Drobky z gastra: 12 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

I uprostřed léta je důležité být v obraze. Pro všechny zvídavé duše jsme proto sepsali dvanáct novinek na české gastronomické scéně. Těšit se můžete na přísun inspirace, kam zajít na drink, dále třeba na informace o tom, kterému menu vévodí ryby či jak pomoct zachraňovat jídlo z restaurací.

Návrat restaurace v oblacích

Během tří zářijových víkendů se bude nad Prahou opět vznášet restaurace. V rámci světoznámého projektu Dinner in the Sky si tak budete moct zarezervovat zážitek v podobě večeře či oběda a vychutnat si výhled na noční či denní stověžatou Prahu. Zdvižená plošina (alias restaurace) bude stejně jako minulé ročníky umístěna nad Riegrovými sady. Strategické místo, které nabízí jeden z nejhezčích výhledů na historickou Prahu ze zdola, natož z výšin. A co se bude podávat? Šéfkuchařem zářijových termínů je Manual Lino, portugalský šéfkuchař, který v Praze působí v restauraci Gallery 44. Těšit se tak můžete třeba na japonskou polévku dashi či hovězí entrecoté s pečenými kaštany. Zážitek je dostupný i pro vegetariány.

V Mama Shelter ochutnáte kus světa

Že v hotelové restauraci mohou jíst jen ubytování hosté? Omyl. Nebojte se oprostit od domněnek a zkuste zajít na snídani, večeři nebo na drink s kamarády právě do hotelové restaurace. Jedním z tipů, kam se vydat, je třeba restaurace v holešovickém hotelu Mama Shelter. Na menu mají nově pokrmy z celého světa, které voní po létu. Ochutnat tak můžete svěží jarní rolky či tatarák z tuňáka. Velkým lákadlem je potom jejich pizza, kterou připravují v peci na dřevo. A jestliže v létě dáváte přednost rybím chutím, zkuste jejich grilovaného mořského vlka. O sladkou tečku nakonec se pak postará lehké ananasové carpaccio s malinovým sorbetem.

Puro Gelato má nově Familato

Rodinná značka zmrzlináren s pravým italským gelatem expanduje mimo své pobočky. Představila Familato, jejich gelato v kelímku. Nově si tak některé z jejich přichutí, například oblíbeného pana Máka, můžete vychutnat i v pohodlí domova. Bez dlouhých front, jen pomocí pár kliků si objednáte rovnou velké litrové balení přes online obchod Košík.cz. K dostání jsou zatím čtyři příchutě. Konkrétně slaný karamel, citronový koláč, pan Mák a veganská Piña Colada.

Exkluzivní novinky v Be Bop baru

Hotelový bar pražského Alcronu nově láká na jedinečné gastronomické zážitky. Tím nejzajímavějším je určitě jejich prémiový koktejl Be Memorable, který stojí deset tisíc korun. Cenu primárně ovlivňuje hlavní složka koktejlu, a to skotská single malt whisky Macallan No. 6 Lalique. V koktejlu ji dolaďuje bitters z hořce a třešeň naložená v jejich vlastní směsi koření a Licoru 43. Drink je potom servírován barmanem v bílých rukavičkách a v broušeném skle značky Mosser. Další novinkou na seznamu je burger s foie gras a ledová káva, která je zlehka „okořeněna“ bylino-vanilkovým likérem Licor 43.

Multikulturní menu v The Bistro

Dim sum knedlíčky s kachním masem a hoisin omáčkou, cizrnový hummus s lískovými oříšky, krevety obalené v kadaif nudlích, španělské gazpacho, pečená paprika s kozím sýrem či panna cotta z bílé čokolády s malinami? Takové množství chutí ze všech světových zákoutí můžete ochutnat pouze na jednom místě, během pár desítek minut. V Londýnské ulici, kousek od I. P. Pavlova v restauraci The Bistro kromě klasického menu nově nabízejí i zážitek v podobě cesty kolem světa. Zmíněné chody můžete vyzkoušet jak v obědovém, tak i večerním čase. Cena pro dva je 990 Kč a rezervace jsou nutné.

V Zátiší hostuje michelinský šéfkuchař

Na tři dny, konkrétně od 10. září do 13. září, bude v restauraci V Zátiší vařit alsaský šéfkuchař Jérôme Jaegle z oceněné michelinské restaurace roku 2018 L’Alchémille. Hostům se pokusí představit kombinace chutí, které budou podtrhovat důležité spojení mezi přírodou a gastronomií. Pokrmy, které Jérôme Jaegle vytváří, jsou často plné neobvyklých ingrediencí – jako třeba pyl či chlorofyl. Těšit se tak můžete na harmonické pokrmy plné lokálních surovin z farem, lesů i luk. Pro nalákání odtajníme pár chodů. Podávat se bude třeba jehněčí s medem, pylem, chlorofylem a tuřínem, dále hřiby s pěnou a lískooříškovým máslem, či švestky s tvarohem, medem a mátou.

