana Lukase (Apotheka Cafe Bar) dokonce doprovázela píseň od Edith Piaf, která byla inspirací pro jeho long drink Via Rosa. Romantické maliny, afrodiziakální vanilka, slavná vodka Grey Goose, francouzský absinth, citronová šťáva a na závěr i popcorn tvořily promyšlenou hvězdnou kombinaci.

Vítěz Jan Zlámaný (Crazy Daisy) svůj long drink dokonce pojmenoval French piknik. Jednotlivé ingredience během přípravy vytahoval z piknikového koše a koktejl z koňaku, ibiškového čaje, champagne rosé a sirupů Yuzu citrus a Blueberry muffin podával i s drobnými sušenkami, které drink chuťově doplňovaly. Francouzské DNA se ve vítězném koktejlu zkrátka nedalo zapřít.

Druhou příčku obsadil s koktejlem Love to Cherries barman Martin Šimek (Žlutá ponorka). Pro soutěž zvolil signature drink svého domovského podniku a jako jediný ze soutěžících připravil short drink. Třešňový a čokoládový sirup nabídl v drinku se sedmiletým rumem Havana Club, butterscotch, čajem Earl Grey a citronovou šťávou s vaječným bílkem.

Třetí místo vybojoval Dominik Prouza (Martini’s Café Cocktail Bar) s vášnivým long drinkem Passion Square. Vylepšil starý recept svého šéfa a statečně použil dokonce tři sirupy 1883 – Fruit de la Passion (maracuja), Citron Vert a Grenadine –, které doplňoval gin Bombay Sapphire, grepový džus a tonik.

Pivo a ovoce

Na drsnější notu zahrál Martin Straka (Hendrix Café Bar) s koktejlem inspirovaným francouzskými kolonizátory a ananasovými plantážemi. Long drink Yuzu Pineapple tak kromě yuzu sirupu ušejkoval z ananasového rumu, vlastního pyré z grilovaného ananasu, citronové šťávy a toniku.

Zajímavostí byl také long drink Doody-Dady od Vladimira Narbutova (The Craft). Ten vzhledem k zaměření baru nemohl zvolit jako jednu z ingrediencí nic jiného než pivo. Právě o pivní koktejly je podle Narbutova mezi zákazníky podniku velký zájem. Ve svérázném koktejlu hrály další role grepový, limetkový a agávový sirup, rum Havana club a whisky Johnnie Walker Red Label.

Napínavé finále

Po prezentaci všech soutěžících se porota odebrala k hodnocení a k překvapení všech zúčastněných bylo nutné přidat ještě jedno kolo soutěže. Honza Zlámaný a Martin Šimek totiž získali stejný počet bodů!

Dostali tedy na místě třicet minut na vymyšlení zcela nového koktejlu. Maximálně šest ingrediencí, alespoň jeden sirup 1883 Maison Routin a absinth. Martina Šimka přivedl absinth k nápadu připodobnit finálový drink k motýlům, a tak použil levandulový sirup. Jan Zlámaný vsadil opět na inspiraci z Francie, přidal k absinthu francouzský koňak a opět ne zcela obvyklý sirup – s příchutí perníku.

Jan Zlámaný tak dokázal, že není potřeba se bát netradičních chutí a vítězství v české soutěži mu vyneslo účast na zářijovém finále ve Francouzských Alpách.

Ája Voráčková, 4. 07. 2018