8 nově otevřených podniků – prosincová edice

Inspirace

Nově otevřené podniky nově otevřeno novinky

Během uplynulého roku se na české gastronomické scéně objevilo hned několik zajímavých podniků. Jen v nedávné době vzbudilo ohlasy bistro Golden Egg nabízející, jak už název napovídá, pokrmy s vejcem v hlavní roli. Velký úspěch zaznamenal také Autentista, vinný bar s nabídkou naturálních vín a tzv. growers champagne, za nímž nestojí nikdo jiný než Bogdan Trojak a Antonín Suchánek. A milovníky sladkého potěšila pobočka Votre Plaisir v Klimentské ulici. Nejvýraznějším openingem roku se pak stalo Kro Kitchen, ale ani v prosinci nebylo o nováčky, kteří si zaslouží pozornost, nouze.

Prosinec se pro vznik nových konceptů jeví jako příhodná doba. Předvánoční shon jsme chtěli všichni aspoň na okamžik zpomalit či zastavit u šálku kávy s dezertem nebo rovnou u sklenky vína či koktejlu. A samozřejmě vše jsme chtěli zavrčit dobrým jídlem. Všeho se nám v prosinci dostalo požehnaně.

Dumpli

V Centru Černý most můžete nově navštívit Dumpli, moderní bistro v Praze zaměřené na plněné knedlíčky. Svým konceptem staví na asijských kořenech v evropském hávu a důraz tu kladou na to, že i rychlé občerstvení může být velmi chutné, zdravé a variabilní. Nabídka je zaměřená výhradně na originální asijské knedlíčky podle vlastního receptu, které tu nazývají dumpli a buni. Jsou plněné vepřovým nebo hovězím masem a čerstvou zeleninou a připravované na páře nebo na pánvi. Na své si se zeleninovou variantou přijdou i vegetariáni. Dumpli se svým konceptem plánuje expandovat i do dalších míst Prahy.

Adresa: Chlumecká 765/6, 198 19 Praha 14-Černý Most

Hanzu

Oblíbená pražská Asian Fusion restaurace SaSaZu představuje svoji sestru Hanzu. Nová restaurace kombinuje Asian Fusion kuchyni s jihoamerickými vlivy. Stejně jako SaSaZu, které nabízí Asian Fusion na úrovni fine dining, je Hanzu o barvách, chutích a neuvěřitelných kombinacích asijské street kuchyně se sofistikovanými postupy a metodami francouzské kuchyně. Objevují se ale i vlivy z jiných světadílů, a to hlavně současný trend kulinářského světa, mix japonské a peruánské kuchyně nazvaný Nikkei Cuisine. V HANZU také můžete vyzkoušet populární čínské knedlíčky dim sum v moderním pojetí, opět ovlivněné Asian Fusion konceptem. V pátek a sobotu v restauraci vystupují DJs, a tak si po večeři můžete dát jeden ze signature koktejlů a užít si atmosféru, kterou Hanzu přináší.

Adresa: Kaprova 45/10, 110 00 Staré Město

Vallmo Restaurant

Po asijských toulkách se vrátíme zpět do Čech. Vallmo je moderní evropská restaurace zaměřená na české suroviny. Místní porkmy jsou kreativní, poctivé a z těch nejlepších ingrediencí. Cílem podniku je spojení chuťového a vizuálního zážitku s příjemnou chvílí strávenou u dobrého jídla. Šéfkuchařem je Martin Makovička, který svou práci bere jako poslaní rozdávat radost skrz pocitvé jídlo. Své zkušenosti nasbíral v Česku i zahraničí. Vallmo je jeho prvním vlastním konceptem, který tvoří spolu s kolegou Petrem Flekem. Kromě klasického á la carte menu můžete vybírat pokrmy i ze speciálního veganského menu.

Adresa: Plavecká 404/4, 128 00 Nové Město

Bitter Bar Prague

Největší dominantou nového baru je neonový nápis Bitter is Better. Spolu s podtitulem Signature Mixology & Negroni Club je naprosto jasné, oč zde kráčí. Speciální Negroni menu si užije každý milovník kombinace ginu, Campari a vermutu v jakékoli podobě. Kromě předem definovaných Negroni si host může sestavit i své vlastní z oblíbených ingrediencí. Kromě toho zde najdete i koktejlový lístek obsahující i další drinky, vybírat je tedy rozhodně z čeho. Může se stát, že vám adresa baru bude povědomá – to proto, že Bitter Bar převzal prostory po původním Blah Blah Baru.

Adresa: Žitná 41, 110 00 Nové Město

Le Pizze di Frankie

Podobně jako Meat Vandals nebo Tamarind Tree je i Le Pizze di Frankie původně „pouličním“ konceptem, který se konečně usadil na stálé adrese. Nejspíš vám tak tuto vyhlášenou neapolskou pizzu nemusíme vůbec představovat. Jen vám prozradíme, kam na ni zajít: do Nuslí. Přesně tam se v prosinci minulého roku otevřela kamenná prodejna s tou nejpoctivější pizzou.

Adresa: Otakarova 5, 140 00 Praha 4-Nusle

Mazelab.coffee

Těsně před Vánoci se otevřel nový svatostánek výběrové kávy v podobě Mazelab.coffee. Celý koncept se nese v duchu minimalismu, který je patrný nejen v interiéru, ale například i v podobě webových stránek. Zkrátka čisté linie nenechávající prostor pro nic jiného než pro to, co je opravdu důležité – kávu. Než sem ovšem vyrazíte, mějte na paměti trojici přikázání, která zde bez výjimky platí: no Wi-Fi, no sugar, no cash. Takže kartu s sebou!

Adresa: Československé armády 729/28, 160 00 Praha 6-Bubeneč

El Camino Tapas Restaurant

David Böhm představil v roce 2008 koncept restaurace Medité, kterou otevřel v Mariánských Lázních. Medité byla první restaurace v České republice, která se věnuje španělskému způsobu stolování zvanému tapas. Představovala opravdové Španělsko tak, jak ho známe – čerstvé jídlo a k němu ladící víno, způsob podávání pokrmů, barevnost, tvořivost a hravost. Narůstající zájem o tapas ve špičkové kvalitě vedl na sklonku loňského roku k otevření restaurace El Camino v Praze. Španělská kuchyně ve své nejryzejší podobě se tak dostává do centra gastronomického dění.

Adresa: Jagellonská 10, 130 00 Praha 3-Vinohrady

Magic Mouse Caffee

Přímo v centru Prahy, na Václavském náměstí vznikla nová kavárna. A ne ledajaká. V této kavárně jsou deti více než vítány a velkoryse pojatý prostor usnadní i manipulaci s kočárky. Rodiče si tak mohou vychutnat kávu se zákuskem nebo dokonce sklenku vína, zatímco jejich ratolesti budou řádit v dětském koutku a obdivovat postavičky z dílny Disney.

Adresa: Václavské nám. 804/58, 110 00 Nové Město

Soňa Hanušová, 12. 01. 2020