10 nově otevřených podniků – říjnová edice

Inspirace

Aubergine Persian Restaurant Autentista Bar No. 3 Emporio by Lagarto GILDA – Pintxos & Tapas Golden egg inspirace La Cucina Nera Nově otevřené podniky nově otevřeno Pivovar Řevnice Votre plaisir Whiskey Restaurant Bar & Museum

Podzim je oficiálně tady! A česká gastronomická scéna se opět nafoukla o hezkou řádku novinek. Tentokrát si představíme nové podniky, které otevřely své brány právě v měsíci říjnu. V uplynulých 31 dnech jsme postřehli celkem 10 nováčků a všichni rozhodně stojí za vyzkoušení.

Říjen je za námi, což znamená, že je čas na gastronomickou nadílku v podobě nově otevřených podniků. I tentokrát s námi ochutnáte to nejzajímavější. Říjen přinesl plno zajímavých nováčků v oblasti gastronomie a určitě nebudete zklamaní. Společně se podíváme na gastronomické radosti, se kterými si můžete letošní podzim zpříjemnit.

Golden egg

Vejce, vejce a zase vejce. Food koncept Golden egg je založený na skutečné lásce k vejcím. Ta se v tomto podniku skutečně nezapře. Snídaně s vejci, obědy s vejci, večeře s vejci. Všelijaké pokrmy doplněné o zlatavé vajíčko. To je Golden egg. V jednoduchosti je síla. Ta je zrcadlena v dokonalé vyváženosti mezi letitými recepty, moderní́ kuchyní a kvalitními surovinami. V každém nabízeném jídle hraje vejce prim. To je pro zdejší kuchyni symbolem zdroje mnoha živin a také potravinou, se kterou se dá kreativně tvořit. Nejoblíbenější jsou zdejší luxusní burgery s vejci nebo nadýchané omelety. To vše doplněno čerstvými surovinami i netradičními kombinacemi.

Adresa: Seifertova 2, Praha 3

Autentista

V prostorách bývalé literární kavárny vzniklo útočiště pro všechny milovníky naturálních vín, vinný bar Autentista. Jeho vznik mají na svědomí Bogdan Trojak a Antonín Suchánek, průkopníci přírodních vín u nás a organizátoři festivalu Praha pije víno. Společně již otevřeli karlínskou vinárnu Veltlin, Autentista je tak jejím mladším sourozence. Zatímco se Veltlin zaměřuje na vína  z regionů bývalé Habsburské monarchie, v Autentistovi je nabídka rozšířena o vína z dalších zemí, například italská vína od Flemminga Laugesena. Velmi široká je rovněž paleta nabízeného „growers champagne“ z rodinných podniků. I proto má Autentista v podtitulu Wine and Champagne bar. Interiér Autentisty vytvořilo architektonické studio FormaFatal, jeho dominantou jsou dva nepřehlédnutelné lustry Meshmatic a dále bar z válcovaného plechu s potiskem znázorňujícím mapu hvězdné oblohy, která je vytvořena ze znaků ASCII.

Adresa: Řetězová 10, Praha 1

Whiskey Restaurant, Bar & Museum

V bezprostředním sousedství Staroměstského náměstí vznikl nový podnik, Whiskey Restaurant, Bar & Museum. Koncept vznikl v izraelském Tel Avivu a nyní se rozšířil do Prahy, kde nabízí nejen světovou kuchyni, ale také sbírku whisk(e)y zahrnující přes 1000 láhví ze 13 zemí světa. Spolu s whisky si můžete vychutnat steak připravovaný na dřevěném uhlí, carpaccio z tresky s whiskey aioli nebo dezert The Smoked – čokoládovou pěnu s mangovým želé a douškem whisky. Prostor restaurace pojme až 144 hostů. Do budoucna se zde budou pořádat i whisky degustace a workshopy.

Adresa: Kaprova 13, Praha 1

Bar No. 3

Po Hradci Králové, kde Tomáš Melzer otevřel svůj bar Blind Lion, se naše pozornost přesouvá do Pardubic. Koncem září zde svůj zkušební provoz zahájil Bar No. 3, za nímž stojí Kristián Šplíchal, kterého ještě nedávno bylo možné najít za barem v Bonvivant’s CTC. Koktejlový bar vznikl na místě původního klubu Quentin’s a nabízí jak twisty na klasické koktejly, tak i vlastní signaturní drinky, které se ponesou v duchu minimalismu. Převažujícím prvkem v baru je dřevo, kterému kontrastují kovové prvky v industriálním duchu. Sezení je situováno do větší výše, aby host z kteréhokoli místa viděl na bar.

Adresa: Za Pasáží 1341, Pardubice

La Cucina Nera

Máte rádi italskou kuchyni? Zejména pak populární pizzu? Pak přijměte pozvání do nově otevřené restaurace na brněnské dukelské třídě La Cucina Nera. Není to ale jen další fast restaurace. A zdejší pizza není jen tak obyčejná. Je tomu proto, že se majitelé této restaurace naučili připravovat pizzu od rodilých Italů, přímo v Itálii, dle tradičního postupu.

Těsto na pizzu připravují z prvotřídní mouky a zároveň jej nechávají patřičně vyzrát. Pizzu potom pečou v peci na vysušeném bukovém dřevě při teplotě 400 °C. Právě způsob pečení pizzy se na její chuti nejvíce podepíše. Také zde používají pouze autentické italské suroviny.

