10 míst, kam pro božské chleby, rohlíky a koláče

Inspirace

O pečivu, konkrétně o chlebu, rohlících a různých koláčích, slýcháme už od dětství. Vzpomeňte si, jak se chléb s máslem a solí objevoval snad v každé pohádce, namazané rohlíky bývaly dennodenní svačinou do školy a různé koláče, buchty, bábovky zdobily stoly při oslavách a svátečních dnech. A proč je řeč o něčem, co se jeví pro Čechy tak základním? Protože po vlně rozmražených polotovarů, které okouzlily mladší i starší generaci, je v posledních letech opět poptávka po řemeslně vyrobeném pečivu. Kam je tedy dobré si zaskočit pro křupavý kváskový chléb, vynikající koláče a loupáky či pečivové speciality známé ze zahraničí?

Ráda bych před samotným výčtem míst ještě zmínila, že výhodou, ale i problémem pro sepisování článku je fakt, že po celé České republice existuje na stovky pekáren, které pečou poctivě. Jenže desatero má jasně stanovené hranice. Pouze deset tipů. Je mi proto líto, že se v článku nerozepíšu o několika dalších dobrých místech, kde pečou prvotřídní pečivo. Důvodem je jejich sláva, která často zastíní stejně kvalitní podniky, které fungují třeba kratší dobu, nebo mají horší lokalitu, a tak se ještě nestaly vyhlášenými. Tak mi prosím odpusťte, ale věřte, že ona níže uvedená místa stojí vážně za ozkoušení. Aspoň pak případně budete mít pestřejší výběr.

The Farm a Chleba & Máslo

Objevení lahodného chleba ve vyhlášené pražské brunchové kavárně The Farm bylo milým překvapením. Za pečivovou renesancí v The Farm se skrývá nedaleký sesterský podnik Chleba & Máslo. Každý den tam pečou báječný kváskový chléb, pletené housky či mandlové loupáky. To vše a mnohem víc následně putuje i do kavárny The Farm. Pekařství Chleba & Máslo je vcelku malé pekařství, které nezásobuje zbytek republiky, takže kus po kuse se vyrábí ručně. Často se proto poštěstí, že každý kus je trochu jinak tvarovaný. Možná se jedná o placebo efekt, ale zdá se mi, že nesymetrická „nedokonalost“, dělá jejich výrobky ještě chutnější.

Eska

Eska je jedním z mála pověstných míst, které dostalo výjimku a zařadila jsem jej do desatera i přes již dosaženou slávu. Ať už se vám místní ceny líbí, nebo ne, musíte totiž uznat, že chleba z Esky je neskutečně dobrý. V současnosti v Esce pečou dva typy chleba, chleba 33 a chleba 66. Oba jsou kváskové, pečené v italské peci na dřevu, který chlebu dodává osobitost. Liší se jen složením. Velkým plusovým bodem chleba z Esky je jeho neobvykle dlouhá trvanlivost. Oproti ostatním chlebům vydrží chutný až po čtyři dny. A i poté, když ho tepelně upravíte, je stále senzační. Pokud se pro chleba rozhodnete vydat, určitě nečekejte do konce dne. Po pár hodinách bývá na všech místech beznadějně vyprodán. Nicméně karlínská Eska si vás může získat ještě skrze sladké. Pečou famózní tvarohové buchty, který mizí z pultu stejně rychle jako chleba!

Pekařství Kollinger

Po na hony daleko vyhlášené Esce přicházím s tipem na malé rodinné pekařství na okraji Prahy. Rodinné pekařství Kollinger s podnikáním začínalo na rušné Starokolínské ulici v Újezdě na Lesy. Dnes už provozují další pobočky v Českém Brodě, v Čelákovicích či na konečné stanice metra B, na Černém Mostě. Kromě kamenných obchodů mají dokonce i tří pojízdné pekárny. A čím jsou proslaveni? Pro někoho je favoritem měkký a po kmínu vonící chleba Kollinger, pro dalšího to jsou třeba hutné dalamánky či zlatavé makové housky. Pro mě osobně to jsou jednoznačně sladké položky. Loupáky, šátečky z listového těsta a koblihy s vanilkovou náplní! Slast, která vám zpříjemní den.

La Petite France

Pokud budete jíst kváskový chléb každý den, může se stát, že se jím přejíte. Navíc pokud plánujete na večer selekci sýrů s vínem, místo chleba by se vám spíše hodila dobrá bageta. A podnikem, kde prodávají dobrou křupavou, ale přesto uprostřed měkkou bagetu, je pekařství La Petite France. Nabízejí dva druhy: tradiční pšeničnou a chlebovou. Pečou je ve dvou velikostech, malou a velkou. V La Petite France pečou ale i různé typy chlebů. Od kváskového až po žitný s ořechy. Moc dobré jsou i jejich tzv. fit verze chlebů. Výrobky od nich lze koupit v útulné kavárně s francouzským šarmem v Myslíkově ulici. Dále pak na vybraných farmářských trzích, ale třeba i v určitých pobočkách Makra.

