Děti a gastronomie: Vstup zakázán?

Business

Děti v restauraci. Taky si představíte vřeštící drobotinu pobíhající všude okolo? Nepříjemnou atmosféru a nutkání odejít každou sekundou? Situace dokonce zašla až tak absurdně daleko, že vznikají speciální restaurace, kam mají děti dokonce vstup zakázán. Nesmysl, říkáte si? Mnozí dospělí mají i dnes za to, že ti nejmenší do restaurace vůbec nepatří. Ovšem takový přístup je velmi krátkozraký!

Když míříme do restaurace, těšíme se na kvalitní servis, dokonalou souhru chutí a prvotřídní, ničím nerušenou atmosféru. Pro někoho je to dokonce speciální událost, ke které dojde třeba jen jednou za měsíc. Jakmile ale spatříme v restauraci malé nezbedy, většina lidí ztuhne. Je možné takovou situaci nějak zlepšit?

Každé dítě je jiné

Zvláštní zacházení neočekáváme, možná trochu shovívavost. Ale bylo by fajn, kdyby v každé restauraci byl alespoň jeden přebalovací pult. A ideálně i na pánských záchodech. Od narození Jonáška jsem viděl víc dámských záchodů, než bych si sám přál. Jinak žádné zvláštní zacházení ani vybavení neočekáváme, což ale neznamená, že nejsme rádi, když tam nějaké je,” říká hned na úvod Honza z Taste of Prague.

Dětská sedačka potěší, možná pastelky a papír jsou milou pozorností. Situace se liší člověk od člověka, dítě od dítěte. Někdy natrefíte na tichou rodinku, které si za celý večer ani nevšimnete, jindy máte z řevu hlavu doslova jako balón.

Co se týče dětí, společnost zažívá opět porodní boom a trendy se mění, rodiče se chtějí dobře najíst a děti berou prostě s sebou,” hodnotí aktuální situaci Eliška Hrubá z Pohostince Karlín.

Děti nemusíte z gastronomie vyřadit

Nejde však o neřešitelný problém. Není hned nutné děti od gastronomie odříznout. Stačí si dobře promyslet výběr restaurace a večer může proběhnout v poklidném duchu.

Je jasné už od začátku, že formální, zkostnatělé prostředí nebude pro děti vhodné. Některé restaurace rovnou uvádějí, že návštěvu s dětmi nedoporučují. Naopak velká zahrádka i s dětskými průlezkami může být tím pravým. „Pro malé strávníky máme pěkný a prostorný dětský koutek a to je náš recept na úspěch. A když sezona dovolí, máme pro děti i malé akce, jako malý dárek ke dni děti a podobně,” prozrazuje Eliška Hrubá z Pohostince Karlín.

Náš Jonášek nejraději sleduje dění v kuchyni, takže jeho jednička je jednoznačně Eska. Prostě ho položíme na bříško před kuchyň a je to. On to miluje a navíc kouká na lidi, kteří jdou po schodišti nahoru a dolů. Ale i jinak je to skvělé místo pro děti – mají sedačky, přebalovák, bednu hraček, pastelky, navíc pekárnu, prostor venku, kam nesvítí slunce. Ideál. V naší čtvrti pak chodíme do Kafematu. Dřív jsem tam kvůli dětem tak často nechodili, teď tam chodíme jako do školky. Jonášek miluje jiné děti a baristy, takže win win,” doplňuje Honza z Taste of Prague.

I děti mají gastronomické cítění

A výmluvou není ani dnes oblíbená záminka, že vytříbeným pochoutkám děti stejně nerozumí. „Angelato je oáza pro batolata, předškoláky, školáky. Děti milují zmrzlinu a rodiče začínají stále více dbát na to, aby dětem dopřáli například čokoládovou zmrzlinu, která je skutečně z čokolády, ve vanilkové je vanilka a v ovocné samé ovoce. Děti poznají kvalitní zmrzlinu. A pokud si myslíte, že jim chutná každá, jste na omylu,” říká spolumajitelka Angelato Biljana Kebakoska. Podle výzkumů mohou být už dokonce batolata vybíravá a vnímat různé chutě.

