Pastrami: Ikonický sendvič není jen hovězí šunka v chlebu

Inspirace

Brno inspirace trendy

Z Rumunska přes New York a Prahu se pastrami pomalu dostává i do moravské metropole. V Brně sice zatím nepotkáte tuto masovou pochoutku na každém kroku, ale to ničemu nevadí. Aspoň stihnete ochutnat po jednom pastrami sendviči k snídani, obědu i k večeři a na konci dne můžete všechny vzorky kriticky zhodnotit.

Pastrami zná lidstvo v podstatě už celá staletí, ale Česko tuhle speciální úpravu masa objevuje až v poslední době. I když samotný pastrami sendvič je považovaný za typickou newyorskou specialitu, do Ameriky docestovalo pastrami až v průběhu 19. století se židovskými přistěhovalci z Rumunska. Šlo především o způsob, jak maso zakonzervovat. Z rumunského slova pastra – uchovat – ostatně také pochází název.

Zdroj: FB Coucou Pastrami & Sandwiches

Vzrůstající oblíbenost pastrami navíc podporuje fakt, že doma ho připravíte jen těžko. Pokud tedy nemáte udírnu. Hovězí maso, nejčastěji hovězí hrudí, se totiž několik dní marinuje v láku ze soli, česneku a koření, pak se obalí v krustě z pepře a koriandru a vyudí.

Dřív tak maso vydrželo měsíce, ale dnes je doba přeci jen rychlejší. Uzené maso se následně uvaří v páře doměkka, nakrájí na tenké plátky a společně s hořčicí a kvašenou okurkou se dá mezi dva pšenično-žitného chleba. Například. Úprav je totiž nepočítaně a každý kuchař má určitě své malé tajemství. Ostatně pastrami sendvič má i své příbuzné, třeba Reuben sendvič. I jeho základem je hovězí maso, které se na několik dní naloží do kořeněného láku, ale následně se neudí, jen vaří. Podává se pro změnu s majonézou a kysaným zelím.

Zdroj: FB Coucou Pastrami & Sandwiches

Už jste dostali na pastrami chuť? Tak hurá do Brna!

Coucou Pastrami & Sandwiches

Když budete hledat výraz „pastrami v Brně“, internet vám jako první poradí Coucou Pastrami & Sandwiches. Pastrami je středobodem nabídky tohoto malého sendvičového bistra, které najdete v přízemí tržnice na Zelném trhu.

Majitel bistra Martin Veverka není v gastronomii nováčkem. Pastrami ho nadchlo, ještě když provozoval ve Střelicích restauraci Coucou. Nezapomenutelná vůně jejich prvního hotového pastrami odstartovala zájem o další podobné lahůdky (například právě zmíněný Reuben sendvič) a vzbudila touhu věnovat se sendvičům naplno. Když byla možnost otevřít malé bistro přímo v Brně, neváhal.

Zdroj: FB Coucou Pastrami & Sandwiches

Coucou Pastrami & Sandwiches nabízí tradiční pastrami sendvič v kváskovém chlebu s hořčicí a nakládanou okurkou, ale zároveň tu ochutnáte i variantu s lehce pikantní majonézou a okurkovým relishem z vlastní kuchyně. Pokud snad nefandíte hovězímu, nabídku doplňuje i snídaňový Monte Cristo sandwich se šunkou a sýrem nebo sendvič s trhanými vepřovými žebírky a několik dezertů.

Adresa: přízemí Tržnice Brno, Zelný trh 2501/14–16, Brno

Bistro Mikrofarma

Mikrofarma je vedle bistra i řeznictví s masem z lokálních ekofarem. Cokoliv tedy jejich kuchyně nabízí, bude ze skvělého masa. Pastrami připravují z hovězího hrudí, které si sami nakládají, udí a dusí. Maso v křupavém kváskovém chlebu doplňuje vlastní dijonská majonéza z pasterovaných vajec a nakládané okurky.

Zdroj: Mikrofarma

Pokud narazíte na Mikrofarmu i na některém gastrofestivalu, podívejte se, jestli zrovna nenabízí i Reuben sendvič s kysaným zelím. Nadšení kulináři, kterým chybí udírna, si můžou koupit hotové pastrami domů a sendvič si seskládat dle svých chutí.

Adresa: Moravské náměstí 4, Brno

Kabaret Špaček

Na dveře Kabaretu Špaček jste ještě poměrně nedávno mohli bušit jen marně. Posádka této brněnské gastrokulturní stálice se totiž vydala hledat do světa svůj smysl života. A jsme za to rádi, protože se po půl roce vrátili do Brna v plné síle a znovuotevřený podnik odhalil na stálém jídelním lístku právě pastrami. Ostatně uzení a sušení je prý provázelo na jejich cestách po celou dobu a stalo se pro majitele Martina Špačka vášní.

Zdroj: FB Kabaret Špaček

I když pro pana Špačka není nic voňavějšího než čerstvě vyuzená ryba, vydobylo si pastrami v jídelním lístku své místo, a to hned v několika obměnách. Pastrami z bio hovězího masa dostanete v sendviči, salátu nebo třeba jen samotné na talířek. Ani ve Špačkovi nechybí Reuben sendvič, netradičně s blanšírovaným zelím místo kysaného. Majonézu a hořčici si připravují sami a u všech jídel experimentují nejen s použitým kořením, ale i se dřevem, na kterém udí.

Adresa: Kopečná 46, Brno

Už jste pastrami sendvič ochutnali? Dejte nám vědět, kde dělají ten nejlepší.

Ája Voráčková, 18. 04. 2018