10 podniků pro pivní gurmány

Inspirace

minipivovar pivo pivotéka pivovar

Na české pivní scéně se schyluje k obrození. Jsme národ, který pivo s velkou oblibou nejen pije, ale dokonce ho začíná opět i sám řemeslně vyrábět. V posledních deseti letech tak nastal boom malých pivovarů, které experimentují s růzými styly. Vypadá to, že starý zvyk „jít na jedno“ do ledajaké hospody brzy bude pryč. Už se nespokojíme s podniky, kde točí jen známé pivní české značky plzeňského typu, proto se čím dál častěji setkáváme s druhy piv, jako je IPA, ALE, stout a další. A protože čepované pivo chutná prostě lépe, přinášíme vám pár tipů, kde tyhle originály čepují. Tak na zdraví!

Pivní rozmanitost

Žižkov už získal několik přívlastků, ale snad nikdy jej nikdo nenazval čtvrtí pivní rozmanitosti. Pravda, funguje tu nespočet hospod, ale většina z nich nabízí jen pivní klasiky v podobě ležáku. Avšak v posledních letech, zejména díky podniku Pivní rozmanitost, se situace mění. Pivotéka v Koněvově ulici zabírá vcelku malý prostor, avšak nabízí originální pivní chutě z celého světa i Česka. Piva na čepu se většinou točí tak rychle, že se sudy mění každý večer. Pokud by vám ovšem bylo po chuti odegustovat některé lahvové pivo, nemusíte čekat až na doma. Lze si ho vychutnat přímo na místě.

Dva kohouti

Před deseti lety, na Velikonoční pondělí, byl založen minipivovar Matuška. Rodinný pivovar, který se nachází v obci Broumy, založil sládek Martin Matuška. Nicméně dnes je největší tváří značky jeho syn, sládek Adam Matuška.  A právě on uzavřel spolupráci s Tomášem Karpíškem z Ambiente, díky níž na konci roku v Karlíně otevřel pivovar a výčep zároveň. Jedná se o podnik Dva Kohouti. Podle sezóny zde čepují několik typů piva Matuška plus různé místní speciály. Zajímavým lákadlem je možnost načepování piva s sebou, do místní plechovky. O dobrou atmosféru se v teplejších dnech určitě postará i venkovní posezení a dvorek, na kterém se čas od času objeví foodtruck.

Kulový blesk

Lidová česká hospoda, která je v Praze svým množstvím nabídky minipivovarů na čepu známá už dlouhou dobu. Název hospody se odvíjí od ikonického českého filmu z konce 70. let. V podobné tématice je zařízen také interiér. Na stěnách visí obrázky z několika dalších českých filmů. O atmosféru české hospodské klasiky se postará i nabídka jídel. Uvaří vám tady totiž vše od tataráku a nakládaného hermelínu až po marinovaná žebra. Hospoda Kulový blesk je členem asociace Aliance P.I.V (Pivně Inteligentních Výčepů), takže máte jistotu, že si vždy vychutnáte dobře ošetřené pivo. Nabídka se mění každým dnem, takže je lepší si aktuálně naražené sudy kontrolovat na jejich stránkách, protože v Kulovém blesku mají dvacet sedm píp!

Lucky Bastard Beerhouse

V Brně je pivem proslulý nejeden podnik. Od různých hospod až po výčepy Na stojáka. Jenže slávu si zaslouží i další podniky. Zejména ty, které se snaží o nabídku piv z malých pivovarů na čepu. Jedním z nich je například pivnice od brněnské značky Lucky Bastard. Denně nabízí až šest druhů piv, přičemž maximálně dvě jsou z jejich svrchně kvašené várky (typu ALE) a ostatní jsou hostující. V pivnici si můžete objednat i něco k jídlu. Vyhlášené jsou místní hranolky. Vyplatí se sledovat jejich facebookové stránky, protože nabídka piv se denně mění. Také na něm zveřejňují řízené degustace piv z malých pivovarů nebo společenské večery s hospodskými kvízy.