Přijďte ochutnat pravou italskou pizzu uprostřed podzimu a nechte se na chvíli přemístit do slunného Středomoří.

Adresa: Dukelská třída 58, Brno

GILDA – Pintxos & Tapas

GILDA je název dalšího nového gastro-projektu na populárním pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Jedná se o koncept, který se zaměřuje na kuchyni severního Španělska. Pintxos ve jméně této restaurace, znamená plnohodnotná jídla v miniaturní variantě, která jsou klasicky podávána na špejli. Tradičně se tak servíruje například tortilla de patatas (bramborová omeleta), sušená treska nebo masové kuličky v rajčatové omáčce. Veškeré jednohubky jsou unikátní díky pečlivě vybraným španělským ingrediencím jako například paprika padrón s iberskou šunkou jamón ibérico. V rámci nabídky je zde rovněž stálá nabídka tapas, široký výběr španělských vín a na své si přijdou i milovníci točeného piva nebo ginů.

Adresa: Náměstí Jiřího z Poděbrad 1659/10, Praha 3 

Votre plaisir

Že bývalý hasič nemůže být cukrářem? Naopak! Bývalý hasič a provozní si otevřeli svou vlastní cukrárnu a dělají teď jedny z nejlepších dortů v Praze. Manželé Hrubcovi už jednou na poli gastronomie figurovali. Bohužel jim tehdy první cukrárnu vytopili, museli ji proto zavřít a stěhovat se za prací z Prahy do Brna.

Ovšem tím jejich příběh zdaleka neskončil. Nyní hlásí svůj comeback s cukrárnou vašeho potěšení, jak zní překlad Votre Plaisir. Cukrářský pár sází na minimalismus a umírněnou sladkost, a tak si dezertů můžete dopřát i více za sebou. Ve Votre plaisir jsou přesvědčeni, že fascinující chutě a precizní detaily patří neodmyslitelně k francouzské cukrařině. V dezertech této cukrárny se naplňuje obojí. Nejlepší chutě ukrývají suroviny samotné, proto s nimi pracují tak, aby jejich chuť vynikla a vy jste vždy poznali, co máte právě na jazyku.

Adresa: Klimentská 1, Praha

Emporio by Lagarto

U dezertů ještě chvíli zůstaneme, ale tentokrát se vydáme na sever Čech. Síť kaváren Lagarto není neznámým pojmem – v severočeských městech má hned několik poboček, nedávno navíc otevřeli i restauraci. Nyní mezi své podniky přidávají i cukrárnu, která se otevřela v OC Olympia v Teplicích. V Lagarto Emporio se budou některé dezerty připravovat na místě, složitější budou zaváženy z výrobny. Nebudou chybět lívance či temperovaná čokoláda a milovníky zmrzliny potěší celoroční široká nabídka zmrzlin včetně točené. Samozřejmostí jsou dorty a zákusky od klasik, jako je koňaková špička, až po boutique řadu signature dezertů Lagarta.

Adresa: OC Olympia, Srbická 464, Teplice

Pivovar Řevnice

V Řevnicích u Prahy otevřel zrekonstruovaný minipivovar Řevnice, který se nachází hned vedle železniční tratě v bývalé nádražní budově z druhé poloviny 19. století. Pivovar Řevnice je součástí projektu Corso Řevnice, který má za cíl oživit chátrající prostor mezi vlakovým nádražím a náměstím. Stojí za ním řevničtí rodáci, manželé Petr Kozák a Helena Vaňková, majitelé společnosti K&V ELEKTRO. Díky nim v Řevnicích postupně vznikla restaurace Corso, bar Otakar, coworkingové centrum Meandr, boutique hotel, občerstvení Kůlna, několik bytových domů pojmenovaných Corso Pod Lipami a nyní i řevnický pivovar. V minipivovaru vaří pivo dvojice sládků – Roman Řezáč a Vladislav Skála. Ve stálé nabídce mají pro hosty navařenou světlou desítku. Na čepu jsou čas od času i různé speciály. Například na léto plánují tzv. cyklistickou osmičku a už v listopadu se můžete těšit na New Zealand Pale Ale. V pivovaru zaženete nejen žízeň, ale také hlad. Pod vedením zkušených kuchařů servírujeme klasická česká jídla stejně jako nezbytné pivní pochutiny.

Adresa: nám. Krále Jiřího z Poděbrad 2, Řevnice

Aubergine Persian Restaurant

Vítejte v první a zatím jediné perské restauraci v České republice. Aubergine Persian Restaurant nabízí velice příjemné posezení s tradičními perskými specialitami i gastronomickými zajímavostmi. Kabáb kúbide, Aš rešte, Kúkú Sabzí, Mirzá ghásemí, Kašk-e bádemdžán. Že si na těchto názvech lámete jazyk? Pak je ani nemusíte zkoušet číst a přijďte si je rovnou vychutnat.

Zdejším šéfkuchařem je Atu Alipoura. Pochází z Teheránu a původně vystudoval průmyslový design. Po studiích osud Atua ovšem zavedl nejdříve do Thajska a poté se začátkem roku 2012 dostává do Prahy, kde začíná úplně od nuly. A tady začala jeho obrovská gastronomická pouť. Pokrmy, které pro vás připravuje, jsou 100% perské, podle perských tradic a zvyků. V Praze nenajdete autentičtější restauraci.

Adresa: Sokolovská 416/124, Praha 8 

Natálie Markovská, 4. 11. 2019