10 tipů na gastronomické výlety po Česku

Inspirace

desatero gastronomie turistika

Rádi cestujete do zahraničí a ochutnáváte místní ikonické delikatesy? Proč se tentokrát nevydat po stopách českých výrobků, které jsou oblíbené po celá desetiletí? V zahraničí jsme sice známí jako pivní národ, ale Česká republika přece není jen pivo a svíčková. Byla by velká škoda, kdybychom věděli, jak chutná makronka, ale zapomněli na miletínské modlitbičky. V červencovém desateru jsme se tedy rozhodli sepsat pár tipů na výlety, díky kterým poznáte české gastronomické skvosty s tradicí, a místa, která z této tradice vycházejí.

Máslovice

Víte, co je to podmáslí? Dokážete popsat, jak vzniká máslo? Pokud ne a rádi byste se o jedné z nejzákladnějších položek českých lednic dozvěděli trochu více, tak přinášíme tip na výlet plný másla. Necelých deset kilometrů od Prahy se nachází malebná vesnička s ještě malebnějším názvem. Řeč je o Máslovicích. Příznačné jméno, které je ve skutečnosti odvozené od rodu Máslovců. V současné době tam ale funguje slavné Malé máslovické muzeum másla, které je jediné svého druhu ve střední Evropě. V muzeu jsou k vidění různé druhy máselnic, formiček na máslo, máslenek na servírování másla či široká kolekce obalů na máslo.

Pardubický perník

Všichni ho známe. Mnozí ho milují, další už jen třeba obdivují. V Pardubicích neboli ve městě perníku najdete několik specializovaných perníkových cukráren, kde si tuhle pradávnou sladkost vychutnáte. Mezi nejslavnější patří Cukrárna Jaja, či Pardubický perník – Pavel Janoš. Pokud byste perník chtěli nejen ochutnávat, ale také se o něm něco dozvědět, popojeďte do Ráb u Pardubic, kde se nachází Muzeum perníku.

Miletínské modlitbičky

U perníku ještě chvilku zůstaneme. Perníkové pečivo má v českých zemích dlouhou historii, známo je už od 16. století. Během staletí tak vznikaly různé recepty a odlišné perníkové výrobky. Mezi nejznámější patří právě pardubický perník, vánoční perníčky nebo průmyslový máčený perník v čokoládě s povidly. Pokud by vám ani jedna z variant moc nechutnala, můžete vyrazit do Miletína a vyzkoušet méně slavné, zato naprosto jedinečné Miletínské modlitbičky. Jedná se o dva perníkové pláty slepené pastou z oříšků a zavařeniny, které jsou ozdobené cukrovou polevou a mandličkou. Dnes v Miletíně najdete dvě firmy. Původní od rodiny Erbenů (příbuzní slavného básníka) a cukrářství bratří Laušmanů. O tom, která modlitbička je lepší, můžete rozhodnout sami, ale jisté je, že pokud se na výlet do Miletína vydáte, tak ochutnáte sladkost, která se jinde v republice ani na světě nevyrábí.

Štramberské uši

Do třetice všeho perníkového. Štramberské uši, které najdete v Beskydech, jsou další perníkovou pochoutkou, která stojí za výlet a ochutnání. Tenké perníkové kolečko stočené do kornoutu se ve Štramberku podle tamní legendy peče už od 13. století. Příběh štramberských uší je ukrutnější, než byste tušili. Pečení štramberských uší se stalo tradicí jen díky nešťastné události, kdy kolem Štramberku táhlo mongolské vojsko, které utínalo křesťanům uši. Několik štramberských obyvatel přežilo jen díky zázraku, který jim seslala Bohorodička. A tak, aby uctili památku padlých, už po několik staletí pečou křupavé medové uši, které získaly ochrannou známku. Proto pouze ve Štramberku je můžete ochutnat ještě za tepla.

Velkopopovický pivovar

Přít se s vámi o tom, které české pivo je nejlepší, určitě nebudeme, protože víme, že sto lidí rovná se sto chutí. Rádi bychom vás ale navedli na myšlenku výletu za pivem. My, Češi, jsme díky pivu známí po celém světě. Kolik z nás ale bylo v pivovaru a může říct, že umí načepovat správnou hladinku? Jedním z mnoha míst v naší republice, kde se o výše zmíněných můžete něco dozvědět, je třeba Velkopopovický pivovar. Nachází se v krásné vesnici ve Středočeském kraji, takže na výlet z Prahy můžete vyrazit třeba i na kole. V pivovaru, kde vzniká známé pivo Kozel, si lze zarezervovat prohlídku míst, kde se pivo vaří, stáčí, ale i skladuje už od roku 1928. Školu čepování si můžete připlatit nad rámec exkurze. Pokud s sebou vezmete děti, určitě se běžte podívat na živého maskota pivovaru, kozla Oldu.

