Gastro kalendář: Festivaly a akce v červnu 2018

Akce Inspirace

Červen přeje festivalům a je to vidět – jídlo a pití najdete v ulicích a parcích ve velkém. Takže pokud ještě nemáte víkendové plány, bude rozhodně z čeho vybírat!

Léto odstartuje zejména ve znamení piva, a to hned na několika festivalech. Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci cideru nebo prosecca. Street foodpojede tradičně na plné obrátky, ale také vysoká gastronomie se v průběhu června přesune na stánky. V půlce měsíce přijde velké zchlazení zmrzlinoua na jeho konci pak doslova tsunami mořských specialit.

1. a 2. června Žižkovské pivobraní 2018

První červnový víkend se park Parukářkazmění v ódu na pivo. Na již sedmém ročníku Žižkovského pivobraníbudete moct ochutnat piva ze 40 minipivovarů anebo se zúčastnit mistrovství v otáčení pivních tácků(letos dokonce v rámci dvou kategorií – „pánské“ a „dámské“). Nebude chybět ani živá hudba, program pro děti či spousta dalších soutěží, například hlasování o nejlepší minipivovar.

1. a 2. června Burger Festival Hradec Králové

Začátek června bude patřit také burgerům. V Hradci Králové se sejde více než 20 burgerových specialistů a gastro odborníků,a odstartují tak první ročník místního Burger festivalu. Součástí akce bude také pivní stage, stánek amerických drinkůnebo třeba zmrzlinový truck a káva, ale také doprovodný program v podobě soutěží či hlasování o nejlepší burger festivalu. Akce navíc pamatuje i na vegetariány, vegany a bezlepkáře, takže nepřijde nikdo zkrátka. 15. a 16. červnapak festival poputuje s obdobným programem do Olomoucea 29. a 30. června do Jihlavy.

2. a 3. června Garden Food Festival 2018 Olomouc

Gastronomické zážitky z celé republiky i zahraničí a množstvíosobností tuzemské gastronomické scényse sejde 2. a 3. června na Garden Food Festivaluna Olomouckém výstavišti. Návštěvníci budou moct ochutnat mimo rozmanité kulinářské speciality také farmářské a lokální produkty, destiláty, vína i piva z minipivovarů. Na programu je rovněž množství workshopů a přednášek od špiček v oboru: od porcování ryb přes chemii v kuchyni až po hmyzí show. Zdeněk Pohlereich navíc slibuje představení svého nového konceptu „Wheels“neboli restaurace na kolečkách.

3. a 17. června Street Food Jam

Každou druhou neděli sepřed klubem Cross v Holešovicíchkoná již tradiční Street Food Jam. V červnu se tak potkáme s „pouličními specialitami“ všech chutí, vůní i koutů světa hned dvakrát – 3. a 17. června. Budou tacos, sendviče, pulled pork i beef, barbecue či obrovská škála asijských specialit od dím sum až po kari. A samozřejmě také hudba. První červnový Jam se můžete těšit na „Klasiku bez kvádra“ v podání kvarteta Pražského filmového orchestru.

3. června Food Blog Market vol. 3

Stihnout všechny food akce se první červnový víkend začíná jevit jako téměř nadlidský úkol. Z Crossu můžete v neděli pokračovat rovnou do Vnitroblocku, kde se na třetím Food Blog Marketusejdou pro změnu food blogeři, aby dokázali, že umí vařit nejen na sociálních sítích, ale i naživo. Součástí akce je také benefice – 20 Kč z každého lístku bude směřovat na dobrou věc. Jo a prý máte přijít včas, aby na vás zbylo!

9. června Milujeme Prosecco

Vinohradské Sady Svatopluka Čecha prošumí 9. června již popáté prosecco. Milujeme Proseccovšak není jen o šumivých vínech, součástí akce jsou také stánky s jídlem i doprovodný program– vhodné párování k rozmanitým proseccům zaručeno! Těšit se tak můžete například na pizzu, mozzarellu, lasagne, sushi, závitky či makronky a proseccovou zmrzlinu. Nebo třeba na eko dobroty pro domácí mazlíčky, hudbu a dokonce i protažení v podobě bikram jógy! Svátek prosecca se zkrátka musí oslavit.

14. června Klasika ve stylu jalovce

Odborný časopis Barlife zaměřený na alkoholické a nealkoholické nápoje pořádá pod záštitou České barmanské asociace zážitkové kurzy Barlife Akademie. 14. června vás čeká kurz zaměřený na gin, který je jako koktejlová báze nesmírně bohatý. Kromě své základní složky, jalovce, může obsahovat stovky dalších ingrediencí. Koriandr, citronovou trávu, černý pepř, mandle, lékořici, levanduli nebo třeba okurku a růži. Dva stejné giny nenajdete. S ginem za barem prožijete nezapomenutelné dobrodružství. Také se konečně dozvíte, jestli pochází z Anglie, nebo Holandska, a zda má James Bond vždycky pravdu. A mnoho dalšího.

