Drobky z gastra: 13 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Únor je spojen především s láskou a Valentýnem, na který se připravil nejeden podnik. O podnicích, kam vyrazit na romantické rande, jsme psali v minulém článku. My se však přesvědčili, že únor není jen o valentýnském menu. Teď přesvědčíme také vás a podíváme se na další novinky, které únor přináší. Dnes se dočtete o nových menu, o tom, proč byste se měli těšit na pondělí, kde si dát sedm druhů kávové zmrzliny a čím nejrychleji doplnit vitamíny po zimě.

Asie, která rozumí Čechům

Asijská kuchyně v rukou šéfkuchařky Sofie Smith nemá u nás obdoby. Její nápady společně s linií, kterou drží majitel Štěpán Návrat, vytváří z nového menu v Café Buddha Balbínova neuvěřitelný asijský svět. Prostředí, pokrmy, filosofie, to vše dělá z tohoto podniku bezkonkurenční autentickou asijskou restauraci. Sofie a Štěpán postupně své hosty učí asijské kuchyni porozumět. Nové Feast menu je rámcově dané, ale přesné složení pokrmů určuje šéfkuchařka Sofia daný den, dle své nálady a rozpoložení. Jedno je ale jisté – sedm chodů zůstává. Cena celého menu na osobu je 940 korun. V rámci února a března se můžete kromě Feast menu těšit také na ďábelské menu.

Řepové menu na Moravě

Executive chef Petr Svoreň přichází s novým řepovým menu, které bude v nabídce do března roku 2019 ve všech restauracích Hotelů Akademie na Moravě. Proč? Jelikož řepa je surovina, která má pro tělo opravdu blahodárné účinky. V menu ji najdete v kombinacích: koza-řepa nebo pstruh-pohanka-řepa. Hotely Akademie najdete například ve Velkých Bílovicích, v Hrubé Vodě nebo třeba Velkých Pavlovicích. Výlet na Moravu nemusí vést jen za dobrým vínem, ale třeba také za tímto skvělým menu.

Pondělní Dim Sum mánie v The Bistro

Žhavá novinka z Vinohrad. Konečně máme pořádný důvod, proč si zamilovat poněkud neoblíbený první den v týdnu. The Bistro v Londýnské ulici zavádí tradici bláznivých pondělků, které budou zasvěcené světovým gastronomickým legendám – v únoru třeba čínským knedlíčkům dim sum a wonton. Tentokrát se na menu objeví smažené wonton knedlíčky s krevetami a kimchi majonézou, dim sum knedlíčky s vepřovým masem a zázvorovo-medovou omáčkou, dále pak kachní knedlíčky se švestkovou hoisin omáčkou a knedlíčky s batáty, zázvorem a chilli.

To nejlepší z babiččiných cest

Vyhlášená restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích je oblíbená díky poctivé domácí kuchyni, která vzdává čest české babičkovské tradici. Jenže tato imaginární „babička“ už dávno nesedí pouze za pecí, ale také cestuje po světě. Proto je menu v Babiččině zahradě nově rozděleno na dvě části a vedle hitů klasické české kuchyně nabízí také kolekci evropských gastronomických pokladů, jež si do svého cestovního deníku zaznamenala jejich kulinární babička. A jaké úlovky do Průhonic přivezla? Jedním z oblíbených pokrmů z babiččiných cest je třeba pečená chobotnice v chuťově výrazné podobě s chorizem, uzenou paprikou a rajčaty, svěží chobotnicové carpaccio s řapíkatým celerem či krevety pečené na chilli a na česneku.

Be Bop Bar si hraje

Be Bop Bar v hotelu Alcron si zakládá na signature drincích, které mají výpravnější styl servisu. Hotel nově od ledna 2019 opouští skupinu Radisson Blu a stává se Alcronem, který stojí na vlastních nohách, jak tomu bylo v dobách, kdy například hostil Hugo Haase či Charlie Chaplina. Právě tento fakt zapříčinil, že skončilo období globálních nařízení a nastal čas inovátorství. To se dotklo i Be Bop Baru. „Snažíme se, aby drink především hostům chutnal, ale také je bavil,“ říká bar manager Milan Drahoš.

La Veranda bodovala a má nové menu

Restaurace La Veranda koncem roku získala několik ocenění – nejprve přivítala svého executive chefa Radka Davida se stříbrnou medailí z Culinary World cupu. Poté následovalo ocenění nejlepších pražských restaurací, kde La Veranda také bodovala. Další cena přišla z řad hostů – Tripadvisor za rok 2018 vyhlásil nejlépe hodnocené restaurace na celém světě. Současně executive chef Radek David představuje spolu s šéfkuchařem Tomášem Humlem nové sezónní menu, které bude aktuální do konce března. Novinkami jsou například marinovaný siven, terina z křepelky, hovězí květová špička, panenka z divočáka a další skvělé chody.

