20 tipů na zajímavé čtení plného jídla a pití

Inspirace

cocktail gastronomie jídlo knihy pití

Během vánočních svátků většinu času trávíme s nejbližšími, v pohodlí domova, obklopeni dobrým jídlem a pitím. Zároveň se ale nemůžeme dočkat chvíle, kdy si najdeme čas sami pro sebe a ve společnosti dobrého šálku horkého čaje, čokolády či oblíbené alkoholové slasti si začneme užívat dárků, které jsme dostali.

Jedním z takových dárků může být třeba i knížka. A jelikož u nás v redakci máme rádi všechny knížky točící se kolem gastronomie, tak jsme se rozhodli vás inspirovat několika tipy na skvělé čtení pro všechny vášnivé kuchaře, pekaře, barmany, baristy, pivaře atd.

The Noma Guide to Fermentation
René Redzepi

Známý dánský šéfkuchař René Redzepi v posledních letech přijde vždy s nápadem, po kterém blázní celý svět. Tentokrát vydal knížkou věnující se fermentaci. Trendu, který vstal z popela jako fénix, jelikož fermentování, neboli nakládání, je známé už po staletí. Nicméně až v poslední době k němu lidé znovu našli cestu. V knížce najdete rady, jak na výrobu nejznámějších fermentovaných potravin jako je třeba kimchi, miso pasta nebo kysané zelí.

Naše hustý kaše
Jana, David a Emílie Borozidisovi

Rodina Borozidisových miluje kaše a už pět let se věnují kašové osvětě. Tvrdí, že snídat kaše není žádná nuda, ani dřina. Jejich kaše a rostlinné pomazánky můžete znát z obchodů nebo z farmářských trhů, kde čas od času sami prodávají. Mnoho lidí se jich ptalo na to, jak si uvařit chutnou, rychlou a vydatnou snídani, a proto se rozhodli sepsat osvědčené recepty. Knížka je unikátní i v tom, že tam najdete přehledně popsané jednotlivé složky kaší. Dozvíte se například jak správně uvařit pohanku a v čem všem je prospěšná pro vaše zdraví. Knížka navíc obsahuje i dětské recepty, za které ručí jejich dcera Emilka.

Nová biokuchařka
Hanka Zemanová

Na zdravé vlně stravování ještě zůstaneme. Známá česká propagátorka biopotravin a zdravého životního stylu Hanka Zemanová vydává další kuchařku, která by neměla chybět v žádné rodinné knihovně. V Nové biokuchařce najdete nejen mnoho chutných receptů, ale také kapitolu plnou výzkumů a faktů o tom, proč je důležité jíst biopotraviny.

Dejte tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví
Iva Stenzlová

Pro lidské tělo je důležité jíst různorodou stravu. Alespoň tak to slýcháme z mnoha zdrojů. Ale jak bychom se měli opravdu správně stravovat, abychom jednoduše dospěli k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví? Autorka knížky Iva Stenzlová, která je vystudovaná mikrobioložka a současně výživová poradkyně, v knížce spojuje a popisuje získané poznatky ze západní medicíny, dietologie i čínské medicíny. Zjistěte, jak správně pomocí stravy objevit „návod na vlastní tělo”.

Bez buchet se nevdáš ___!
Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Pokud zrovna moc nefandíte zdravé stravě, ale dáte raději přednost buchtě, tak tahle knížka je ta pravá. Knížku navíc můžete dotyčnému věnovat s jménem. Podtržítka na titulní straně totiž představují prostor pro jméno osoby, které hodláte kuchařku dát. Víme, že žena v žádném případě nepatří jen do kuchyně, ale upéct nadýchané a vláčné koláče vám vždy o něco víc pomůže v čemkoliv, nejen k oltáři. Protože láska prochází žaludkem.