Pivotechna

Tento nováček mezi pivotékami v České republice vznikl na konci minulého roku. Ostravská Pivotechna ale už teď disponuje slušnou nabídkou. Na čepu má denně jedenáct piv z malých českých pivovarů a k tomu navíc nabízí přes tři sta lahvových piv. Pivotechna vznikla díky spojení tří malých ostravských pivovarů, a to Pivovarského domu, Hoppy Dog a Beerokracie. Do budoucna by majitelé chtěli rozšířit výběr čepovaného piva, ale také ta stáčená. Rádi by se s nimi přehoupli přes číslo pět set.

The Craft

Čím se tento pražský podnik zasloužil o pozornost? Jednoduchým, ale zato originálním konceptem. Pokud víte, že máte chuť na dobrý burger a chcete si k němu dát i dobré a zajímavé pivo, tak The Craft na náměstí Míru je ideální volbou. Každý den nabízejí až šest různých druhů piva z malých pivovarů. Za pozornost určitě stojí pivo Zíchovec 12°, které chutná po passion fruit. Pokud byste se neuměli rozhodnout, co pít, určitě doporučujeme zvolit jejich degustační set.

Pivo a párek

Další žižkovská (a dnes už i vinohradská) pivotéka, která patří mezi stálice. Jak už z názvu vyplývá, opravdu se tu vše točí kolem piva a párků (ačkoli nabízejí i jiné pochutiny). Proto nečekejte, že si zde objednáte sladký dezert. Ledaže byste zrovna netrefili na stout na jedné ze sedmi píp. Nabídka se na obou pobočkách střídá několikrát do týdne. Pokud by se vám v Pivu a párek opravdu hodně zalíbilo, můžete si pořídit jejich klubovou „víajpí“ kartu.

Hostinec U Vodoucha

Chcete zažít atmosféru zájezdních hostinců? Potom se vydejte kousek pod Žižkovskou věž, kde najdete podnik Hostinec U Vodoucha. Na stěnách visí dobové skvosty, přičemž stejně unikátní je i výčet piva. Celkem z devíti píp teče tekuté zlato z malých českých pivovarů a výběr se mění poměrně rychle. Proto je vždy dobré sledovat aktuality na jejich webových stránkách. Navíc nutno podotknout, že tu dostanete opravdu štědré porce za nízké ceny.

Zlý časy

I když se tento článek zaměřuje na čepovaná piva, tak jako jedno z kritérií pro zařazení do „desatera“ rozhodovaly i doplňující služby. Respektive jestli má host možnost si pivo koupit s sebou. A ve Zlých časech v Nuslích mají dokonce vlastní Pivkupectví. Složení hostů se v pivnici za poslední roky dost obměnilo. Dříve sem chodili jen štamgasti a pivní gurmáni, ale dnes tu narazíte i na zahraniční turisty a různé subkultury. Pokud se vydáte do Zlých časů, určitě tam zažijete pěkné chvilky, protože nabízejí téměř padesát malých a středních pivovarů na čepu každý den.

Bad Flash Bar

Ať už zajdete do pobočky v Krymské nebo Březinově ulici, pravděpodobně nebudete litovat. Jedná se totiž o spolupráci dvou vyhlášených pivních podniků – hospody Kulového blesku a nuselských Zlých časů. V Bad Flash barech čepují jak vlastní pivo Bad Flash, ale i jiné malopivovarnické subdovadatele. V Karlíně nabízí na čepu sedm druhů, v Krymské až dvanáct. Karlínský Bad Flash Bar má oproti Krymské má menší výhodu, a to, že kromě pochutin k pivu si můžete objednat třeba i tříchodové menu. Na obou místech samozřejmě najdete výběr ze stovek lahvových českých i zahraničních piv.

Vlaďka Kučerová, 31. 03. 2019