10 jedlých skvostů, které najdete volně v přírodě

Inspirace

bylinky desatero foraging jedlé květy příroda rostliny

Pohostinství, jak ho známe dnes, hýří rozmanitostí. Poobědvat můžeme cokoli – od zeleninového salátu přes poctivou kuchyni jako od maminky až po jídla, která jsou plná barviv, škrobů a umělých dochucovadel. Může se ale také stát, že vám na stůl přistane talíř s listím a jedlými květy, protože jedním z posledních gastronomických trendů je snaha se navrátit zpět kořenům. Tím jsou myšleny divoké rostliny. V dubnovém desateru vás proto nezveme do restaurací, ale ven, do přírody. Napíšeme pár tipů, jak se zdravě, chutně a zábavně najíst v přírodě podle poslední módní vlny. Jaro je v plném rozkvětu, a tak i lesy, louky a polní cesty nabízí nejlepší zboží, které dodají na kráse nejen jídlu, ale i vám.

Pampeliška lékařská

Čas, kdy vykvete pampeliška lékařská (známá také pod pojmem smetánka lékařská vysemení) a rozsvítí tak nejeden palouček, už nastal. Pokud tedy ještě nevíte, jak moc jsou pampelišky vzácné a chutné, běžte je vyzkoušet. Můžete je jíst čerstvé, jen tak v salátu, nebo si z nich uvařte známý pampeliškový med, který léčí nachlazení stejně účinně jako včelí med.

Jitrocel větší

Snad skoro všichni jsme vykopávali drn s jitrocelem do herbáře na základní škole. Tehdy jsme možná věděli, že výtažek z jitrocele se přidává do kapek proti kašli, ale vzpomněli jste si od té doby, že jitrocel lze použít i při vaření? Obsahuje velké množství protizánětlivých látek, které pomáhají hojit rány rychleji. Domácí sirup z jitrocele může oživit koktejl, ale třeba i nedělní bábovku. Listy jitrocele zpracujte co nejdříve od sběru, ale klidně si pár listů nasušte na zimu. Najdete ho růst většinou na místech, která jsou hlinitá a suchá. Od dubna až do začátku podzimu.

Medvědí česnek

Listy medvědího česneku jsou v kurzu. Dalo by se říct, že se staly dokonce módní záležitostí. Na jaře téměř každá restaurace nabízí menu plné medvědího česneku, ale co víc, také instagramové profily českých foodies voní po této rostlině. Aktuální sezóna je už v plném proudu, tak si s cestou do lesa pospěšte, nebo o tuto léčivou rostlinu přijdete. Nejčastěji roste na stinných místech, kolem potoků či na úpatí svahů. Medvědí česnek skvěle chutná čerstvý, ale i tepelně upravený. Až ho budete jíst, dejte si pozor na dech, protože jeho vonná síla je snad ještě úpornější než u klasického česneku.

Kopřiva dvoudomá

Hledáte po zimě novou sílu? Zkuste jarní detox s výluhem z mladých kopřiv. Nejenže blahodárně působí na trávicí ústrojí a podporují růst vlasů, ale také jsou plné bílkovin. Pokud před čajovým detoxem upřednostňujete pevnou stravu, přidejte pár kopřiv do nádivky či polévky. A kam se na sběr kopřiv vydat? Daří se jim na zahradách a polích, které jsou slunné a plné jiných sazenic. Pokud jich máte tolik, že už nevíte, jak je v kuchyni použít, můžete z nich zkusit vyrobit lečivou mastičku na klouby.

Lichořešnice větší

Do výběru jedlých rostlin jsme zařádili i lichořešnici větší, která v České republice sice moc volně neroste, ale proč byste si ji nemohli zkusit vypěstovat sami? Během růstu se o ni nemusíte příliš zajímat, stačí jen dostatečně zalévat. Květy lichořešnice potom mohou zdobit různé sladké zákusky, listy naopak zpestří salát či smoothie. Chutí lichořešnice připomíná rukolu, protože je podobně štiplavá. Listy obsahují velké množství vitamínu C, proto se lichořešnice nabízí jako sezónní zdroj místo zimních citrusů.