Jezte jako Gilmorky
Kristi Carlson

Pro všechny milovníky seriálu Gilmorova děvčata je knížka jako stvořená. Pamatujete si na všechny snídaně v Lukově bistru a večeře v sídle Gilmorových? A co teprve jídlo od hotelové šéfkuchařky Sookie! Hlavní představitelky, Lorelai a Rory, rozhodně nepočítaly žádné kalorie, proto se můžete těšit na recepty plné čokolády, šlehačky, sýrů a jiných dobrot.

Moderní veganské dezerty
Petra Stahlová

Neodoláte makronkám, čokoládová pěně, croissantům, různým druhům dortů, ale nemůžete či nechcete jíst vejce, máslo či smetanu? Nevadí, jde to i bez toho! Uznávaná česká cukrářka totiž nedávno dokončila velkou knihu plnou sladkých receptů na rostlinné bázi. Na více než dvě stě stránkách najdete recepty na veganské sladké dobroty, ale také tipy, jaké pomůcky při tvorbě sladkostí využít.

Jamie Oliver vaří po italsku
Jamie Oliver

Italská kuchyně není pouze pizza a těstoviny. Britský šéfkuchař, který se do italské kuchyně zamiloval, vydává kuchařku plnou chutných a originálních italských receptů. Všechny obsažené recepty jsou navíc zpracovány v televizním pořadu Jamie Cooks Italy, a tak, když si nebudete vědět rady podle receptu, můžete se podívat na videoukázku.

Nejbarevnější MEXIKO
Kamila „Kamu“ Rundusová

Už podle názvu je jasné, že kuchařka je plná barev a pestrosti. Všechny recepty jsou autentické, přímo z Mexika, kde autorka sama několik měsíců sbírala inspiraci. Knížka je navíc obohacená o krásné fotografie, nad kterými budete dostávat chutě na ukazované pokrmy. Jelikož není úplně lehké sehnat všechny tamní ingredience, tak se ve velké barevné encyklopedii mexických chutí dočtete i kde v České republice sehnat správné suroviny, nebo čím je případně nahradit. Navíc každý masový pokrm má i vlastní rostlinnou variantu.

Recyklovaná kuchařka
Jitka Rákosníková

Poselstvím této knihy je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Ostatněneplýtvání, zero waste a sustainability jsou trendem několika posledních let a díky této kuchařce budete lépe vědět, jak s potravinami naložit. Kniha obsahuje přes 40 velkých receptů, doplněných dalšími obměnami a inspiracemi na úsporné a přitom kvalitní jídlo. Nabízí také praktická desatera pro ekologičtější domácnost či zužitkování surovin na domácí alternativy kupovaných výrobků (například domácí sýr).

Bistro doma
Tereza Willoughby

Kdo nevaří, jako by snad ani nebyl. Opravdu vás ale zajímá jídlo, kvůli kterému strávíte hodiny v kuchyni a nakoupíte suroviny za cenu luxusní večeře? Toužíte po nadpozemské slasti z pečínky, nebo prostě chcete, aby se povedla? Novinářka a ve volných chvílích zapálená kuchařka Tereza Willoughby ve své kuchařské knize Bistro doma nabízí vlastní zápisník receptů, které z vás udělají hvězdu kuchyně s minimální námahou.

 

V případě, že dáváte přednost čtení o tekutinách všeho druhu, připravili jsme si pro vás inspiraci na nápojové knížky.

Meehan’s Bartender Manual
Jim Meehan

Meehanův manuál je komplexním průvodcem života barmana od jeho počátků až po provoz vlastního baru. Knížka je vhodná pro úplné barmanské začátečníky, ale i pro zkušené matadory, protože tam najdete nejen osvědčené světové koktejlové receptury, ale i autorovy vlastní signature koktejly. Knížka zahrnuje i autorovy jedinečné poznatky ze života barmana. Manuál je k dostání v angličtině.

