Drobky z gastra: 10 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Skoro by se chtělo říci, že po vánočním shonu se kolem nás nic neděje. Všichni se uklidnili, tempo zvolnilo a my jsme se společně přehoupli do klidnější lednové atmosféry. Párkrát jsme dokonce slyšeli, že leden je pro gastronomii „okurková sezóna“. My jsme se vám to dnes rozhodli vyvrátit. Hezké věci se dějí i v lednu a my jsme se jich pro vás snažili nasbírat co nejvíc. A na co se můžete v lednu těšit? Zajímavá menu, produkty a další novinky. Tradičně nebudou chybět ani masopustní oslavy.

Nové menu v Kuchyni na hradě

Kuchyně na hradě si nás již všechny stihla získat. Nejen skvělá lokalita a znamenité pivo láká do této až domácké restaurace sítě Ambiente. Co pro vás v lednu nového připravili? Do Kuchyně si teď můžete zajít na pěknou hostinu. Změnili zde systém večeří a místo jednotlivých chodů vám za 498 Kč nabídnou čtyřchodovou hostinu – variaci předkrmů, polévku, jídlo z plotny a dezert. A to nejlepší nakonec? Od všeho si můžete přidat. Servis obědů zůstává stejný.

Lednové zabijačkové hody s Ambiente

Zabijačky, každoroční svátky řeznického řemesla, jsou tady! Restaurace Lokál pod taktovkou Ambiente pro vás připravila každoroční zabijačkové hody. Co vás letos čeká a nemine? Prdelačka, slivovička na zahřátí, chleba se sádlem, první pivo na rozjezd, jitrnice, ovar, slivovička na slehnutí, druhé pivo na zapití, guláš, řízek na sádle, třetí pivo…máme pokračovat? Však už to všichni znáte! Kromě plných žaludků a dobré nálady si budete moct tradičně odnést i výslužku. První lednová slavnost proběhla v Lokále Hamburk 12. ledna, následuje oblíbená Kuželka 19. ledna a měsíc zakončíme 26. ledna v Lokále Dlouhááá.

Můj bílek – nová plnohodnotná bílkovina

Tahle novinka nadchne především ty z vás, kterým není lhostejný zdravý životní styl. Pražská firma Eggtein uvádí na trh produkt Můj bílek, stoprocentní protein, plnohodnotnou bílkovinu, který kromě vaječného bílku neobsahuje nic jiného – žádné další přísady jako tuky nebo cukry. Novinka zaujme především zákazníky, kteří se zajímají o zdravé jídlo, hlídají si příjem živin a potřebují zvýšit podíl bílkovin v potravě. Můj bílek je k dostání v balení po 30 sáčcích, přičemž jeden sáček obsahuje deset bílků z podestýlkových vajec. Je bez příchuti, lze jej tedy přidat do každého jídla.

Poslední leč nad Stromovkou

Ani Lokál nad Stromovkou nespí. V lednu pro své zákazníky přichystal zvěřinové speciality místního šéfkuchaře Petra Bendy. Čeká na vás pořádná myslivecká hostina doplněná pečlivě ošetřeným pivem a vybranými víny. O rezervaci si raději zavolejte, ať o tuhle parádu nepřijdete. Lovu zdar!

Putování po Skotsku s Vaškem Routem

Pro ty z vás, kterým chladné počasí nesvědčí, máme nápad, jak se v lednu zaručeně zahřát. Specializovaný whisky bar Whisky&Kilt v Legerově ulici opět začíná s pravidelnými degustacemi. První letošní ochutnávka proběhne 28. ledna a je potřeba si na ni udělat předem rezervaci. Co ochutnáte? Vydáte se na cestu po nádherném Skotsku. Ochutnávka sedmi druhů whisky ze Skotska je určena pro začátečníky i mírně pokročilé. Během večera se seznámíte jednak s výrobou skotské whisky a jednak s jejím dělením. A samozřejmě při tom i ochutnáte jednotlivé zástupce tohoto vskutku královského nápoje.

