Drobky z gastra: 10 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Konec roku se nezadržitelně blíží a s ním přichází naše oblíbené období: oslav, Vánoc, času s bližními a také čas dobrého jídla a pití. Ať už se rozhodnete zůstat u rodinného krbu, nebo vyrazíte mezi svátky ven, tyto tipy by se vám mohly hodit. Dnes si představíme nové limitované produkty, poradíme, kam vyrazit na silvestrovské oslavy, zmíníme úspěchy našich kuchařů a cukrářů v zahraničí a také se podíváme na nová vyhodnocení nejlepších českých restaurací. Pohodlně se usaďte a pojďte s námi sbírat poslední gastronomické drobky tohoto roku.

Žofín Garden připravilo silvestrovské oslavy

Začneme dnes silvestrovským tipem, který vznikl pod taktovkou oblíbené pražské restaurace. V Žofín Garden letos vsadili na spojení zábavy a dobrého jídla. Začíná se již v půl osmé svítícím welcome drinkem. Od 20 hodin se můžete těšit na DJ a videodiskotéku, světelné gymnastické vystoupení a možnost vyfotit se s rodinou a přáteli ve foto-koutku. Půlnocí veselí zdaleka nekončí, program je pro vás připraven až do dvou hodin do rána. K slavnostnímu večeru patří také dobré jídlo. Po celou dobu si můžete vybírat z lákavého menu. Připraveny jsou menší tapas, saláty, ale také teplá jídla. Silvestrovské veselí doslova rozzáří také svítící dezerty. Speciální menu je poté připraveno na půlnoc. V pozdní hodině přijdou vhod teplejší a hutnější jídla jako kotlíkový pivní guláš nebo řízečky.

Crème de la Crème představuje nové řemeslné kornouty a nabídku dezertů

Dnešní zmrzlinová novinka není tak úplně o zmrzlině. Oblíbená zmrzlinárna Crème de la Crème věnovala prosinec novým řemeslným kornoutům z dílny mistra zmrzlináře Honzy Hochsteigera. Ten vždy dbal na precizní kvalitu své zmrzliny a nyní se rozhodl nabídku obohatit také o poctivé domácí kornouty. Ty se vyrábí přímo ve Zmrzlinovém salonu na Národní 23 v Praze a můžete si být jisti, že právě ten váš není starší než pár hodin. Vybírat můžete rovnou ze šesti druhů – klasický, makový, matcha, čokoládový, lískooříškový nebo z vlašských ořechů. Na přání vám jej obsluha ještě ráda dozdobí hořkou čokoládou z místního čokovodu a posype oříšky. Kornouty jsou typické pro svojí skvělou chuť, nejvíc vám budou připomínat čerstvě upečené vafle, ale oproti nim jsou krásně křupavé. Jejich velikost je navíc velmi štědrá a vejde se do nich opravdu hodně zmrzliny. Ledovou pochoutku z čerstvého kornoutu si můžete užít ve Zmrzlinovém salonu na Národní 23 v Praze. Tamtéž můžete nově ochutnat i sladké dobroty z vlastní pekárny. Cukrářka Miroslava Havril nejraději připravuje čokoládové dezerty, například Black Forest spojující smetanu, čokoládu a višně nebo sachr, který je ale na rozdíl od toho klasického daleko měkčí a vláčnější. Dortovým bestsellerem Crème de la Crème je však mrkvový dort. Ten se navíc peče z pohankové mouky. K dalším sladkým dobrotám patří makronky, cheesecake, štrůdl, tiramisu nebo ořechový dort.

Na český trh přichází Baronka Hruška

Od zmrzliny lehce přeskočíme k alkoholickým novinkám, které vás určitě zahřejí. Konec roku již tradičně přináší spoustu nových produktů ze světa alkoholu a my si dnes dvě představíme. Nově se představuje Baronka Hruška, unikátní ovocný destilát s nižším obsahem alkoholu, a to 30 %. Specialita z kvalitního ovoce z jižních Čech se vyrábí v historické palírně v Blatné, ze které můžete znát produkty Baron Hildprandt. Kdy je ten správný čas na tuto novinku? Dali byste si dobrý aperitiv či digestiv, ale nechcete nic příliš silného? Pak Baronka Hruška může být to pravé pro vás.

Stoli představuje nový inovativní design superprémiové vodky Stoli Gold

Kolem Vánoc je vše třpytivé, zlaté a nová vodka Stoli Gold vám může tento zážitek ještě umocnit. Nejen tím, jak vypadá – vodka Stolichnaya, která roku 1989 vstoupila také do superprémiové kategorie, modernizuje svou láhev, etiketu a výrobní proces jako single estate alpha spirit (lihovina nejvyšší kategorie vyrobená ze surovin z jedné oblasti). Tato vodka byla uvedena na trh v roce 1989 pod názvem Stoli Cristal, a výběrová kategorie spiritů tak získala nový rozměr. O deset let později byl název vodky změněn s odkazem na závěrečnou fázi filtrace destilátu přes cívky zlatého vlákna. Nový design vodky Stoli Gold se týká láhve a etikety; inovován byl také výrobní proces. Cílem těchto změn je umocnit zážitek spotřebitelů. Jak ji vychutnat? Co třeba vyzkoušet skvělou kombinaci Stoli Gold a Fritz-kola Maté?

