Den bez masa nebo veganský měsíc: Dokážete ulevit planetě?

Inspirace

Den bez masa nebo veganská výzva? To jsou dvě, více či méně radikální, cesty za snížením množství živočišných produktů v naší stravě. Dvě velice aktuální iniciativy, jejichž cílem je motivovat lidi k zařazení vyššího podílu rostlinné stravy do svých jídelníčků. Současná míra spotřeby živočišných produktů jde totiž daleko za hranice udržitelnosti a je jednou z největších hrozeb pro naše klima, planetu i naši budoucnost.

Zdroj fotografie: Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku

Živočišný průmysl jako ekologická katastrofa

Zní vám tato slova přehnaně? Je živočišná strava doopravdy takový problém? Bohužel, vědecké poznatky mluví jasně. Živočišný průmysl je v současnosti největší ekologickou katastrofou. Spotřebovává obrovské množství zdrojů, zejména vody a půdy, produkuje více emisí skleníkových plynů než veškerá světová doprava, je zodpovědný za rozsáhlé odlesňování, devastuje naše oceány a je hlavní příčinou vymírání druhů. Kvůli hladu po živočišné stravě si tak ničíme nejen náš ekosystém, ale také vlastní zdraví a kvalitu života.

Kdyby každý z nás dokázal objektivně zhodnotit důsledky konzumace masa a mléčných produktů, nebo ještě lépe, na vlastní oči viděl vše, co se odehrává v zákulisí jejich výroby – od zdevastovaných pralesů až po krutou každodenní realitu průmyslových velkochovů – asi by naše strava vypadala jinak. Člověk, který se stravuje čistě rostlinnou stravou průměrně vyprodukuje dvakrát méně CO2, spotřebuje jedenáctkrát méně ropy, třináctkrát méně vody a až osmnáctkrát méně zemědělské plochy v porovnání s běžným konzumentem masa.

Jeden den bez masa

Vegan, vegetarián, vitarián, reduktarián… Stravovacích směrů, které nějakým způsobem omezují spotřebu masa a živočišných produktů je celá řada a pro laika není úplně jednoduché se v nich vyznat. Cesta k menšímu množství masa a mléčných produktů však vůbec nemusí být zarámovaná do konkrétní škatulky. Stačí málo. Třeba jeden den bez masa.

Jeden den bez masa se stal v zahraničí velmi úspěšnou kampaní, nejčastěji pojatou jako „Meatless Monday“ neboli Bezmasé pondělí. Tyto pondělky fungují v USA od roku 2003, o šest let později se rozšířily i mimo americké území – do Belgie a dále, až k aktuálním více než 40 zemím. Ke kampani se připojilo množství známých osobností, velké zásluhy má mimo jiné Paul McCartney, který „Meat-Free Mondays“ představil Velké Británii. Podporují ji však i mnozí další, například Jamie Oliver, Gwyneth Paltrow či James Cameron. Mezi zapojenými jsou jak jednotlivci a domácnosti, tak školy, instituce, restaurace a další podniky.

Zdroj fotografie: meatlessmonday.com

Někomu se jeden den může zdát málo, někomu naopak příliš. Pro ty, kteří si den bez masa nedokáží představit, zkuste se na výzvu podívat jako „šest dní s masem“ – to už nezní tak katastrofálně, nemyslíte? Komu se naopak zdá, že jeden den nestačí, opravdu to není zanedbatelný krok. Nedávná studie Harvardské univerzity se zaměřila právě na vyjádření přínosů, které kampaň v USA mezi lety 2012 a 2017 měla. Dle studie ušetřil pouhý jeden bezmasý den týdně, realizovaný ve 263 školních okrscích, životy 10,3 milionu suchozemských zvířat a „nevyprodukoval“ celých 600 tisíc tun emisí oxidu uhličitého a skleníkových plynů. Množství, které se rovná jízdě 2,3 miliardy kilometrů. Celkem bylo servírováno 399 milionů vegetariánských jídel namísto masových.

I pouhý jeden den tak může mít velký dopad. Problémem vegetariánství a veganství je však často nedostatek zkušeností a neschopnost restaurací i domácností vařit plnohodnotné bezmasé pokrmy. A právě s tím se snaží kampaň pomoci. Díky organizaci Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku se navíc nově dostává také k nám, do České republiky, pod názvem Den bez masa. Nejíst maso alespoň jeden den v týdnu už díky tomu nemůže být jednodušší. Na stránkách projektu totiž naleznete veškeré informace potřebné k tomu, abyste se naučili nakupovat a vařit a rovněž způsoby, jak s kampaní oslovit další lidi či podniky. Nebo si rovnou stáhnout e-book, který je určen jednotlivcům i provozům veřejného stravování.

Zdroj fotografie: Pexels

30 dnů na rostlinné stravě

Cítíte se na víc, než jen Den bez masa? Pojďte přijmout opravdovou Výzvu a zkuste na 30 dnů vydržet pouze na rostlinné stravě. Právě listopad je pro to ideální měsíc, neboť je tradičně, již od roku 1994, „veganským měsícem“. Nejen jako oslava založení The Vegan Society ve Velké Británii o 50 let dříve, v roce 1944, ale také jako „dušičková“ vzpomínka na všechna zvířata, která se stala obětí živočišného průmyslu. V mnoha zemích po celém světě proto v listopadu probíhá tzv. veganská výzva – výzva zkusit jíst po 30 dní pouze rostlinné produkty. Česko není výjimkou, opět díky Platformě pro udržitelný rozvoj a etiku, která připravila detailní plán na každý den, jenž vás výzvou provede doslova za ručičku.

Prošvihli jste listopadovou výzvu? To ale vůbec nevadí, veganství není omezeno pouze na listopad. Začít můžete kdykoli, třeba hned zítra. Všechny potřebné informace pro následujících 30 dnů naleznete na webu veganskavyzva.cz. Poděkuje vám vaše tělo, životní prostředí i zvířata. Za 30 dnů na rostlinné stravě totiž ušetříte až 30 životů zvířat, 124 917 litrů vody, 273 kg CO2 a 543 kg obilí.

Zdroj fotografie: Pexels

Ať už je individuální motivace jakákoli, méně živočichů a více rostlin na našich talířích je nutný krok, pokud nám není lhostejné, jak bude náš svět v budoucnosti vypadat. Současný vývoj na trhu s vegetariánskými a veganskými produkty, stále se zvyšující poptávka po rostlinné stravě i gastronomické trendy posledních let, které významně zohledňují právě udržitelnost, tomu jdou očividně směle naproti.

Bára Kebová, 16. 11. 2018