Hudba v restauraci: Co zahrát hostům, aby jim chutnalo ještě více?

Business

business inspirace trendy

Znáte ten pocit, kdy vás písnička natolik naladí, že zkrátka musíte začít tančit? Právě hudba dokáže všechny vůně, chutě i zvuky v restauraci dokonale propojit. Doprovázela hostiny už od starověkých banketů a v současnosti tvoří hlavní přísadu koktejlu zvaného příjemná restaurace. Hudba drží všechno pohromadě. Občas dělá věci méně chaotickými a občas dává věcem smysl.

Hudba ovlivňuje tělo i duši

Hudbu všichni milujeme. Snižuje nervozitu, ovlivňuje dýchání, srdeční tep, puls i krevní tlak. Uvolňuje napětí a zvyšuje obsah endorfinů v krvi, a proto se díky ní cítíme příjemně. Při poslechu určitých písniček se zkrátka nedokážeme udržet a musíme se prostě hýbat v rytmu.

Zdroj: Forbidden Taste

Proč je hudba v restauracích důležitá?

Hudba vytváří přátelskou atmosféru, vyvolává příjemné pocity a uklidňuje. To je přesně to, co pro chod restaurace potřebujete. Bez hudby musí hosté šeptat, aby je ostatní neslyšeli. Kromě toho je nepříjemné slyšet ostatní žvýkat. Proto je hudba v restauraci nepostradatelná.

Správně zvolená kulisa bude mít pozitivní vliv i na vaše zaměstnance. U rytmické a energické písničky budou roznášet jídla jedna radost.

Nebude to jednoduché

Výběr hudby ale není vůbec jednoduchý. Nejprve vytvořte opravdu dlouhý seznam skladeb. Mělo by jich na něm být alespoň 600, aby pokryl celý pracovní týden.

Seznam skladeb rozdělte na tři úrovně energie. Díky tomu můžete snadno korigovat atmosféru v restauraci. Pokud už na otevíračku bude restaurace plná, musíte zajistit, aby intenzita a energie hudby odpovídaly počtu hostů. Čím více hostů, tím energičtější a rychlejší by hudba měla být. Naopak při pomalejší hudbě budou hosté v restauraci trávit více času.

Jakou hudbu zvolit?

Stále jsme se ale nedostali k tomu hlavnímu, a to problému, jaké písničky vlastně zvolit. Držte se konceptu restaurace! Old-fashion restaurace určitě nebude pouštět nejmodernější kousky. Naopak v ultra-moderní restauraci nebudou vyhrávat šansony. Hudba by měla přesně odpovídat celému profilu podniku, doplňovat jej a utvářet dokonalý celek.

A čím pevnější koncept daná restaurace má, tím bude správný výběr hudby jednodušší. Pokud si správným výběrem hudby nejste jistí, můžete se obrátit na odborníky, kteří vám připraví mnohahodinový seznam skladeb.

Jak hlasitá by hudba měla být?

Náš článek o hudbě zakončíme asi tím nejtěžším, a to hlasitostí hudby. S tím vám bohužel nikdo neporadí. Neexistuje žádná jasná poučka, která by říkala, že tolik a tolik dB je ideálních.

Záleží na několika faktorech – velikosti restaurace, počtu hostů, denní době a konceptu restaurace. To vše musí vzájemně ladit. V malé restauraci s několika málo hosty v odpoledních hodinách určitě nebude nutné pouštět hudbu nijak hlasitě. Naopak ve velké nacpané restauraci v obědové pauze bude třeba hudbě trochu pomoci.

Zdroj: Na Hollaru

Raději potichu než nahlas

Ale nikdy to nepřehánějte! Nedělejte z restaurace rybí trh, na kterém se budou všichni překřikovat. Zeptejte se třeba i hostů, jak jim hudba vyhovuje, a nechejte se inspirovat.

Maminka měla narozeniny, a tak jsem jí pozvala do vyhlášené restaurace. Těšila jsem se, až si budeme vyprávět, co která z nás v uplynulých dnech zažila… Bum-bum-bum-tůůůů-á-ááá! Co to je? Hudba, která nám rvala uši, i když chápeme, že servírka má právo milovat jinou rozhlasovou stanici než my. Ale proč ji pouští nám, navíc k tomu dokonalému bifteku s pepřovou omáčkou? A tak hlasitě?! V rychlosti jsme dojedly a šly. Jídlo bylo sice výborné, kuchař šikovný, přesto víme, že dveře tohoto podniku už víckrát neotevřeme,” vypráví svou zkušenost Jolana Nováková, publicistka a redaktorka pořadu Pochoutky v Českém rozhlasu. Všechna snaha má proto své meze.

Zdroj informací: Duševní zdraví a psychologie, SoundtrackYourBrand, Rozhlas.cz, Vliv hudby na člověka

Natálie Markovská, 28. 03. 2018