Lípa srdčitá

Jít si natrhat trochu zelených rostlin se stává čím dál populárnějším, ale co takhle přejít rovnou na stromy? Jedním z nich může být třeba i náš národní strom, lípa srdčitá. Její listy jsou jedlé po celý rok, ale na jaře jsou nejemnější. Chuťově jsou svěží, ač vcelku nevýrazné, ale aspoň se nemusíte bát, že byste měli v puse hořko. Listy lípy srdčité používejte v kuchyni dle vlastní fantazie, klidně jako náhradu za všechny ostatní saláty. Když už vyrazíte na listy, sesbírejte i pár květů. Následně je můžete usušit a použít kdykoliv na čaj, který pozitivně působí na zánět dýchacích cest a mnoho jiných onemocnění.

Čekanka obecná

Velká část dostupných jedlých květů na trhu má bílé, žluté, červené a fialové odstíny. Tyto barvy jsou hezké a na dezertech se vyjímají, ovšem ještě lepší než kupovat květiny na trhu, je používat originální jedlé květy. Běžte se proto během června až října podívat podél polních cest a příkopů, kde roste modrokvětá čekanka obecná. Listy a stonky čekanky obecné mimo jiné můžete požít do salátů. Jsou plné minerálních látek a pročišťují krev. Pokud byste si rádi připravili vlastní cikorkovou kávu, počkejte až na podzim, abyste získali největší a nejsilnější kořen.

Podběl lékařský

Další žlutým zázrakem je podběl lékařský. Není příliš náročný, a proto ho najdete třeba podél polních cest, v lomech, ale i v blízkosti tratí, řek a silnic. Sběr podbělu může být skvělou alternativou, pokud rádi chodíte do lesa na houby. Doma si potom podběl můžete usušit, svařit na sirup nebo naložit na horší časy. Ideální čas sběru je na konci jara, ale hodně zaleží na aktuálních podmínkách. Podběl lékařský pomáhá bojovat hlavně proti kašli, ale dopřejte si ho klidně jen tak preventivně. Je plný vitamínu C, zinku a dalších prospěšných látek.

Jetel luční

Pro někoho jetel luční symbolizuje jen plevel, ale pravdou je, že je cennější, než byste mysleli. Nejenže je velice důležitý pro včely, protože patří mezi vysoce nektarodárné rostliny, ale navíc je plný zdraví prospěšných látek. Stejně jako všechny výše vyjmenované rostliny působí protizánětlivě. Dále pomáhá léčit ekzém a obsahuje vysoké množství bílkovin, ale třeba i estragonu. Vychutnáte si ho nejlépe čerstvý, kupříkladu na chlebu s vajíčkovou pomazánkou. Na sběr jetelu lučního je nejlepší se vypravit od května do září, nejlépe na pole a louky, které nejsou vysušené.

Řebříček obecný

Řebříček pravděpodobně znáte jako jazykolam. Ale věděli jste, že čaj z řebříčku má pozitivní účinek na ženské pohlavní orgány? Čerstvé zelené listy této divoce kvetoucí byliny, které připomínají kapradí, se zase skvěle hodí ke zdobení talířů ve fine diningových restauracích. Působí elegantně a navíc mají přidanou hodnotu v podobě léčivých látek. Řebříček obecný mimo jiné funguje i jako repelent. Pokud vás zaujal, najdete ho podél cest, které jsou spíše písčité. Začíná růst od května až do konce léta. Avšak nezapomínejte, že většina divokých rostlin, stejně tak i řebříček, jsou nejlepší hned ze začátku sezóny.

Vlaďka Kučerová, 30. 04. 2019