14 nově otevřených podniků – lednová edice

Inspirace

Andělský pivovar Chleba Dvojka Favorit Sandwich Haka Pies Kbelský pivovar Khomfi La Focacceria Meat Vandals Miska Ramen Nově otevřené podniky novinky Pauwel Kwak Bierhuis Phở Bar Porke U děravýho kotle

Start roku bývá již tradičně ve znamení předsevzetí, novinek a také nových začátků. Hlavně za ty začátky a novinky jsme moc rádi. Dnes se podíváme na nové gastronomické počiny, které otevřely své brány v prvním měsíci roku 2019. Představíme si podniky, kde se můžete zahřát populárním ramenem, zajít si s přáteli na skvělé víno nebo koupit fantastický chléb pro vaše domácí hodování.

Miska Ramen

Projekt Miska Ramen asi nemusíme dlouze představovat. Pražská pop-up restaurace se rozhodla zakotvit na pražských Vinohradech a dopřát nám skvělý ramen pravidelně. Pro celý tým, který za projektem stojí, je prvořadá kvalita, chuť a dobrá atmosféra. V nabídce budou dobroty, které jste mohli ochutnat již na jejich pop-up akcích: Tonkotsu, Tan Tan, Sapporo Miso, Tokyo Shoyu a také oblíbené Veggie Miso. Otevřeno mají zatím od čtvrtka do neděle a pro návštěvu doporučujeme rezervaci.

Adresa: Španělská 2, Praha

Chleba

Moravský nováček přišel s něčím, co Brnu chybělo. Skvělý a s láskou upečený chleba. I přesto, že se zatím jedná o pop-up store, o nich je už hodně slyšet a my věříme, že ještě bude. Za projektem stojí rodák z Kansasu Steven Coy, který se původně vyučil cukrářem. Pekařina mu nakonec učarovala natolik, že se rozhodl spustit tento projekt s jednoduchým názvem a poctivým produktem. Pop-up store je otevřený každé úterý od 14 do 19 hodin a chléb doporučujeme předem rezervovat.

Adresa: Bratislavská 22, Brno

Dvojka

Jestli je ve víně pravda, netušíme. Jsme si ale jisti, že se ji v něm rozhodně vyplatí hledat. Začít můžete v čerstvě otevřeném vínobaru Dvojka na pražské Letné. Minimalistický design od Jana Plecháče a Henryho Wielguse vám umožní se naplno věnovat nejen vaší společnosti, ale i vybraným vínům z Itálie, Francie, Rakouska či Moravy. Ta si můžete vychutnat z autorských sklenic od Jiřího Pelcla a dát si k nim třeba výtečný salámový talíř s vinným sýrem. Dvojka je také trochu pokračováním holešovické Šachty od lidí kolem Revolty, takže kromě vína tu můžete ochutnat i něco z aktuálního umění. V těchto dnech se na zdech a pod jídlem setkáte s talíři a miskami z Kolekce7. V únoru se pak chystá vernisáž jednoho obrazu Michala Škápy. Dvojku si prostě musíte dát minimálně dvakrát a stejně nebudete mít dost. Otevřeno mají každý den mimo neděle od čtyř do půlnoci.

Adresa: Veletržní 40, Praha

Kbelský pivovar

Nově otevřený Kbelský pivovar se hrdě hlásí k pivovarnické tradici, kterou Kbely mají. Pivo se ve Kbelích vařilo bezmála dvě století v dnes již zaniklém pivovaru, který roku 1758 založil sám hrabě Černín. A protože tradice se mají uchovávat, rozhodli se pivovarnictví ve Kbelích obnovit. Pochopitelně i s dobrým jídlem, které k pivu neodmyslitelně patří. Všechna jejich piva jsou nefiltrovaná a nepasterovaná. Etikety piv pak vytváří symbolické panorama poutní cesty z Prahy do Staré Boleslavi. Názvy piv evokují, koho nebo co můžete na takové pouti potkat a jak silný to bude zážitek, pokud jde o stupňovitost.

Adresa: Mladoboleslavská 1122, Praha

Phở Bar

Nové místo na skvělé vietnamské pho hlásí Praha. Phở Bar Na Poříčí je založený na konceptu moderního, rychlého a kvalitního stravování. Zakládají si zde na kvalitě surovin (dokonce si pěstují svoje vlastní mungo klíčky), stejně tak jako postupu – snaží se, aby jejich jídla chutnala co nejskutečněji s pravým domácím nádechem. Zahřejte se v mrazivých dnech polévkou pho v tomto novém vietnamském pho baru. Čirý voňavý vývar bez náhražek přesně tak, jak má být. Vyzkoušejte třeba Chef Combo (phở bò gà) – kombinaci hovězího a slepičího masa. Nechybí ani další pokrmy vietnamské kuchyně jako třeba křupavé spring rolls.

