Čerstvě utrženo

Rozhovor

Čerstvá česká rajčata nebo borůvky nejsou v regálech českých supermarketů už takovou vzácností, a to i díky odbytovému družstvu Čerstvě utrženo. Jak vlastně v jednadvacátém století fungují odbytová družstva a jak se liší rajčata z českého a z holandského skleníku? Nejen o tom bude dnešní rozhovor.

Česká zelenina v českých obchodech

Čerstvě utrženo je odbytové družstvo, které vzniklo v roce 2017 a dle vašich slov se snažíte do obchodů vrátit poctivě doma vypěstované ovoce a zeleninu. Můžete blíže popsat, jak Čerstvě utrženo funguje?

Čerstvě utrženo je sdružení několika pěstitelů, které pod společnou značkou dodává ovoce a celoročně i cherry rajčata do řetězců v celé republice a v rámci online prodeje například do Rohlik.cz nebo Košík.cz. V čele družstva stojí Adam Havlíček, jeden z jeho zakladatelů. Společně s dalšími zakladateli, majiteli několika moravských farem, ho spojila myšlenka přinést do obchodů to, co tam skutečně patří – české ovoce a zeleninu.

Samostatně je totiž těžké přinést svou zeleninu do obchodních řetězců. Ne nemožné, ale podstatně těžší. Zároveň v družstvu funguje interní spolupráce, kdy si farmáři navzájem radí, co vylepšit. A velkou prioritou všech členů je způsob pěstování šetrně k lidem i přírodě.

Spolupracujete s farmami ve Velkých Němčicích, Smržicích nebo Mutěnicích. Jak vybíráte spolupracující zemědělce? Může za vámi někdo přijít a říct, že se chce stát součástí vašeho družstva?

Všichni zapojení farmáři jsou v družstvu od počátku, ale nové členy samozřejmě přijímáme. Je ale potřeba říct, že máme přísné podmínky pro pěstování, které mohou být pro případné nové členy náročné plnit. Nebo existují farmy, které podmínky dokážou splnit, ale nejsou schopné vyprodukovat potřebné množství pro zajištění dostupnosti na trhu. Pokud někdo svou produkci dokáže prodat ze dvora, tak pro něj ani pro nás nemá bohužel jeho členství v družstvu význam.

Opravdová chuť

Jaké principy pěstování musí ctít zemědělci zapojení do vašeho družstva?

Velmi důležitý je pro nás způsob pěstování. Technologie, které používáme, jsou holandské, protože tam jsou ve skleníkovém pěstování přeci jen o kus dál. Nicméně všechna zelenina a ovoce jsou vypěstovány v Česku. Velký důraz klademe na opravdovou chuť. Tu dosáhneme správným výběrem odrůd, kterým se u nás přirozeně daří. Další ze strategických bodů je pak trhání ovoce a zeleniny až ve stupni jeho plné zralosti, což redukuje množství dovážené zeleniny, a tím mimo jiné eliminujeme emisní limity v ČR.

V současné době je stále aktuálnějším tématem hospodaření s vodou – v našem případě je strategií ani kapka vody nazmar. Využíváme vlastních zdrojů vody a vodou neplýtváme. Zaléváme dešťovkou a přebytečnou zálivku recyklujeme. Voda je přiváděna přes kapkovou závlahu přímo ke kořenům každé rostliny. A poslední strategický bod, nicméně neméně důležitý, je použití pouze biologické ochrany, například dravých vosiček či ploštic. Tedy žádné chemické látky.

Osivo a sazenice rajčat kupujete v Holandsku. Nemáte v plánu zajistit si i toto v Česku, aby produkty byly ještě lokálnější (a tím i ekologičtější)?

V České republice bohužel prozatím není nikdo, kdo by byl schopen nizozemského dodavatele zajišťujícího takovou kvalitu nahradit. Nicméně nákup osiva a nová výsadba se realizuje pouze jednou ročně. Rostlina totiž ve skleníku plodí asi deset měsíců. Zajímavostí je, že se během té doby vypne až do nějakých 16 metrů délky, rostliny se ve skleníku chovají jinak než běžně na zahradě.

Zatím máte v sortimentu hlavně cherry rajčata a meruňky, od letoška pak i borůvky. Plánujete sortiment dál rozšiřovat?

Ano, v Kostelci na Hané bude v příštích měsících dokončena další farma, kde se budou pěstovat rajčata. Obecně plánujeme také rozšíření sortimentu, a to okurkami. Pro družstvo je smysluplné, aby více farmářů pěstovalo stejný druh plodiny, protože jedině tak jsme schopni konečnému spotřebiteli zajistit dostupnost v průběhu celého roku. V čase, kdy se jedna farma připravuje na novou sezónu, stále rostou plodiny na farmě druhé. Tak jsme schopni pokrýt jednou odrůdou čas nedostupnosti odrůdy jiné.

Také platí, že každý další druh zeleniny potřebuje zcela jiné podmínky pro pěstování. V jednom skleníku nejde pěstovat rajčata i okurky.

Čerstvá rajčata po celém Česku

Rajčata sklízíte zralá, nepodtrhujete, nepodchlazujete, do 48 hodin je máte v obchodním řetězci. Dbáte na to, aby obchody rajčata skladovala v nějakých speciálních podmínkách?

Skladování rajčat v obchodních řetězcích ve vhodných podmínkách je v zájmu každého z nich. Optimální teplota je 13–15 °C maximálně. V současné době využíváme u některých zákazníků i služeb providera, který zajišťuje opětovnou kontrolu a následné balení, skladování a expedici. Dbáme tedy na to, aby každý ze zapojených článků udržoval rajčata v optimální teplotě.

Jakou trvanlivost mají taková rajčata?

Primárně je důležité, abyste rajčata nedávali do lednice, protože tak ztratí svou vůni i část chuti. Ale i když jej neuložíte v optimálních podmínkách, i doma na stole vám vydrží od několika dnů až po týdny.

Aja Kejdušová, 27. 08. 2019