Jonášek jí úplně všechno a s gustem toho chce vyzkoušet co nejvíc. Takže v tuto chvíli žádné speciální menu nevyžadujeme, i když známe rodiče, kteří si stěžují, že jejich děti skoro nic nejí. V takovém případě by to asi bylo fajn. Ale náš plán je takový, že bude jíst to, co jíme my, a nic speciálního mu dávat nebudeme,” popisuje svůj život rodiče Honza z Taste of Prague.

Děti se mohou stát součástí vaší restaurace

Do zmrzlinárny Angelato denně zavítá zhruba 300 dětí. Pokud by se dveře těmto strávníkům zavřely, znamenalo by to pro samotný podnik citelnou ztrátu. Proto raději než aby proti nim bojovali, jdou malým návštěvníkům naproti. Samozřejmě to ale nebylo vždy jednoduché. „Na začátku jsme bojovali s tím, že sorbet není jen ochucená ledová tříšť, ale výborná ovocná zmrzlina z ovoce s opravdovou ovocnou chutí. Mangovou zmrzlinu lidé zaměňovali za banánovou, nebo očekávali křiklavě zelenou pistáciovou,” zmiňuje počáteční problémy Biljana.

Setkali se třeba Honza a Zuzka z Taste of Prague s odmítnutím, když přišli do restaurace s dítětem? „Zatím ještě ne. Jednou nám zrušili rezervaci v restauraci Field, když jsme do poznámky napsali, že přijdeme s miminkem. Napsali nám, že děti do 6 let věku k nim nechtějí. Tak jsem tam volal a trochu se o tom bavil a skončilo to klasickým „vedení nám to takhle řeklo”. Z Nomy v Kodani nám napsali krásný e-mail, který v pěti odstavcích citlivě a s úctou popisoval, proč přijít s malým dítětem není ideální, ačkoli konečné rozhodnutí nechali na nás. Ale my to chápeme. Je na každém majiteli, aby se rozhodl, zda ve své restauraci děti chce, nebo ne. Navíc ne každý den je posvícení. Jednou jsme šli do restaurace v Paříži a posadili nás vedle mladého páru na randíčku. Ten si od nás okamžitě odsedl. Chvíli jsme na ně potichu nadávali, že co si jako myslí, načež Jonášek začal tak řvát, že jsme po 15 minutách museli z restaurace v podstatě utéct,” popisuje některé chvíle Honza.

Vychovejte si potenciální zákazníky

Vychovali jsme si novou generaci mladých, kteří upřednostňují kvalitu, čerstvost a chuť. Umějí respektovat roční období a dát si například jahodovou zmrzlinu v době sklizně,” hodnotí vývoj spolumajitelka zmrzlinárny Angelato v Praze.

Restaurace, které vítají děti, na ně bývají velmi dobře připravené. Uvědomují si totiž, že se jedná o důležitého hosta. Mezi vyhlášené „children friendly” restaurace patří kromě Angelato také například Café Creperie U Slepiček, restaurace BarBar, Potrefená Husa v Praze-Bohnicích, Mistral Café, Bruxx či restaurace Podolka.

Osobně věřím, že rodiče nebudou s dětmi chodit do kaváren jen pro svoji zábavu, ale i proto, aby vychovali novou generaci společenských lidi s respektem vůči ostatním. A našim úkolem bude vzdělávat budoucí generace v oblasti gastronomie,” uzavírá své povídání paní Kebakoska.

Cestování s Jonáškem za jídlem zatím předčilo naše očekávání. Všude ve světě se nám veskrze chovali moc pěkně a místní jsou k vám vřelejší a víc se s vámi pustí do řeči. Třeba v Majordomo v Los Angeles k nám přišel David Chang a ptal se, jestli malýmu může něco přinést. Málem jsem si ucvrnknul do gatí. A mít malé dítě je takový trochu life hack: nedávno nás kvůli němu nechali přeskočit celou frontu na zákusky od Cedrica Groleta. Takže do fronty určitě doporučujeme roztomilé dítě,” s úsměvem dodává Honza z Taste of Prague.

Natálie Markovská, 3. 09. 2018