15. a 16. června Pivo na Náplavce

Pivu a pivařům bude v červnu hej! Hned dva týdny po Žižkovském pivobraní se usídlí 50 českých malých a mini pivovarů v centru Prahy na Náplavce. Degustovat se bude výhradně ze skla a bude i festivalový speciál – osmistupňová Vltavská čubička. Jídlo zajistí farmářské tržiště, které na akci navazuje. A hudbu hned několik skupin, mezi nimi například i The Plastic People of the Universe. Co víc si přát.

15. a 16. června Festival minipivovarů na Pražském hradě

Aby toho piva nebylo málo, kromě Náplavky bude 15. a 16. června českému národnímu nápoji zasvěcen také Pražský hrad. Českomoravský svaz minipivovarů pořádá tuto „degustační akci rokujiž posedmé, opět v Královských zahradách. V ceně vstupenky je celodenní účast, degustační sklenice a neomezená konzumace libovolného množství piva. Třetí víkend v červnu bude, zdá se, značně nachmelený.

15. až 17. června Slavnost cideru 2018

Ti, kdo pivu příliš neholdují, a preferují spíše jablka v kvašené formě, mohou od 15. do 17. června zakotvit na Smíchovské náplavce. Cider i cidre budou naSlavnosti cideru 2018 k mání ve všech podobách, barvách a chutích a od výrobců lokálních i nadnárodních. Jedná se totiž o „největší zkvašenou akci roku“ na které prý nesmí chybět žádný „mošťák, moštanda ani moště“.

16. června 8. Apetit piknik

Sobota 16. červnabude patřit také již 8. Apetit pikniku! Tento kulinární trh a gastronomický festival v jednom se i letos koná ve vinohradském parku Grébovka. Pravidlem pikniku je jediné: „pohostit, pobavit a seznámit návštěvníky s těmi nejlepšími farmáři, malovýrobci, prodejci i šéfkuchaři“. Setkáte se zde opět s celou redakcí časopisu Apetit, s množstvím pop-up restaurací, budete moct zhlédnout kuchařskou show, zapojit se do mini kurzů vaření a kromě jídla si vychutnat i hudební program. Tak popadněte deku a piknikový koš a hurá do Grébovky.

16. a 17. června Beko Fresh festival Pardubice

Gastronomií nebude žít během třetího červnového víkend pouze Praha. Třeba takový Beko Fresh festivalzamíří spolu se Zdeňkem Pohlereichem do Pardubic a areál místního dostihového závodiště se tak projednou stane centrem všech gurmánů a gurmetů. Festivalový program zde nabídne rozmanitou škálu zážitků z oblasti vysoké gastronomie, od molekulární mixologie přes extrémní catering až po entomofágii neboli pojídání hmyzu. Kromě degustací budou probíhat workshopy a kuchařské show, bude se soutěžit o východočeskou restauraci roku nebo třeba vyučovat ve „škole čepování piva“.

17. června Prague Ice Cream Festival 2018

17. června se budete moct jít zchladit na „nejvíc cool festival v Praze“ – již čtvrtý ročník Prague Ice Cream Festivalu, opět na Holešovickém Výstavišti. Na festivalu se představí lokální i světoví výrobci a chybět nebude ani soutěž o Nejoblíbenějšího zmrzlináře nebo speciální Cena poroty za nejlepší zmrzlinu festivalu. Doprovodný program pak nabízí workshopy výroby zmrzliny, taneční vystoupení či kouzelnickou show a celodenní jízdu hned několika DJs. Zkrátka dokonalé zahájení léta.

23. a 24. června Slavnosti moře – 8. vlna

Na brněnské Kraví hoře se 23. a 24. červnaodehraje „největší grilování čerstvých mořských ryb a darů moře“. Již 8. vlna festivalu Slavnosti mořes sebou letos přinese jak tradiční mořské lahůdky, tak i speciální pokrmy, které se na Slavnostech ještě nikdy nepodávaly. Na dva dny v roce se tak z Brna stane doslova přímořské letovisko. A nebyl by to festival bez doprovodného programu, takže hudba i soutěže zaručeny!

23. června Jičínský Food Festival

Street foodzamíří na konci měsíce také do Jičína. V místním Zámeckém parku potkáte 23. června mnohé známé tváře českého street foodu, stánky vybraných restaurací i množství regionálních výrobků. Pro ochutnávku třeba TamarindTree, Kaiser Franz, Salt’n’Pepa, Prague Jerk Station, Brouk na talíři, Marmelády z ráje nebo Fusion restaurant Vrchlabí. Jičín jede a 4. ročník festivalu vypadá více než slibně!

Bára Kebová, 28. 05. 2018