Zaostřeno na projekt: Coffeespot

Příběhy

Coffeespot příběhy rozhovor Zaostřeno na projekt

Zlínský pár Jirka a Radka už měli dost kancelářské práce, a tak se rozhodli začít dělat, co je opravdu baví. V dalším díle článků Zaostřeno na projekt se podíváme, jak se jim podařilo přetavit svůj koníček do nastartovaného businessu.

Můžete se na úvod představit?

Jsme rodinná pražírna kávy z Moravy. Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodného nápoje. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme v malých dávkách a ručně balíme.

Jak vznikl nápad na projekt a kdy jste si uvědomili, že je to zajímavá příležitost pro podnikání?

Za vším byla obrovská náhoda a vznik e-shopu s kávou praženou na zakázku v roce 2011. V opravdové podnikání se to přehouplo až po ukončení pracovních poměrů a vybudování vlastní pražírničky v obci Kudlovice na jaře roku 2013. Spíš než příležitost pro podnikání vše bereme jako plnění si snů a posouvání hranic nás samotných. Prostě si vždy řekneme, co v průběhu dalšího roku chceme dosáhnout a postupně na tom pracujeme. A ono to kupodivu jde. Řídíme se heslem „kdo chvilku stál, už stojí opodál“, takže pořád vymýšlíme různé změny a vylepšení. Hlavně aby se zákazníci, ale i my nenudili.

 Jak vypadaly vaše začátky? S čím jste museli nejvíc bojovat? Co bylo doposud nejtěžší překonat?

Nejde říct jednoznačně, co bylo nejtěžší. Hodně složité byly rekolaudace objektů pro pražírnu a sklady, které jsme během čtyř let dělali třikrát. To je bohužel také daň za to, že si posouváme cíle a rosteme. Ale řídíme se dalším heslem „co nás nezabije, to nás posílí“. A zkušenosti jsou k nezaplacení.

Na který úspěch jste nejvíc pyšní a díky jakým krokům se vám ho podařilo dosáhnout?

Celkově je pro nás neuvěřitelné, že se dá v oboru, který byl pro nás v začátcích hodně neznámý, dostat tak daleko, jako jsme teď. Ale největší zásluhu na tom má fakt, že nás vše hrozně baví a nebereme to jako práci, ale jako poslání. Každý spokojený zákazník a každý úsměv, který je tu díky nám, nás povzbuzuje neuvěřitelnou silou a žene dopředu.

Co je momentálně vaší největší pracovní výzvou?

V květnu jsme zahájili výstavbu úplně nové budovy, kde bude pražírna, sklad a prodejna. Plus výkonnější stroj s vyšší kapacitou. Takže vše přestěhujeme z aktuálních tří míst – dvou skladů a pražírny s prodejnou – na jedno krásné místo.

Jaké jsou podle vás aktuálně problémy ve vašem oboru?

My moc problémů nepociťujeme. Snad jen tlak státu na stále větší administrační zátěž. Ale vždy si říkáme, že máme podmínky všichni stejné.

A konečně – bez jakého jídla byste nedokázali žít, i když víte, že není zrovna z těch nejzdravějších?

Není to žádné konkrétní jídlo, ale bez masa by to prostě asi dlouhodobě nešlo.

Karolína Hejlová, 10. 07. 2018