Nealkoholické koktejly – móda nebo zodpovědná volba?

Drinks Inspirace

Přestože v zemi s nadprůměrnou spotřebou především piva asi nehrozí, že se tu masově rozvine abstinence, poptávka po nealkoholických nápojích vzrůstá. Donedávna byl ale problém strávit v českých barech příjemný večer se sklenkou dobrého nealkoholického pití. Málokdo si s přáteli vyrazí na sklenici vody, nealkoholické pivo nesedne každému a tradiční přeslazené limonády se často nedají pít celý večer. O zajímavém gastronomickém zážitku si tedy mohli abstinenti nechat leda tak zdát. To se ale bleskově mění.

Nabídka se zvětšuje

Na nedostatečnou nabídku nealkoholických nápojů reaguje český trh v posledních letech poměrně pružně. Téměř každá kavárna nebo restaurace připravuje vlastní limonády ze sirupů a také malých výrobců balených limonád přibývá.Z těch českých můžeme namátkou jmenovat třeba Pragerovu nebo Richardovu limonádu.

Brno pak zalévají netradiční chutě Zázračné limonády, jejíž vznik popisuje spolumajitel brněnského podniku 4pokojeLukáš Látal: „Je to naše brněnská odpověď na prefabrikované limonády, principem je hledání nových, neotřelých chutí a jejich kombinací. V současnosti máme 11 příchutí, časem jich chceme vyvinout a vyrábět až několik desítek.“

Zdroj: 4pokojeAktuálně tak můžete ochutnat příchutě jako Jakože tonik(bez chininu, zato ale s hořcem a koprem), Perníkovou limonádunebo Skoro cream sodus vanilkovo-smetanovou chutí.

Teď frčí cukr, káva, limonáda i čaj

Právě ve 4pokojích ale jdou ještě dál a celou třetinu jejich nabídky tvoří právě nízkoalhokolické a nealkoholické nápoje:„Pravdou je, že nechceme jít cestou „klasických limonád“, ale spíše cestou opravdových, chuťově bohatých, a přitom nealkoholických drinků,“popisuje Lukáš nabídku. Nejoblíbenější surovinou v podniku je filtrovaná káva, kterou tu ochutnáte v opravdu netradičních kombinacích. Příkladem může být nealkoholická verze Irish coffee, kterou nabízí pod názvem Irish Rehab a místo irské whisky v ní doplňuje kávu sladový sirup s kakaovými nibsy a vanilkou.

Nebojí se tu pracovat ani s meltou, která v některých vyvolává vzpomínky na dětství, v jiných spíš na nemocnice. V kombinaci s kokosovým pyré a mlékem se jí ale není třeba obávat. Další nealkoholickou alternativou k potěše chuťových buněk jsou i ledové čajes přísadami, jako je vanilkový sirup, ovocná pyré, fermentát z citronové šťávy nebo cedrová tinktura.

Koktejl je kompozice

Už nabídka 4pokojů dokazuje, že nealkoholické drinky nemusí být vůbec nudné. A ve většině barů nealkoholický koktejl dostanete, i když se možná budete muset zeptat. „V naší denní koktejlové nabídce nealkoholické koktejly nefigurují. Naši barmani ovšem rádi připraví nealko koktejl po domluvě tak, aby se co nejvíce blížil chuťové představě hosta,“ říká Vojtěch Velísek ze SKØG Urban Hub.

Na ústní nabídku nejen nealkoholických nápojů sází i barmani z Atelier Coctail Bar & Bistro. Podle šéfbarmana Milana Bukovského z Atelier Bar & Bistro je totiž jedno, jestli používáte ovocnou šťávu nebo destilát: „Koktejl je kompozice. Důležité je, aby každá ingredience byla co nejkvalitnější, a pak je škála chutí stejně široká jako u alkoholu.

Kombinacemi kvalitních ingrediencí totiž dokáže dobrý barman vytvořit podobný senzorický zážitek jako u alkoholického koktejlu, a to i jeho typickou svíravost nebo suchost. Milanova oblíbená ingredience je teď verjus, kyselý mošt z nezralých hroznů. Používá ale i další přírodní ingredience: „Teď všechno kvete a z květů se dají dělat skvělé fúzované vody nebo sirupy. Stačí vyjít k louce a lesu. Koření zas dokáže dodat drinku hloubku – třeba šafrán nebo kardamom,“ doplňuje Milan Bukovský.

Bez alkoholu a levněji?

Ať už s alkoholem nebo bez něj, důležité je umět správně zkombinovat jednotlivé ingredience. Pokud však čekáte, že abstinencí ušetříte, nenechte se mýlit.„Pokud má být nealko koktejl stejným zážitkem jako alkoholický, jeho nákladovost se od alkoholického nijak neliší. Často ji právě převyšuje. A to je pak otázka pro hosta, jestli chce jen nějakou šťávu, nebo chuťový zážitek,“upozorňuje Milan Bukovský.

Jedno je ale jasné. Pokud nepijete alkohol, blýská se vám na lepší časy.Večírek v baru s přáteli už nebude jenom společenskou, ale i gastronomickou událostí.

Ája Voráčková, 17. 05. 2018