Levitate – výjimečná restaurace pro výjimečné příležitosti

Advertorial

V centru Prahy, nedaleko Václavského náměstí, se nachází kousek přírodní oázy – restaurace Levitate. Celý koncept podléhá respektu k přírodě – od designu restaurace po samotnou kuchyni. Unikátní spojení asijské a severské kuchyně přináší neotřelé kombinace surovin a nápadité a inovativní pokrmy, které pojem „zážitková gastronomie“ posouvají o úroveň výše.

Za konceptem Levitate stojí George Nguyen a Christian Duy Chu. Oba v restauraci potkáte – George na place a Christiana v kuchyni. Ten seznamuje Česko s asijskou kuchyní už více než osm let, mezi jeho předchozí působiště patří SaSaZu nebo Mandarin Oriental. Do Levitate promítl svou touhu spojit zodpovědný přístup k surovinám, který je tolik typický pro severskou gastronomii, s pestrostí asijské gastronomie. Jeho inspirace severskou gastronomií však nespočívá jen v maximálním využití surovin do posledního kousku, ale také v důrazu na lokální suroviny a částečné soběstačnosti. V průběhu degustace tak přesně víte, odkud pochází které maso a další suroviny. Christian nakupuje ingredience pro své pokrmy každý den před otevřením restaurace, suroviny jsou tak vždy čerstvé. A díky vlastní zahradě si v Levitate mnoho plodin jako bylinky nebo zeleninu pěstují sami.

Respekt k přírodě se odráží i v samotném menu, které se obměňuje podle sezóny. Menu je rozděleno na tři elementy – fauna, flora, aqua –, přičemž během své návštěvy máte možnost okusit každý z nich. Co vás v průběhu pěti- nebo osmichodového degustačního menu čeká, nebudeme prozrazovat a ochuzovat vás tak o moment překvapení, dovolíme si vás nicméně nalákat. Hned v úvodu vás přivítá několik „pozdravů z kuchyně“, mezi nimiž vévodí tataráček z jeleního hřbetu s černým česnekem a rýžovým chipsem. V rámci degustačního menu ochutnáte jelení hřbet ještě jednou, tentokrát opečený na másle s lanýžovou omáčkou. Těm, kteří preferují lehčí maso, doporučujeme pstruha s wasabi krémem. A kdo se obejde bez masa úplně, ocení mix českých a asijských hub s křepelčím vajíčkem. Samostatnou kapitolu tvoří v Levitate dezerty – kombinace ingrediencí jsou odvážné a nečekané. Za všechny zmiňme sladkou bramboru s karamelovou pěnou nebo foie gras v glazuře z rakytníku a černého rybízu podávané s pěnou z bílé čokolády. Chápeme, že nevěříte, že k sobě tyto suroviny pasují, ale to jen do chvíle, než sami ochutnáte. Nová dimenze chutí vás přesvědčí o slučitelnosti zdánlivě neslučitelného… Zároveň doporučujeme pokrmy párovat s nápoji – buď českými či světovými víny, nebo signaturními koktejly vytvořenými na míru přímo konceptu Levitate. Pro ty, kdo z jakéhokoli důvodu nemohou alkohol, je připravena varianta fermentovaných džusů.

A mimochodem, pro návštěvu si rezervujte celý večer. Do Levitate se nechodí na večeři, do Levitate se přichází za výjimečným zážitkem. Ten začíná již samotným vstupem do restaurace, jejíž prostředí nenuceně navozuje atmosféru přírody. Díky ostrůvkům zeleni mizí strohost klasických fine-diningových restaurací, tady se budete cítit příjemně. Zažijete úchvatnou symfonii chutí v několika chodech, které se budou připravovat před vašima očima pro zachování maximální čerstvosti. Díky omezenému počtu míst se vám číšníci i kuchař budou náležitě věnovat. Každý pokrm i nápoj vám bude důkladně představen a popsán, i s doporučením šéfkuchaře pro konzumaci. Zkrátka vás čeká nezapomenutelný večer, který je ideální spojit s výjimečnou životní událostí. Levitate je totiž přesně tím místem, kde ji budete chtít oslavit.

Advertorial, 11. 10. 2018