Masopustní hodování v restauraci Mlýnec

Masopustní hostinu ve velkém stylu zažijete v restauraci Mlýnec. Šéfkuchař Marek Šáda se pro první menu letošního roku inspiroval v masopustní kuchyni našich babiček a vytvořil kombinaci tradičních hutnějších českých pokrmů typických pro aktuální mrazivé období. Jako předkrm si vychutnáte vepřovou paštiku s kapustou a zelím, pokračovat můžete pražskou šunkou s křenem a jako hlavní chod vyzkoušet grilovaný hřbet z přeštíka. Sladkou tečkou nemůže být nic jiného než domácí buchty s hruškami a citronovou omáčkou. Masopustní menu je dostupné po celý leden.

Večer se sommelierem v restauraci Zátiší

Kdyby náhodou na vás bylo těch zabijaček už hodně, máme pro vás kvalitní alternativu. Restaurace V Zátiší si na leden připravila akci se sommelierem Jiřím Markuzzim, který hostům představí vína z italského vinařství Guiseppe Gabbas. Ta budou v průběhu večera doplněna o vybrané pokrmy z rukou šéfkuchaře Igora Chramce. Návštěvníci se mohou těšit na ceviche z mořského vlka, ravioli s ricottou a gorgonzolou nebo telecí svíčkovou. Degustační večer se bude konat ve středu 16. ledna od 19 hodin. Menu včetně párování s víny však bude možné ochutnat až do 18. ledna.

Restaurace Sia má novou specialitu

Neznáme moc z lidí, kteří by odolali skvělé pekingské kachně z restaurace Sia. Nyní oblíbený podnik přišel s pondělní novinkou, na kterou se už moc těšíme. Na začátku ledna jste si poprvé mohli dát kantonskou křupavou husu, kterou kuchařský tým Sia objevil během své říjnové cesty do Asie. Podávána je ve dvou chodech, a to jako vařený husí vývar s vodními kaštany, který následuje křupavá husa se sedmi přílohami. Celou husu doporučují pro osm hostů, polovinu husy pak pro čtyři. Ale pozor, tato novinka bude podávána pouze každé pondělí. Znáte lepší důvod pro pondělní setkání s přáteli nebo večeři s rodinou?

Sisters v rukou Together

Oblíbená chlebíčkárna a bistro Sisters, které najdete v gurmánské pasáži v Dlouhé ulici, se stala součástí skupiny Together, kam patří například již zmiňovaná Sia, restaurace Bruxx nebo cukrárny Skála. Gastronomická skupina Together převzala bistro v prosinci 2018 od jeho zakladatelky a průkopnice zdravého stravování Hany Micholupu, jež klasický chlebíček přetvořila v moderní a velmi žádanou variantu. Spolu se sousedící cukrárnou Skála utvoří bistro Sisters nově spojenou jednotku pod názvem Lahůdky Dlouhá.

Revoluce v CBA

Revoluční změna čeká v roce 2019 soutěže profesionálních barmanů organizované pod hlavičkou České barmanské asociace. O Barmana roku v klasické profesionální kategorii se bude od nynějška soutěžit zcela jinak než doposud – startuje nultý ročník Czech Bartenders League! Až do loňska platilo, že CBA ročně (spolu)pořádá několik soutěží seriálu Professional Cocktail Competition, z nichž prostým bodovým součtem vzejde Barman roku. Nyní se však do tohoto žebříčku budou započítávat zejména výsledky ze soutěží významných brandů pořádaných partnery CBA. Mezi tyto soutěže patří například Diageo Reserve World Class Competition, Chivas Masters, Fernet Stock Summer Inspiration nebo International Rudolf Jelínek Cup. Nejlepších 15 účastníků celého ročníku Czech Bartenders League 2019 postoupí do závěrečného finále, prestižní Grand Prix CBA, které se uskuteční na začátku roku 2020. Jeho vítěz se stane Barmanem roku a bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa – World Cocktail Championships 2020. Soutěžícím přejeme mnoho zdaru!

Michaela Svobodová, 13. 01. 2019