Chléb z karlínské Esky na Rohlik.cz

Nejlepší pekárnu v Praze má Rohlik.cz. Nově totiž nabízí i vyhlášený chléb z karlínské Esky. Následuje tak tři další oblíbená pekařství – Antonínovo pekařství, Merhautovo pekařství a Pekárnu Kabát –, které už na Rohlíku své pečivo prodávají. Pečivo z Esky na Rohlik.cz seženete už od 3. prosince. Eska byla otevřena v roce 2015 v pražském Karlíně a je součástí sítě restaurací Ambiente majitele a zakladatele Tomáše Karpíška.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR přivezl ze Světového poháru zlatou a stříbrnou medaili

Český gastronomický tým bodoval v zahraničí! A to na jedné nejprestižnějších kulinářských soutěží světa Villeroy & Boch Culinary World Cup 2018, kde uspěl Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Zlatá a stříbrná medaile je největší úspěch týmu za jeho existenci. Celkově se tým umístil na osmém místě na světě (ze 30 národních týmů). Uspěli i další účastníci Světového poháru z České republiky. Celkové prvenství si veze z Lucemburska Vojtěch Petržela za carving (vyřezávání do zeleniny). Soutěž národních týmu měla dvě kola. V prvním kole 25. listopadu musel každý tým připravit pro 110 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl pět hodin a připravovalo ho pět šéfkuchařů a jedna šéfcukrářka. Ve středu 28. listopadu Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR prezentoval kuchařské a cukrářské umění. Ve vymezených disciplínách tým prezentoval technickou zručnost a preciznost. Za Spirit Magazín všem moc gratulujeme.

Palác Žofín ve stylu Great Gatsby

Ještě jednou dnes musíme zmínit silvestrovské oslavy a pražský Žofín. Těžko bychom hledali někoho, kdo nezná film Great Gatsby, který okouzlil svět. Pro milovníky filmové atmosféry 20. let je připravena slavnostní party přímo v Paláci Žofín ve stylu Great Gatsby. Tematickým večerem bude provázet živá jazzová kapela Jazz Efterrätt, popová houslistka Lucie Klasek a chybět nebude ani DJ s videodiskotékou. Dále můžete zkusit své štěstí v casinu nebo zvěčnit vzpomínky na tuto noc ve foto-koutku. Filmovou atmosféru podtrhuje dress code všech přítomných ve stylu filmu Great Gatsby. Po celý večer si můžete vychutnat bohaté rautové menu.

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocenění

Dnešní Drobky zakončíme novinkami v hodnocení a oceňování nejlepších restaurací v České republice. Každý rok se koná vyhlášení nejlepších českých restaurací pod taktovkou Toplife Czech. Vyhodnocení uděluje podnikům tři možná označení: tři zlatí lvi jsou zárukou neobyčejného zážitku, dva slibují vrcholnou gastronomii a jeden výbornou kuchyni. Celkem získalo ocenění ve formě známky s jedním, dvěma a třemi zlatými lvy 104 restaurací. Nejvyšší ocenění pak získalo následujících 22 restaurací: Alcron, Art Nouveau, Augustine Restaurant, Aureole, Bellevue, Coda, Field, Grand Cru Restaurant & Bar, Kampa park, La Finestra in Cucina, La Veranda, Oblaca, Paloma Průhonice, Piano Nobile, Salabka Restaurant, Sarah Bernhardt Resturant, SOHO, Terasa u Zlaté studně, U malířů 1543, V Zátiší, Zdenek’s Oyster Bar, Zlatá Praha.

Poznávejte gastronomii s pečetí zlatých lvů

Na toto vyhodnocení již každoročně navazuje nový gastronomický průvodcem z dílny Toplife Czech. S nárůstem zájmu o gastronomii se zvyšuje hlad po tipech na kvalitní restaurace. Kde na vás čekají skvělé kulinární zážitky? Které podniky nikdy nezklamou? Na tyto otázky dává spolehlivou odpověď projekt s názvem Nejlepší restaurace, který letos přináší už páté vydání osvědčeného stejnojmenného průvodce. Pojďte s námi vstoupit do světa zlatých lvů. Připravovaný ročník 2019 překonal poprvé hranice Prahy a je prvním celorepublikovým hodnocením zážitkových restaurací. Na konci listopadu vyšel nejnovější výběr nejlepších českých i moravských restaurací, z nichž ty nejšpičkovější získaly prestižní ocenění od jednoho do tří zlatých lvů.

4pokoje nejlevnější restaurací z Maurerova TOP 100

Těžko budeme hledat někoho, kdo nezná hodnocení Maurerův výběr. Věděli jste ale, že ve výběru najdete také cenově přívětivé restaurace a podniky? Jedním z nich byl vyhodnocen například brněnský podnik 4pokoje. Brněnský gastronomický podnik 4pokoje si tak připsal další ocenění – ocitl se v žebříčku prestižního Maurerova Výběru Grand Restaurant TOP 100 a umístil se na první pozici v žebříčku nejlevnějších z TOP 100. To znamená, že z celé stovky nejlepších restaurací v Česku sáhnete právě ve 4pokojích nejméně hluboko do kapsy. Další podniky z nejlevnější desítky jsou například: pražská Palanda, restaurace Na Stodolci v Chřibské, pražská Gao Den, nebo restaurace Bílý jednorožec z Třeboně.

Michaela Svobodová, 12. 12. 2018