16 nově otevřených podniků – dubnová edice

Inspirace

360 Pizza Bagel Lounge Beers & Cheers Bockem Cukrářství Martinák Eaternia Kafe na písku Kolby Wine Bar Kro Kitchen Lokál Korunní Manú Praga Moje místo Nově otevřené podniky Prosekárna Letná PURO gelato Shisha Original lounge & café U Matěje

Duben je za námi, což znamená, že je čas na gastronomickou nadílku v podobě nově otevřených podniků. I tentokrát toho s námi ochutnáte hodně, od skvělých hot dogů přes skleničku vychlazeného prosecca na Letné a poctivou kuchyni Jana Punčocháře až po domácí zmrzlinu. Jsme spokojení, že na jaře kromě přírody vykvetlo i tolik přírůstků do světa barů, restaurací, bister a kaváren. To nás totiž baví. Ani nevíte, jak moc.

Beers & Cheers

Ambiciózní plán o proměně Myslíkovky v tepnu nejen dopravní, ale i gastronomickou, posloužil ke zrodu bistra amerického stylu Beers & Cheers. O kuchyň se stará duo Tomáš a Lukáš, kteří si vzali za cíl vnášet estetiku a vysoce kvalitní zpracování i do fastfoodu, a to díky svým zkušenostem z prémiové gastronomie a z cest. Během dubna finišovaly veškeré přípravy a realizoval se první preopening pop-up event, který odstartoval zkušební provoz. V bistru panuje velice osobitý a kontaktní přístup, který pramení z domácí atmosféry a vybraného týmu lidí. Signature drinky vám s úsměvem nalejí ze džbánku, překvapí výběrem pivních speciálů, no a hranolky zde křupou jako nikde jinde.

Adresa: Myslíkova 1698/18, Praha

U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář si plní sen a představuje vlastní restauraci U Matěje na Hanspaulce v Praze. Její provoz oficiálně začal ve středu 1. května. Známý šéfkuchař chce především, aby se hosté U Matěje cítili jako na návštěvě u svých známých. Přátelská atmosféra, příjemné prostředí a hlavně skvělé české jídlo. Žádné malé porce uprostřed velkých talířů, ale hostina uprostřed velkých stolů. To je koncept nového podniku, který určitě stojí za návštěvu. Nově zrekonstruovaná restaurace U Matěje se otevírá ve stejnojmenné ulici v budově, kde bývala až do roku 2005 vyhlášená pivnice. Punčochář se bude věnovat moderní české kuchyni s důrazem na poctivé omáčky a špičkové maso.

Adresa: U Matěje 1, Praha

Kro Kitchen

Nový podnik, který se točí kolem masa na rožni, zakotvil nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad. Jedná se o nové bistro s rotisserií. Co znamená rotisserie? Název pochází z francouzštiny a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso, nabodne na rožeň, který se pomalu otáčí nad ohněm nebo ohřevným tělesem. Otáčením rožně se zajistí rovnoměrné propečení ve vlastní šťávě a umožňuje snadné polévání marinádou nebo odřezávání již upečených částí.  Na rožních se v Kro Kitchen točí především kuřata a uzená vepřová kolena. Na své si v novém podniku přijdou i milovníci zeleniny.

Adresa: Vinohradská 1013/66, Praha

Bockem

Gastronomická mapa pražské metropole se rozroste o novou, nanejvýš zajímavou adresu. V ulici Elišky Peškové na Praze 5 se koncem dubna otevře restaurace Bockem. Název lehce naznačuje spojitost s holešovickým Vnitroblockem. Ne náhodou. Originální podnik totiž vznikl z popudu šéfkuchaře Kavárny co hledá jméno Ondřeje Kynčla za aktivní spolupráce majitelů Kavárny a Vnitroblocku. Původní záměr byl umístit restauraci Bockem přímo v kreativním centru Holešovic, nakonec své místo našla na Smíchově. Co konkrétně se bude v Bockem servírovat? Na snídani bude například croque monsieur, boudin noire, ale taky třeba krupicová kaše. A samozřejmě legendární vejce Benedikt, Ondřejův bestseller z Kavárny co hledá jméno! Večer dostanou prostor pravidelně obměňované několikachodové degustace, v menu nebudou chybět foie gras, tatarák ze sumce, pošírované slávky, jehněčí hřbet, telecí líčka, ravioli s popelem a šalvějí či křenové tiramisu.

Adresa: Elišky Peškové 1095/5, Praha

Bagel Lounge

S dalším novým podnikem konečně vyjedeme za hranice Prahy. O již známém Bagel Lounge v Karlových Varech se dá říct, že patří k nejlépe hodnoceným restauracím ve městě. Chlebová houska s dírou uprostřed baví svou chutí a hlavně čerstvostí. Dalším městem v západních Čechách, na které tým Bagel Lounge zacílil, jsou Františkovy Lázně. Na začátku měsíce dubna zde otevřela nová pobočka. V nabídce Bagel Lounge Frantičkovy Lázně nebude chybět ani ve Varech oblíbený Salmon Bagel. Dále se můžete těšit na Beef in Brooklyn, Chicken in Asia či Brie in Paris. Současně s klasickým menu budou k dispozici také snídaně, dezerty a výborná káva.

Adresa: Ruská 433/6, Františkovy Lázně

Lokál Korunní

„Šuškandu“ kolem nového Lokálu na Vinohradech již jistě zaslechl každý, komu dobré pivo není lhostejné. Zprávy o novém podniku pod taktovkou Ambiente se naplnily poslední dubnový víkend. Na královské adrese pražských Vinohrad konečně otevřel nový Lokál. Zajít si můžete na skvělé pivo a klasické speciality Lokálů, jako je jejich smažený sýr, tatarák a kvalitní uzeniny z dílny Naše Maso.