Velká kniha o kávě
Petra Davies Veselá

Letos v říjnu vyšla velká a rozšířená první autorčina publikace s názvem Velká kniha o kávě. Aktuální vydání je nabité impozantními fotografiemi Davida Židlického přímo z kávových plantáží a povídání o nejrůznějších a nejnovějších kávových technikách. V knížce najdete i příběhy od různých kavárníků a majitelů pražíren. Velká kniha o kávě je ideálním dárkem pro všechny milovníky kávy, ale i pro profesionální baristy.

Craft Spirits
Eric Grossman

Originální anglická knížka plná tipů na domácí výrobu alkoholických i nealkoholických infuzí. Publikace obsahuje i praktické ilustrace, které vám pomohou pochopit samotnou výrobu infuzí, ale i koktejlů. Každý klasický koktejl potom nabízí i tři tzv. twisty na originální verzi. V neposlední řadě autor vybral i výjimečné kousky ze všech světových ginů, rumů a dalších lihovin.

Kniha o pivu
Pavel Borowiec a Marcela Titzlová

Sudové, tankové, lahvové, české, světové, svrchně kvašené, nefiltrované a mnoho dalších přívlastků může mít pivo. Zlatavý nápoj, který je v České republice považován za národní nápoj. Pokud se chcete o pivu a pivním řemeslu dozvědět něco víc, sáhněte po této knížce. Autoři se snažili zahrnout veškeré informace, které se s pivem pojí – od výroby až po jeho celosvětovou konzumaci.

České minipivovary – Kapesní průvodce pro milovníky dobrého piva
kolektiv autorů, Ondřej Stratilík

U piva ještě chvilku zůstaneme. Tentokrát se ale jedná o kapesního průvodce po českých minipivovarech. Zájem o piva z minipivovarů totiž každoročně stoupá natolik, že v České republice rostou, jak houby po dešti. V knížce najdete recenzi každého z nich, ale i přesnou kontaktní adresu. Průvodce tak může být vhodným dárek pro vášnivé pivaře, ale i turisty či cyklisty.

Tonics & Teas
Rachel de Thample

Všichni víme, jaké účinky má černý nebo zelený čaj, ale jaký potenciál v sobě ukrývá zázvorový čaj nebo třeba rooibos čaj? Jak už z názvu vyplývá, knížka se nevěnuje pouze čajům, ale i tonikům – rostlinným nápojům, které působí regeneračně a posilují celý organismus. Autorka věnuje část prostoru i trendy nápojům. Od kombuchy, chai až po malé panáky zázvorové či kapustové šťávy. Knížka je dostupná v angličtině.

The Seedlip Cocktail Book
Ben Branson

Každý z nás měl někdy abstinenční období, nebo nemohl na společenské akci pít alkohol kvůli zdravotním omezením. Nepříjemný pocit, kvůli kterému se často straníme zábavy. Společnost Seedlip se proto rozhodla přijít s unikátním nealkoholickým destilátem, který má chuťově připomínat gin. Knížka nabízí několik nealkoholických receptů ze Seedlipu, díky kterým se na party už nebudete cítit vyčleněni z davu, protože nepijete žádný koktejl. V listopadu vyšla v angličtině.

Malt Whisky Yearbook 2019: The Fact, The People, The News, The Stories
Ingvar Ronde

Čtrnáctý ročník bible o whisky přináší na 400 palíren z celého světa. Najdete v ní rozhovory s odborníky, zajímavé tipy na výlet, ale i novinky ze světa whisky. Knížka je k dostání pouze v angličtině.

Předplatné časopisu Barlife

Ideální dárek pro všechny, kteří preferují magazíny oproti knížkám. Díky předplatnému budete navíc po celý rok v obraze o těch nejnovějších trendech a událostech ze světa mixologie. Milým bonusem budou i vstupy zdarma na akce pořádané Barlife magazínem. Nejbližší akcí bude GinFest v březnu 2019.

Vlaďka Kučerová, 30. 11. 2018