Naše toustárna

Amerikou proslulý toustový chléb, který Češi nejraději používají na zapečené tousty se šunkou a sýrem, má jeden malý háček. Není vůbec zdravý, protože je plný cukru a konzervantů. Naštěstí v Praze existuje pekařství, které se na hranaté toustové chleby specializuje. Řeč je o pekařství Naše toustárna v Holešovicích. Denně pečou až devět druhů chleba. V nabídce najdete jen samé originální kousky, které široko daleko neochutnáte. Mezi favority patří bramborový chléb se sušenými rajčaty či podmáslový.

Paleo pekárna Zimovi

V posledních letech se ukazuje, že konzumace lepku je pro některé z nás bohužel nemožná. Ať už z vlastního přesvědčení, či ze zdravotního hlediska. Pro obě skupiny ale naštěstí existují pekaři, kteří pečou v souladu s přísně stanovenými podmínkami. Jedním pekařstvím je i rodinná pekárna Zimovi. Ojedinělost svých výrobků Zimovi umocňují ještě širší nabídkou nežli jen bezlepkovým pečivem. Pečou totiž i dle zásad paleo diety. Tudíž bez veškerých obilovin, bez cukru, mléka a škrobu. A jak si takové pečivo představit? Logicky nečekejte žádný kváskový chléb, ani kynuté koláče. V repertoáru Zimovi mají skvělé ochucené bulky, semínkové placky a obdélníkové hutné chleby z formy. Zaměřují se i na sladké, pečou moc dobré lité koláče. Zajít ochutnat můžete na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a na Náplavku.

Chleba & Sůl

Nenechte se zmást předchozím příspěvkem, ale v České republice kromě podniku Chleba & Máslo existuje i pekařství Chleba & Sůl. Rozdíl tkví v lokalitě. První podnik sídlí v Praze, zatímco Chleba & Sůl najdete v Solnici, v královéhradeckém kraji. Pekařství Chleba & Sůl je malé pekařství, které má otevřeno jen dva dny v týdnu, proto si případný výlet za skvělým kváskovým chlebem pečlivě naplánujte. Pekařinu berou vážně, a tak mouku odebírají od ekologických farmářů. Čas od času si pro zákazníky připraví specialitu – jednou z posledních je podzimní chléb z černého piva. Kromě senzačního chleba typu Šumava pečou i výborné bagety.

Slovenská pekárna

Jste už přejedení klasickým rohlíkem ze supermarketu a hledáte pekárnu, kam vyrazit pro křupavý rohlík, kterému ulomíte špičku ještě po cestě domů? Máte štěstí, protože stejně jako zažívají obrození chleby, tak i rohlíkům a houskám se dostává pozornosti. O navrácení křupavé pověsti se snaží hned několik pekáren. Jednu takovou najdete v Holešovické tržnici v hale 22. Konkrétně se jedná o podnik Slovenské delikatesy, kde kromě prodeje slovenských specialit jako třeba sýru parenica, pečou skvělé rohlíky. Přes týden otevírají už v sedm hodin ráno, takže pokud máte tržnici po cestě, můžete se těšit na ještě teplý máslový rohlík k snídani.

Artic Bakehouse

Toužíte se podívat na Island? Než výlet uskutečníte, můžete mezitím zajít do islandské pekárny Artic Bakehouse, kterou najdete v Praze na Újezdě. Chleba pečou skvělý, vřele doporučuji olivový, ale mnohem raději k nim zajděte na sladké kousky z vitríny. Třeba takové loveballs, alias smažené koblihové těsto s trochou koření, je vhodným kandidátem na novou závislost. Stejně tak i mandlový croissant, který v České republice není moc rozšířený, ale přitom ve světě patří mezi nejoblíbenější typ sladkého pečiva.

Wine Food Market

Poslední místo voní Itálií. Smíchovská italská tržnice Wine Food Market je sice proslulá pro svůj široký sortiment prémiových delikates a přilehlou restauraci, ale pekárna, která se nachází ve stejném komplexu, avšak v lehkém zákoutí, je mnohdy opomíjená. Přitom nabízí autentické italské pečivo a zákusky, za které ručí nejpovolanější osoba, sicilský pekař Piero Barone. A jaké pečivo zvolit? Výběr mají velkorysý. Položky nesou názvy, v kterých byste se mohli leckdy ztratit. Pokud nechcete sáhnout po nejistém a neznámém, určitě doporučuji focacciu. Hned naproti je vitrína se zákusky, po které je těžké nepokukovat. Jestli vás zláká, zkuste sicilskou sladkost canolli, která je plněná ricottou a zčásti obalená pistáciemi.

Vlaďka Kučerová, 30. 09. 2019