Nesnězeno a Jídlov

Po celém světě se denně vyhodí na tuny jídla. V posledních letech se ale také naštěstí po celém světě objevují projekty, které neprodané jídlo z podniků před koncem otevírací doby zachraňují. V České republice tento skvělý nápad reprezentují hned dvě iniciativy – Nesnězeno a Jídlov. Celý systém funguje na bázi zvýhodněných položek. Daný gastronomický podnik, nejčastěji kavárna, během posledních pár hodin před zavřením umístí do aplikace zvýhodněnou nabídku na vše, co vědí, že už dnes neprodají a kvůli hygieně nesmí nabízet zítra. S Nesnězenem můžete zatím ušetřit planetě i financím v Brně, Praze, Ostravě a Olomouci. Jídlov zase nabízí zvýhodněné jídlo ve Zlíně, Uherském Hradišti a v Praze.

Alcron na střeše Lucerny

Šéfkuchaři Roman Paulus a Jakub Černý z hotelu Alcron se opět zapojují do pop-up akce. Tentokrát se v rámci speciálního večera v pondělí 16. září objeví na zrekonstruované střeše Lucerny. Kromě již zmíněných se akce zúčastní i Khanh Ta z restaurace Taro, Stephen Senewiratne z hotelu Mandarin a David Šašek z hotelové restaurace Coda. Všichni šéfkuchaři během tří hodin naservírují pouze sto porcí jídla z vůní street foodu. Těšit se můžete třeba na závitky z Tara, pork buns z Mandarinu či sladký dezert z Alcronu. Zaplatíte klasický vstup na terasu a za každou porci zhruba sto korun.

Marks&Spencer umíchal koktejly

Chystáte se vyrazit na výlet, na chatu nebo třeba na zahradní party a rádi byste popíjeli koktejly? Pokud se vám nechce investovat do osobního barmana či jen do vlastní zásoby alkoholu, můžete vyzkoušet předmíchané koktejly z britského řetězce Marks&Spencer. Aktuální nabídka obsahuje osm nejoblíbenějších koktejlů. Osvěžit se tak můžete třeba G&T, Cosmopolitanem, Mojitem či dezertnější Piña Coladou.

Four Season obohatil koktejlovou nabídku

O koktejlech je i další srpnová novinka. Nové a zajímavé kombinace můžete nově vyzkoušet v hotelu Four Season, kde je stále v provozu pop-up restaurace Piazzetta s krásným výhledem na Malou Stranu. Koktejly byly stvořeny přímo pro Pizzettu, takže se můžete těšit na vůni středomořské pohody ve sklence. Jedním z netradičních spojení je třeba koktejl White Negroni, které se skládá z ginu, suchého Martini a bezového likéru St. Germain. Nalákat vás může třeba i koktejl s názvem Figaro Mule, který v sobě snoubí přednosti vodky, citronového limoncella, broskvového pyré a zázvorového piva. Koktejly s výhledem si můžete vychutnat každý den v podvečerních hodinách, kromě neděle a pondělí.

Plno ryb v Popůvkách u Brna

Designová restaurace Signature, která se nachází v Popůvkách u Brna, si pro nadcházející dva až tři měsíce pro své hosty připravila menu plné ryb. Pochutnat si tak můžete na sumci s fermentovanou pšenicí a křenem či na grilované štice. A jestliže vaše chuťové pohárky prahnout spíše po něčem exotičtějším, objednejte si tuňákové carpaccio s nicoise salátem a křepelčím vajíčkem. V Signature samozřejmě nemají jen ryby. Pochutnate si ku příkladu i na grilovaném hovězím pupku s bramborovým pyré a smržem.

Olivový zázrak ze Španělska

Mistři ve výrobě olejů od roku 1932 dobývají český trh. Rodinná firma La Chinata, která patří mezi deset nejvýznamnějších španělských značek, je známá pro svůj olivový poklad. Působí ve dvaceti jedna zemích a nově je tomu tak i u nás, konkrétně v Brně, kde otevřeli prodejnu. La Chinata se proslavila primárně díky výrobě panenského olivového oleje. Za pozornost určitě stojí i jejich kosmetická řada či gurmet produkty. Koupit a obdarovat sebe či bližní tak můžete třeba netradiční čokoládou s olivovým olejem nebo moukou z olivových semínek.

Vlaďka Kučerová, 12. 08. 2019