Rum pro začátečníky

Drinks

basic drinky rum

Definice

Rum je alkoholický nápoj destilovaný ze zkvašené šťávy cukrové třtiny nebo z melasy – suroviny zbylé po výrobě třtinového cukru. Drtivá většina rumů zrála v sudu a do lahve se dostala jako směs. Na rozdíl od whisky či koňaku neexistují u rumu téměř žádná jednotná pravidla či striktní předpisy.

Rumová mapa světa

Zorientovat se v záplavě různých značek rumů – je jich okolo 6 000 – není úplně snadné. Jedním z nejčastěji používaných hledisek je geografický původ. Máte-li po ruce atlas, podívejte se na pás táhnoucí se zhruba od třicátého stupně jižní po třicátý pátý stupeň severní šířky. To je hlavní oblast, odkud většina rumů pochází, hlavně proto, že jsou zde příznivé klimatické podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Za rumový ráj je všeobecně považován Karibik, vynikající rumy lze najít ve Střední a Jižní Americe a zajímavé produkty se objevují i v mnoha dalších zemích světa.

Výroba

Samotnému výrobnímu procesu se podrobně věnovat nebudeme (odvíjí se po známé trase: sklizeň, lisování, povaření, fermentace, destilace, zrání). Zmíníme pouze, že existují dvě kategorie rumů, odlišné technologicky i chuťově:

  1. „Rhum agricole“, u nás známý jako rum „zemědělský“ – vyrábí se přímo ze šťávy vylisované z cukrové třtiny, obvykle klasickou kotlíkovou destilací.
  2. „Rhum industriel“, u nás zvaný „průmyslový“ nebo vzletněji „tradiční“ – vyrábí se z melasy, obvykle rychlejší kontinuální destilací; do této skupiny spadá většina rumů, s nimiž se v baru dennodenně setkáváte.

Etiketa

Nutno hned na začátku podotknout, že snaha orientovat se v rumech podle barvy se vám může snadno vymstít. Středoevropan, navyklý posuzovat kvalitu, například u whisky či koňaku, stylem „čím tmavší, tím lepší“ – dle logické úvahy o délce pobytu v dřevěném sudu, je v oblasti rumů zcela ztracen. O to větší pozornost je třeba věnovat nápisům na etiketě každého konkrétního rumu. Nejspíš tam najdete některý z následujících výrazů:

  • White/Light/Blanco/Silver – čiré, lehké a svěží rumy, u nichž byla po zrání barva odstraněna filtrací, obvykle zrají od jednoho až po zhruba tři roky.
  • Gold/Oro/Ambré – zlatavé a v chuti nasládlé rumy, které obvykle zrály poměrně krátce, většinou méně než dva roky, barva pochází částečně ze sudu, částečně z přidaného karamelu.
  • Dark/Black – klasický příklad, kdy barva rumu jen málo vypovídá o délce zrání. Tyto rumy se většinou řadí blízko rumům bílým a zlatým, leckdo je klasifikuje i níž. Barvu mají velmi tmavou, v chuti jsou plné a nasládlé, často s přiznanými stopami melasy či karamelu.
  • Aged/Añejo/Premium – stařené rumy tmavších barev v různých intenzitách, chuťově i aromaticky plné, bohaté a jemné, u nichž délka zrání začíná někde kolem čtyř let v sudu a sahá nezřídka až za hranici desetiletí. V této skupině už se vyskytují nejen rumy míchané, ale i vzácnější „single barrel“ z jednoho sudu.
  • Overproof – velmi silné rumy s obsahem alkoholu nad 75 %, obvykle světlé.
  • Navy – silnější, plné rumy ve stylu dávných námořníků britské admirality, kteří rum fasovali na příděl, aby bez úhony přečkali dlouhé cesty po moři.
  • Spiced – rumy obohacené směsí koření.
  • Flavoured – rumy ochucené nejrůznějšími příchutěmi, nejčastěji ovocnými, od malin přes kokos až po banány.

Výrazů, které se mohou na rumových etiketách objevit, je mnoho, nezmínili jsme například vyzrálé rumy „Demerara“ z Guyany, těžké jamajské rumy „Wedderburn & Plummer“ a další. Stejně tak existuje celá řada označení pro nejvyšší produktové řady jednotlivých výrobců, jako „Reserva“, „Gran Reserva“, „Extra Añejo“ atd.

Servis a mixologie

V otázce podávání rumů snad příliš nejasností nepanuje – když host požádá o čistý rum, pak rámcově platí, že ten kvalitní vyzrálý servírujete v pokojové teplotě do sklenky na nožce, ostatní může na led.

Mnohem pestřejší možnosti nabízí rum jako báze koktejlů, od jednoduchých dvousložkových mixů přes lehké ovocné long drinky, exotické tiki, klasické krátké koktejly až po horké nápoje. Seznam všech rumových koktejlů, které byste měli být schopni připravit, by byl příliš dlouhý, proto uvádíme jen ten úplný základ, který prostě znát musíte.

Cuba Libre (rum, cola, limeta), Mojito (rum, máta, limeta, třtinový cukr, soda), Daiquiri (rum, limetová šťáva, cukrový sirup), Strawberry Daiquiri – frozen (rum, limetová šťáva, jahody, jahodový sirup, ledová tříšť), Piña Colada (rum, kokosový sirup, ananasový džus, smetana), Caipiriñha (cachaça, limeta, třtinový cukr).

Zdroj fotografií: Unspash, Pexels

Josefa Schillerová, 7. 06. 2018