BS Vinařské potřeby otevřely největší vinařskou laboratoř v České republice

Ve Velkých Bílovicích na konci ledna proběhlo slavnostní otevření nové laboratoře společnosti BS vinařské potřeby. Z kapacitních důvodů a také kvůli modernizaci vybudovala společnost nové prostory laboratoře určené pro rozbory vzorků vína. Nově otevřená laboratoř se tak stala kapacitně největší vinařskou laboratoří na Moravě. „Již v loňském roce jsme dokázali zpracovat 2 000 vzorků denně, celkově laboratoř vloni provedla na 24 000 rozborů,“ upřesňuje enologicko-technologický poradce Miloš Vidlář. Nové prostory jsou tak připraveny na narůstající trend v poptávce vinařů, která zaznamenala 18% nárůst oproti předchozímu roku. Díky modernizaci laboratorních prostor a novému přístrojovému vybavení dokáže laboratoř vyhovět poptávce vinařů týkající se mikrobiologické stability vína či čistoty výrobních prostor a vybavení.

Týden kávové zmrzliny v Crème de la Crème

Novinka, která hraje na city nejednoho kávového nadšence. Známá zmrzlinárna Crème de la Crème připravila na únor kávový týden, a to konkrétně od 11. do 17. února. Honza Hochsteiger připravuje kávovou zmrzlinu mnoha způsoby, každá poté vede k úplně jiné chuti. Milovníci tohoto nápoje se mohou těšit nejen na klasickou kávovou zmrzlinu, ale také na verzi z bílé kávy či kávy s lógrem. Zastánci sladkého zase nepohrdnou ledovou pochoutkou z irské kávy. Skutečně speciální zmrzlina poté bude vyrobena přímo ze vzácné cibetkové kávy Kopi Luwak. Sortiment také rozšíří tradiční veganská zmrzlina, stejně jako zdravější alternativa bez cukru a s nižším obsahem tuku. Celkem bude připraveno sedm druhů kávových zmrzlin.

Baron Hildprandt představuje novinku ze zralých meruněk

První dnešní produktovou novinkou je ovocná specialita. K řadě známých destilátů a pálenek Baron Hildprandt se nově připojil destilát Baron Hildprandt ze zralých meruněk. Jedná se o destilát, který je vyrobený blendováním rok stařeného ovocného destilátu, vody z blatenských studní a čistě ovocného macerátu, který vzniká macerací sušeného ovoce, jež je naloženo do 62% ovocného destilátu, díky čemuž vzniká chuťově výrazný a voňavý extrakt. Výsledná směs je dále dostařována po dobu 2–3 měsíců v dřevěných kádích z českého dubu. Celý proces má pod dozorem mistr destilatér Václav Šitner, který dbá na dosažení vynikající kvality a jemnosti destilátu.

Pijte kávu Doubleshot ekologicky doma i v kavárnách

Co dělat, když ranní káva s sebou je naprostá nutnost, ale stav planety vám není úplně ukradený? Doubleshot má nově hned dvě různá řešení: nové termohrnky Doubleshotu jsou vyrobené z jednorázových kelímků a vratné šálky Otoč kelímek můžete vrátit jindy nebo v úplně jiné kavárně. Nový termohrnek je od anglické firmy rCup a jeho velké plus je, že dokonale těsní a dá se otevřít i jednou rukou. Termohrnek rCup je ekologický hned dvakrát. Kromě toho, že jeho použitím ušetříte jednorázový kelímek, je vyrobený ze 40 % právě z recyklovaných jednorázových papírových kelímků. Můžete ho zakoupit ve dvou barevných variantách (hořčicové + černé, krémové + světle modré). Kelímek rCup má 340 ml a stojí 350 Kč.

S jarní únavou zatočí ledové čaje Kineta Matcha

Také na vás pomalu přichází klasická jarní únava? Dnes si představíme zdravější způsob, jak s ní zatočit. Nová řada nápojů Kineta Matcha v podobě ledových čajů nabízí zdravější a lahodnější alternativu pro konzumenty kávy či energy drinků, kteří je používají proti únavě nebo na zlepšení koncentrace. V nabídce jsou tři dostupné příchutě – zelené jablko, sicilský pomeranč a peruánský zázvor, které poskytují konzumentům mix organické matchy, devonské minerální vody a výtažků z ovoce. Každý z těchto nápojů obsahuje jeden gram čaje matcha a pramenitou vodu z Devonu. Naopak neobsahuje žádná umělá barviva, konzervanty ani přísady.

Zapomeňte na zázvor a vyzkoušejte tradiční korejské yuzu

Kromě jarní únavy také bojujeme s nedostatkem vitamínů. Pomoci by mohla novinka v CrossCafe. O blahodárných účincích citrusů jsme už slyšeli všichni. Co ale dělat v případě, kdy chceme nějakou změnu? Možnou alternativou je exotické, v našem kraji takřka neznámé, yuzu, které nás v zimě zahřeje a poskytne tělu potřebný vitamín C. Yuzu je malý citrusový plod, který vznikl zkřížením citronu a mandarinky. Před několika lety bylo v České republice toto exotické ovoce přidáváno dokonce i do tradičního českého nápoje – piva. A nezůstalo jen u toho. Další možností, kde tuto lahůdku můžete nyní ochutnat, je český kavárenský řetězec CrossCafe, který od února nabízí horký nápoj Yuzu Tea podávaný v tradiční kombinaci s medem.

Nová luštěninová kuchařka

Také si často lámete hlavu, jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? Díky této kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli, a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny. Spolu s luštěninami hraje i tady velkou roli čerstvá lokální zelenina a bylinky, autorův oblíbený zdroj nevyčerpatelné inspirace.

Michaela Svobodová, 11. 02. 2019