Gastro trendy podle šéfkuchaře: Asie je aktuální jednička

Inspirace

Asie inspirace Radek David tipy trendy

Nejnovějším trendem na pražské gastronomické scéně se za poslední půl rok staly asijské restaurace v top provedení. Především vietnamské restaurace pak během dvou let zcela převálcovaly čínská bistra, zejména svojí originální chutí. A to je dobře!

5 důvodů, proč je u nás Asie tak oblíbená

Vzpomínka na dovolenou

Asie je velmi populární destinací, kam vyráží čím dál tím více lidí, a už dávno není nedostupná. Ceny letek jsou nízké a náklady na život jsou tam v drtivé většině nižší než u nás. Na místě ochutnáte autentickou kuchyni, občas upravenou pro turisty, a originální chutě pak Češi chtějí i doma, aby si připomněli tamní oblíbená jídla.

 

Chutě

Chutě asijské kuchyně jsou velmi odlišné a výrazné. Evropské kuchyně nejsou tolik vyhraněné. Lidé už se u nás naučili používat suroviny jako zázvor, ale stačí přidat citrónovou trávu, limetkové listy nebo tamarind a jídlo se promění v něco úplně jiného. V Praze je navíc u nás nejznámější asijská tržnice SAPA, kde můžete nakoupit tradiční suroviny i ochutnat jídla ve zdejších restauracích.

Zdraví

Další obrovskou výhodou asijské kuchyně je, že je lehká, zdraví prospěšná a rychle stravitelná. A trend zdravého stravování a životosprávy se odráží i v obecných trendech gastronomie.

Techniky vaření

Postupy při přípravě asijských jídel jsou vlastně celkem podobné těm našim. Místo vaření v konvektomatu používají bambusové pařáčky, místo klasických pánví wok. Při práci s ním se ale musíte připravit na velký žár, jelikož sporák je jinak konstruovaný a síla plamene je obrovská. Dál se třeba taková pekingská kachna peče na rozdíl od naší jen krátce a na vyšší teplotu. V celé Asii pak uvidíte grily, na kterých se připravuje maso, sataje, yakitori a další. Dalším klasickým, velmi důležitým znakem je technika krájení a například v Japonsku se učíte krájet celý jeden rok.

Něco nového, co chce člověk zkusit

Asijská jídla jsou zážitkem, většina hostů má šanci vyzkoušet něco nového, co ještě nezná. Aby ale kuchař mohl nabídnout opravdu dobrou kuchyni, musí se Asií projíst. Poslední takovou novinkou je u nás restaurace Sia. Kuchyni vede Jirka Štift, který předtím vládl v restauraci hotelu Mandarin Praha a jezdil do Asie často na zkušenou.

Dalším podnikem s otvíračkou v posledních týdnech je Taro. Podobný koncept restaurace jsem viděl před třemi roky v New Yorku. Taro má otevřenou kuchyni, kdy hosté sedí u barového pultu a kuchaři nosí jednotlivá jídla a při tom vypráví příběhy stojící za jednotlivými pokrmy.

Sám jsem fanoušek asijské kuchyně a snažím se ji do jídel taky trochu vpravit, třeba jen do omáček nebo dresingů. V poslední době se mi to nejvíce daří v našem novém projektu The Bistro, kde je víc prostoru pro zkoušení nových chutí a s týmem můžeme popustit uzdu naší kreativity.

Radek David, 14. 02. 2018