10 míst, kam na božskou zmrzlinu

Inspirace

desatero zmrzlina

Červnové desatero je o božské zmrzlině, na kterou po ochutnání budete vzpomínat ještě dlouho. Důvodem není ani tak aktuální počasí jako fakt, že život je se zmrzlinou prostě lepší. Na zmrzlině je navíc hezké, že není nudná. Může být totiž smetanová, ovocná, na klacku, točená, rolovaná, … s nadsázkou řečeno může být na sto způsobů připravovaná. Ke zmrzlině existuje tolik přívlastků, že málokdy omrzí. Na druhou stranu, člověk se někdy ve všech druzích a podnicích může ztratit. Proto je na čase, abych vám jako stojedenáctiprocentní milovník zmrzliny napsala deset tipů na ta nejlepší zmrzlinová místa.

Crème de la Crème

Co člověk, to jiný favorit. Je jasné, že prvnímu bude vanilková chutnat na místě X a dalšímu více na místě Y. Každá zmrzlinárna, potažmo kavárna, umí něco trochu lépe a něco naopak trochu hůře. Kouzlo všech podniků Crème de la Crème tkví v tom, že jsou dobří ve všem. Jejich borůvkový sorbet ozvláštněný levandulí je úžasný. Nadchne primárně milovníky sorbetů, ale co víc, i ti, kdo preferují smetanovou zmrzlinu, mu mohou lehce podlehnout. Natož pak kombinaci čokolády, karamelu a mořské soli, to je opravdu božské spojení, které vás dostane do rozpaků. Tak moc je zmrzlina dokonalá. Všechny zmrzliny jsou v podnicích Crème de la Crème vyráběny jen s nejlepšími úmysly. Žádné emulgátory, stabilizátory, prostě žádná chemie.

Angelato

Dlouhé roky bylo Angelato na české zmrzlinové scéně poměrně osamoceno. Až v posledních přibližně třech letech mu vyrostla úctyhodná konkurence. Na jejich kvalitě se ale nic nemění, stále drží krok. Samo o sobě vypovídajícím faktem jsou i jejich každodenní fronty před vstupem do kterékoli pobočky. Angelato je kromě dlouhé řady dychtivců po zmrzlině známé i tím, že nabízí pár netradičních příchutí. Jasmínová rýže, parmazán s vlašskými ořechy či bazalka s olivovým pestem jsou už jejich stálice. Pokud jste je ještě neochutnali, určitě pro ně co nejdřív zajděte. Změní vám pohled na zmrzlinu. A pokud nechcete riskovat, poručte si něco klasičtějšího. Třeba pistáciovou, kterou má Angelato nejlepší v Praze.

Puro Gelato

Majitelka úspěšného a stále se rozrůstajícího řetězce Puro Gelato, Ludmila Straková, může být na svůj podnik pyšná. Kombinace jedinečného umístění prvního podniku (hned u pražské Náplavky) a prvotřídní řemeslné gelato vyneslo její koncept do první pražské zmrzlinové ligy. A které příchutě jsou zde výjimečné? Jednoznačně to je stracciatella. Žádné titěrné kousky rádoby čokolády v nesmetanové zmrzlině, ale přesný opak. Lehká a harmonicky smetanová s velkými kusy kvalitní rozteklé čokolády. V Puro Gelato jinak najdete převážně sorbety. Pokud tedy vyhledáváte spíše tyto ovocnější druhy, tak Puro Gelato pro vás bude rájem. Kromě zmrzliny u nich musíte vyzkoušet i jejich tiramisu. Amore mio!

Vanille

Dáváte před špachtlovaným gelatem přednost poctivé české kopečkové zmrzlině? Potom jedním z míst, kam byste měli zavítat, je určitě Vanille. Malý domek přímo na tramvajové zastávce Náměstí Míru se před několika lety proměnil na vyhledávanou sladkou zastávku. Majitel Jiří Suchý spolu s rodinou udržuje v podniku příjemnou atmosféru i lidové ceny. Zmrzliny si ve Vanille sami vyrábí a druhy mění každý den. Pokud na ni natrefíte, určitě ochutnejte kombinaci zakysané smetany a pomerančů. Jedna báseň. Krom kopečkové ve Vanille nabízejí i točenou.

Antonínovo pekařství

Když už je řeč o točené zmrzlině, vynikající nabízejí v každé prodejně Antonínova pekařství. Povětšinou mají v nabídce dvě příchutě, které lze natočit i jako mix. To, čím je jejich točená zmrzlina proslulá, jsou posypky. Čokoláda, oříšky, barevné sypání, griláž apod. Nejen dětem svítí oči nadšením. Pokud byste chtěli na jednu točenou zajít, dejte si pozor na čas. Stroj se zmrzlinou každý den prochází údržbou, takže zmrzlinu přestávají točit zhruba půl hodiny před zavíračkou.

Rolls Bros

Před několika lety se médii šířilo video, v němž muž nasype na studený tál ovoce, zalije ho smetanou a zběsile ho začne promíchávat. Kvůli mrazu na tálu začne směs rychle tuhnou, a tak onen člověk musí být opravdu rychlý, aby dokázal ze směsi vytvořit zmrzlé ruličky alias rolovanou zmrzlinu. Čeští Rolls Bros se nápadem inspirovali a teď už čtvrtým rokem úspěšně lákají na rolovanou zmrzlinu. V Praze můžete navštívit pobočku v pasáži u Františkánské zahrady či zajít na Manifesto na Florenc. Rolovat zmrzlinu není žádná sranda, proto rolovací tým tvoří převážně veslaři, ragbisté či házenkáři. Zmrzlinu si můžete poručit třeba s avokádem, kokosovým mlékem či Nutellou.

Zmrzlinář

Za značkou Zmrzlinář se ve skutečnosti skrývá vyhlášená kačická zmrzlina 2AD a rodina Hrivňákových. Pokud Zmrzlináře ještě neznáte, věřte, že si ho zamilujete pro jeho originálnost. Vyrábějí obzvlášť vynikající sorbety. Proto by milovníci kyselých zmrzlin neměli minout jejich citron a grapefruit. Jsou osvěžující, s perfektní strukturou a tak akorát sladké. Nabídka příchutí se každým dnem trochu mění, tak se pro jistotu podívejte na jejich web.

Nanuky Praha

Pro někoho je nejoblíbenější zmrzlina stejně ta na klacku. V poslední době si lze všimnout, že nanuky zažívají znovuzrození. Příkladem je třeba holčičí duo Kláry Eliášové a Soni Borodáčově, které s nanuky dobyly Brno. S klackem zamrazují jen ty nejkvalitnější suroviny všech kombinací, od ananasu s koprem až po Bloody Mary. Jejich božské nanuky můžete ochutnat v brněnské kavárně Praha. O jejich misi si můžete přečíst v našem článku zde.

Ema Espresso Bar

Poslední místo, kam byste měli vyrazit pro božskou zmrzlinu, je trošku netradiční. Zmrzlinu si tam totiž nevyrábí, natož aby měli kornoutky. Tady zmrzlinu servírují s kávou v podobě affogato. Řeč je konkrétně o kopečku zmrzliny (ideálně vanilkové), která je přelitá horkým espressem. Affogato je takové dva v jednom. Dezert a káva zároveň. Můžete si ho samozřejmě vychutnat i jinde, ale v Emě bylo affogato vždy perfektní.

Vlaďka Kučerová, 30. 06. 2019