Adresa: Na Poříčí 1059/43, Praha

Meat Vandals

Po úspěšném působení na Manifesto marketu přišlo otevření nového projektu také pro partu z Meat Vandals. Otevřeli v lednu svůj „kontejner“ hned vedle obchodního domu Kotva. Jak už název napovídá, těšit se můžete na maso. Sami o sobě říkají, že jsou především bojovníci za kvalitní trhané vepřové a pastrami v top kvalitě. To vše servírují v jejich signature soft bulce nebo v briošce. V půlce ledna zahájili zkušební provoz a otevřeno mají každý všední den.

Adresa: Náměstí republiky 656/8, Praha

Pauwel Kwak Bierhuis

Teď zase něco pro pivní fanoušky. Nový pivní bar se zaměřením na belgická piva otevřel své brány v Praze na Smíchově. Pauwel Kwak Bierhuis vám nabízí až 18 belgických piv na čepu a okolo 100 belgických speciálů v lahvích. K tomu samozřejmě i něco k zakousnutí, a to vše v pohodové atmosféře belgického baru.

Adresa: Nádražní 47/90, Praha

Porke

Porke je pohodová neformální restaurace, bar, místo, kde vám bude prostě dobře. V nabídce pro vás mají v týdnu polední menu a hlavně vepřové maso, se kterým vám dokážou, že vepřové není jen o kolenu, řízku či krkovičce. Také vegetariáni si přijdou na své, jelikož restaurace nabízí zeleninu ve všech podobách, chuťovky a mimo jiné vynikající pinsu. Nevíte, co je pinsa? Zajděte určitě ochutnat. Nechybí ani výběr vína, ciderů a piv.

Adresa: Kubelíkova 33, Praha

La Focacceria

La Focacceria otevřela v lednu v Krymské ulici ve Vršovicích a opravdu stojí za návštěvu. Nejedná se sice o žádné fancy místo, nenajdete tu ani místa na sezení, tím nejdůležitějším je jejich focaccia a „mini pizza“. Je libo focacciu s olivami, klasiku s rozmarýnem, ricottou nebo cibulí? Vše najdete v tomto malém podniku v srdci Vršovic. V nabídce mají také arancini a malé bagetky. Otevřeno mají zatím pondělí až pátek.

Adresa: Krymská 30, Praha

U děravýho kotle

Každému fanouškovi Harryho Pottera se vybaví kouzelnická hospoda. My dnes ale představujeme nový podnik z Hradce Králové. Ať už dostanete chuť na pořádný burger, mexickou kuchyni, nebo křupavá křidélka, restaurace má co nabídnout. Nechybí ani velký výběr destilátů. Přes týden nabízí polední menu a otevřeno mají každý den v týdnu.

Adresa: Komenského 266/3, Hradec Králové

Andělský pivovar

Tak dnes ještě jeden pivní přírůstek na pražském Smíchově. V lednu otevřel také nový projekt Andělský pivovar. Moderní český minipivovar s restaurací zve především na svrchně kvašené speciály a dobré ležáky. Restaurace má kapacitu 120 míst a podávají zde k pivu velice kvalitní českou kuchyni. Co třeba si dát pivní cibulačku, domácí škvarky nebo buřty na místním pivu? A co zkusit glazované králičí stehno na česneku v bylinkách v sous-vide, bramborové noky ve špenátovém velute? Otevřeno zde mají každý den.

Adresa: Lidická 30, Praha

Haka Pies

Projekt Haka Pies vzdává hold novozélandské specialitě, která posbírala po světě mnoho ocenění. Jedná se o tradiční masové a zeleninové slané koláče. Projekt už jste možná mohli zaregistrovat jako pop-up restauraci na různých akcích v rámci Prahy. Kamenný podnik otevřel v půlce ledna a určitě stojí za návštěvu. Unikátní recepty, tradiční receptura, ale také střet s českou kuchyní. To vše v Haka Pies najdete.

Adresa: Hradecká 3, Praha

Favorit Sandwich

Pokud se necítíte na zkoušku novozélandských specialit, udělá vám jistě radost nově otevřený podnik v Karlíně. Pokud hledáte rychlé jídlo připravené z čerstvých ingrediencí, Favorit Sandwich bude to pravé pro vás. Čeká vás velký výběr sendvičů, salátů nebo třeba nealkoholického piva. Otevřeno mají zatím pouze v týdnu a v době obědů, a to od 11 do 14 hodin. Ideální místo, kde vyřešit rychlý lehký oběd.

Adresa: Pobřežní 36, Praha

Khomfi

Poslední lednová novinka je inspirována asijskou kuchyní. Skvělé jídlo, příběh a design – to vše se propojuje v nové restauraci Khomfi. Název restaurace pochází z thajského jazyka, kde slovo khomfi znamená lampion. V Asii má vypouštění lampionů dlouholetou tradici a pojí se s vysloveným přáním pro lepší budoucnost. Interiér se nese v duchu zenu, kde cílem bylo vytvořit příjemný a harmonický prostor. Při návrhu byl kladen důraz na použití přírodních materiálů a neutrálních zemitých barev, které spolu s živými rostlinami mají navodit pocit klidu a komfortu. V rámci menu ochutnáte vše od pikantních asijských polévek, kari nebo ryb.

Adresa: Vítkova 18, Praha

Michaela Svobodová, 1. 02. 2019