Olomoucké tvarůžky

Unikátní český sýr, který vyvolává emoce. O Olomouckých tvarůžcích lidé horlivě diskutují, jestli jejich všudypřítomná vůně je ve finále příjemná či odpudivá. Ať už patříte do týmu A či B, výlet do Loštic a místního Muzea Olomouckých tvarůžků může být zajímavým zážitkem. Muzeum je od výrobny sýra odděleno, takže pokud patříte mezi odpůrce linoucího se odéru, tak se nemusíte bát, že si exkurzi kvůli vůni neužijete. Během prohlídky budete mít možnost vidět například příběh Karla Pivného, který je zetěm zakladatele, ale také osobou, která zmechanizovala výrobu.

Pečení chleba v Lenoře

Chléb je práce, práce je chléb, chléb je život. Chléb je také v poslední době velmi diskutovaným tématem a položkou, za kterou jsme ochotni zaplatit přemrštěnou cenu jen proto, že nám chutná a je kváskový. Pokud byste ale rádi poznali kořeny chleba tak, jak se po staletí v českých zemích pekl, můžete se vždy, každou sobotu v měsíci (od dubna do prosince) vydat do jihočeské obce Lenora. Stojí tam totiž veřejná pec, kterou vedení města před několika lety uvedlo znovu do provozu a pár místních pekařů v sobotu peče různé koláče, chleby a lenorské placky pro návštěvníky zdarma.

Do sadu!

Zajet si na Moravu do některého z mnoha vinných sklípků je už profláknutým tipem na výlet. Proč tedy nezkusit vyměnit vinici s révou za jablečný sad? Můžete si udělat výlet třeba do Josafatského údolí, nedaleko Tábora, kde se rozléhají mateřské sady a sklepy unikátní Utopie. Utopia je cider, který je jedinečný už od začátku výrobního procesu. Jablka na výrobu cideru jsou čistě české odrůdy s dlouholetou historií, často až osmdesátiletou. Ivo Laurin se svou ženou Utopii stvořili s touhou po čistých a živých kulturách a se stejnou vášní v okolí Josafatského údolí chovají drůbež, ryby a pěstují zeleninu. Jejich filozofii a produkty si během krátké doby oblíbilo několik restaurací v Praze a jedna dokonce v New Yorku. Degustaci a prohlídku je nutné předem domluvit.

Návštěvnické centrum Becherovky

Karlovarský bylinný likér Becherovka ztělesňuje více než jen úlevu, když je vám těžko od žaludku. Historie Becherovky je spletitá a sahá až do začátku 19. století. Věděli jste třeba, že během socialismu byla Becherovka jedním z tuzemských nejvyváženějších produktů do světa? Pokud ne a rádi byste se o českém ikonickém likéru něco dozvěděli, vypravit se můžete do karlovarského muzea Becherovky. Muzeum alias Návštěvnické centrum Becherovky letos prošlo rekonstrukcí, a tak si v jedné z mnoha expozicí můžete nasadit brýle a pomocí virtuální reality se přenesete ke stáčecí lince. Na závěr exkurze je vždy na programu i degustace.

Na farmu!

Česká republika je odpradávna známá pro své bohaté zemědělství a široké spektrum farmářských výrobků. Jenže po nástupu nového tisíciletí se na to trochu zapomnělo, protože jsme chtěli objevovat svět. A tak jsme ztratili cestu na mnoho farem, které to myslí upřímně. Jak se zvířaty, tak i s lidmi. Teď se naštěstí ukazuje, že opět máme touhu mít na talíři české farmářské výrobky. Pro valnou většinu je ale život na farmě a proces výroby produktů zahalen tajemstvím. Proč nezkusit poznat trochu farmářského života? Po celé republice existuje několik farem, které nabízejí exkurze a třeba i ubytování. Jednou z nich je například kozí farma Zerlina, která se nachází nedaleko od Valašského Meziříčí. Dozvíte se u nich specifika ekologického zemědělství a zkusit můžete i krmení stáda. Rezervace je nutná.

Vlaďka Kučerová, 31. 07. 2019