Adresa: Korunní 984/39, Praha

Puro Gelato

Duben si s námi skrz počasí ještě trochu zahrával, ale věříme, že květen bez pořádné zmrzliny už prostě nepůjde. Puro Gelato hlásí novou adresu. Konkrétně v budově Slovanského Domu Na Příkopech. Co můžete čekat? Puro znamená v italštině čistý a tímto slovem se i všechny jejich pobočky řídí. Vytváří čistě přírodní produkt, který vychází z původního řemeslného způsobu výroby zmrzliny. Využívají rozmanité chutě, které nám příroda nabízí, bez použití chemických přísad. Pečlivě vybírají nejlepší ingredience, ručně je míchají a dohlíží na proces výroby od začátku až do konce.

Adresa: Na Příkopě 859/22, Praha

Prosekárna Letná

Ještě jeden známý pražský koncept otevírá novou pobočku. Velký výběr kvalitního italského prosecca je již synonymem pro koncept vinných barů Prosekárna. Dočkala se i Letná, kde si nyní můžete zpříjemnit letní dny italskou šumivou klasikou.

Adresa: Jirečkova 9, Praha

Manú Praga

Další neapolská zastávka v Praze! Řeč je o pravé neapolské pizze z dílny známého kuchaře Emanuela Ridiho. Restaurace pod jeho záštitou si klade za cíl jen ten nejlepší kulinářský zážitek. Posláním Manú Praga je snoubení neapolského temperamentu s designovým interiérem a přátelským servisem. Pokud toužíte po pravé Pizza Napoletana a tiramisu, o němž se vám bude ještě dlouho zdát, neváhejte a navštivte Manú Praga. Čeká na vás kousek Itálie v centru historické metropole.

Adresa: Revoluční 25, Praha

Shisha Original Lounge & Café

Konečně přichází na řadu také naše oblíbená moravská metropole. V Brně otevřel nový podnik, se kterým se vydáte na cestu do zemí dalekých. Vznikl zde prostor, ve kterém najdete své útočiště pro odreagování stejně jako pracovní schůzku. Večerní posezení s přáteli i krátkou zastávku na kávu nebo jídlo během dne. Na čem je koncept založený? Na dobré vodní dýmce, kvalitním jídle a velkém výběru nápojů.

Adresa: Husova 6, Brno

Cukrářství Martinák

V Brně ještě chvíli zůstaneme. Tentokrát spolu ochutnáme něco sladkého. Nové cukrářství nabízí propojení všeho, co je v dnešní gastronomii tak důležité: ty nejlepší ingredience, kvalitní osvědčené receptury a sladká tečka pro všechny příležitosti. Cukrářství se nachází v centru Brna a je pro vás otevřeno každý den v týdnu.

Adresa: Veveří 14, Brno

Kafe na písku

A do třetice všeho brněnského! Nová kavárna v Brně zaplnila místo po již známém Komár Cafe, které se přesunulo do větších prostor. Kvalitní káva ovšem na místě zůstala, a vy si tak můžete vzít skvělou kávu na nedaleké pískoviště, které podniku dalo jméno.

Adresa: Náměstí SNP 33, Brno

Moje místo

Moje místo se stane vaším místem především v momentě, kdy si potrpíte na dobrou kávu a čerstvé jídlo. Kromě své pečlivě vybrané kávy vám nabídnou skvělé domácí dezerty, zajímavé polévky a moderní sendviče. Zaskočit můžete také na bohaté snídaně. Podnik si klade za cíl spojovat lidi z okolí. Kavárna by se měla stát přátelským místem, kde se budete rádi scházet s vašimi blízkými, přáteli a přijmete tento prostor za svůj.

Adresa: 28. Pluku 33, Praha

Eaternia

V půlce dubna otevřela v Praze také nová veganská jídelna Eaternia. Nový podnik najdete mezi dvěma železničními mosty v budově bývalé sladovny, která už přes dva roky slouží jako prostor pro realizaci projektů vytlačených gentrifikujicím se městem. V Eaternii, kterou pravidelně oživují koncerty či skejtovací akce, otevírají místo, které bude spojovat super veganské jídlo za příznivou cenu s příjemnou atmosférou netuctového podniku, který si na nic nehraje. Eaternia vám nabízí jídla sezónního charakteru a také z lokálních surovin.

Adresa: Nádražní 349/3, Praha

360 Pizza

Netradiční moderní pizza koncept vznikl na Vítězném náměstí v Praze. Fast food pizzerie funguje tak, že si svoji pizzu objednáte u samoobslužného terminálu, zaplatíte a pak 6 minut čekáte. Vybrat si můžete z osvědčených přednastavených receptů, nebo si můžete sestavit pizzu podle vlastní chuti.

Adresa: Vítězné náměstí 578/3, Praha

Kolby Wine Bar

Všechny dubnové podniky na závěr přivítáme stylově, se sklenkou vína. V novostavbě administrativního areálu Rustonka v Praze vznikl prostor pro prodej, ochutnávku a vystavování vína – Kolby Wine Bar. Celý prostor navrhli architekti ze studia CMC architects jako výstavu a prezentaci vína. Střídmě pojatý interiér má za cíl nasměrovat pozornost právě na to nejdůležitější, na samotné víno.

Adresa: Rustonka, Rohanské nábř. 693, Praha 8

Michaela Svobodová, 2. 05. 2019