Povinnost uvedených alergenů ztrpčuje, ale také zachraňuje životy

Business

alergie potraviny profit

Potravinovou alergií je postiženo skutečně mnoho lidí – není to jen móda. Počet postižených navíc neustále vzrůstá. V případě, že zákazník si je vědom alergie na nápoje či potraviny a má speciální požadavky, musíme vždy dodržet jeho pokyny. Lidé s potravinovými alergiemi bývají velmi loajální zákazníci. Nedokážete si představit, jak je pro ně totiž těžké najít podnik, kde jsou schopni jejich potřeby nejen akceptovat, ale také jim vyhovět. V případě, že váš personál zajistí potřeby těchto zákazníků, je skoro vždy jistota, že se stanou pravidelnými hosty vašeho podniku.

Alergie je přecitlivělost organismu na určitou látku – alergen. Alergenem nejčastěji bývá pyl, peří, zvířecí srst, prach, některé léky či potraviny. V odborné literatuře je alergen definován jako látka bílkovinné povahy schopná u predisponovaných (náchylnějších) osob vyvolat alergickou reakci. Do těla mohou alergeny vnikat několikerým způsobem – inhalační cestou (to je velmi časté), požitím (polknutím) nebo samotným kontaktem s kůží. Důsledkem střetu s alergeny může být anafylaxe, silná reakce imunitního systému na zvláštní substanci, která je pro tělo dráždivá či jinak škodlivá.

Velmi závažný, až ohrožující postiženého na životě, může být akutní stav vznikající v důsledku přecitlivělosti k některým cizorodým látkám, tzv. anafylaktický šok. Může být vyvolán dokonce během několika sekund. Příčinou anafylaktického šoku může být opakované injekční podání některých medikamentů (penicilinu, antiséra), bodnutí hmyzem či požití nevhodného jídla. Nejčastější potravinové alergeny jsou arašídy a stromové ořechy (lískové ořechy, mandle, vlašské ořechy atd.). Dále pak existují lidé s citlivostí na pšenici, ryby a korýše, vejce, mléko, sezamové semínko, sóju, některé druhy ovoce, koření… Je důležité si uvědomit, že i minimální množství alergenu může způsobit velké potíže. Měli byste si dát i pozor na přípravu jídel – pokud vám host oznámí alergii na ryby, neměli byste lososa připravovat na jedné pánvi spolu s jeho steakem. Může se to zdát přehnané, ale opravdu i toto může vašeho hosta ohrozit. Bohužel jsou i potravinové alergeny, u kterých se alergie spouští jen dojde-li k jejich kombinaci.

Existuje několik typů alergických reakcí z hlediska průběhu, z nichž nejčastější jsou:

  1. časná – vznik během krátké doby (několik minut) od střetu s alergenem, většinou senná rýma, astma, kopřivka…
  2. oddálená – vznik mezi 24. a 72. hodinou od střetu s alergenem, např. kontaktní ekzém

Symptomy alergické reakce (anafylaxe):

  • kopřivka (kopřivky) kdekoli na těle
  • otok hrdla a úst
  • potíže s polykáním nebo mluvením
  • astma
  • bolest břicha, žaludeční nevolnost a zvracení
  • náhlý pocit slabosti (pokles krevního tlaku)
  • zhroucení a bezvědomí

První pomoc:

  1. Tento stav vyžaduje pohotové jednání, často i vyhledání rychlé lékařské pomoci.
  2. Je třeba zajistit protišoková opatření, neustálý přísun kyslíku (Rautekova stabilizovaná poloha).
  3. Pokud má s sebou postižený potřebný lék (např. zodac, zyrtec) a je při vědomí, měl by okamžitě rozkousat 1–2 tablety. V případě bezvědomí a zástavy je nutné zahájení resuscitace.

Zdroj fotografií: Unsplash

Adéla Srdénková, 9. 12. 2017