Drobky z gastra: 15 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

První teplejší dny po studené zimě znamenají jediné: gastronomie začíná opět rozkvétat i venku. V březnové edici se proto tentokrát dozvíte, kam vyrazit za dobrým jídlem ven, které restaurace obměnily menu, kdo ohlásil comeback po nemilé události a také co se děje nového na nápojové scéně a mnoho dalšího.

Nová éra Grand Cru

O tom, že Jan Punčochář opouští téměř po pěti letech vyhlášenou pražskou restauraci Grand Cru, se povídalo už delší dobu, ale kdo ho nahradí se ví teprve od nedávna. Novou dvojicí šéfkuchařů se tak od března stali Svatopluk Hemmer a Saša Pavlovič. Oba mají zkušenosti ze zahraniční, které promítli do tvorby nového menu. Stále se však jedná o menu, které ctí česko-rakouské tradice, proto se na lístku objevují pokrmy například z jelena, holuba nebo třeba kulajda.

Roman Vaněk ambasadorem online obchodu Rohlik.cz

Rohlik.cz zavádí novou službu Rohlík Chef, kterou připravil spolu s Romanem Vaňkem. Služba přehledně nabídne kolem 60 (do konce roku až 200) receptů Romana Vaňka z jeho kuchařských bestsellerů (Velká kuchařka Čech a Moravy, Klenoty klasické evropské kuchyně a další). Jediným kliknutím na recept se vám pak zobrazí seznam surovin potřebných pro daný pokrm v různých cenových hladinách. O výběr receptů i surovin, které se k danému pokrmu nabídnou, se postaral přímo Roman Vaněk. Podle něj je gastronomie extaktní věda, kterou nelze ošidit, aniž byste to pak poznali na chuti. Správný výběr surovin tak zaručí perfektní výsledek.

Pravidelné víkendové brunche v Alcronu

Trend pozdních snídaní je populární už dlouho. Bohužel je ale někdy skoro nemožné najít místo, které by nepraskalo ve švech, nebo najít podnik, kam nemusíte stihnout dorazit do začátku odpoledne. Hotelová restaurace La Rotonde, pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse, proto přichází s promyšleným novým zážitkem z pozdních snídaní. Podávají se snídaňové pokrmy jako vajíčka, croissanty, ale třeba i pečená kachna se zelím a výběrem knedlíků. Tuto pestrou nabídku si navíc můžete užít i s dětmi, protože v restauraci jsou k dispozici animátoři v dětském koutku. O ještě lepší atmosféru se postará živá hudba. Bohaté brunche v La Rotonde v hotelu Alcron se podávají každý víkend od dvanácti až do půl čtvrté.

Trhy na Kulaťáku začaly novou sezónu

Většina pražských trhů byla v plném proudu už od ledna či února, ale ikonické dejvické trhy si dávaly na čas. Až s prvním březnovým víkendem obsadili farmáři opět prostory Vítězného náměstí. Mezi nové stánkaře přibyla třeba rodinná mlékárna Latteria di Antonio, navazující na italskou tradici, dále asijský stánek Yara či indická restaurace. Trhy se konají každou sobotu od 8 do 14 hodin a letos oslavily desátou sezónu.

Restaurace Belleuve ohlásila novinky v menu

Tým restaurace Belleuve v čele s šéfkuchařem Markem Šádou vypustil do světa několik nových kombinací. Jedná se o předkrmy, hlavní chody, ale i jeden dezert. Jako předkrm nyní můžete vyzkoušet třeba foie gras s uzeným celerem a jablky, případně kozí sýr s tuřínem a hruškou. V hlavních chodech potom tým Belleuve kouzlí s mořským vlkem či srnčím hřbetem podávaným s červeným zelím a lískovými oříšky. Novinky, které sklidí největší úspěch se následně zařadí mezi stálice na menu.

Tak trochu jiný festival o jídle

Baví vás různé festivaly a hledáte originální program? Festival Evolution není pouze o jídle, ale také o celkovém konceptu zdravého života. V rámci tematických okruhů Bio, Eko, Zdraví, Fit a Osobní rozvoj se představí několik vystavovatelů, které můžete znát už z dřívějších ročníků, ale i mnoho nových. Během akce organizátoři zajistili dětský koutek, takže rozmanité workshopy si můžete užít bez starostí. Festival Evolution se koná předposlední březnový víkend v Incheba aréně.

Manifesto začíná novou sezónu

V půlce března se znovu otevřou prostory Manifesto Marketu poblíž Masarykova nádraží. Projekt, za kterým stojí několik lidí i společností v čele s Martinem Barry, zahajuje první jarní sezónu. S novou etapou se lehce promění stánky a přibude designový nábytek. Pokud nestíháte dorazit na páteční otvíračku, tak se vám bude líbit třeba nedělní akce k oslavě sv. Patrika. Zelený outfit je žádoucí.

Jarní svěžest v Cafe Elektric

Proč nepodpořit příchod jara dobrým a sezónním jídlem? Francesca Kolowrat, spolumajitelka Cafe Elektric, které sídlí na Ovocném trhu, se vydala právě touto cestou. Od 1. března na menu nově zařadila třeba květákové placičky, pečené jehněčí kolínko či rebarborový koláč jako dezert. O víkendu se zde pořádají brunche, kdy si lze vychutnat i snídaňový burger. Restauraci Cafe Elektric najdete v podzemních prostorách Kolowratského paláce.

Grils opět otevřelo

Krátce po novém roce se karlínskému bistru Grils stala nemilá příhoda. Vyhořela jim vzduchotechnika. A tak byli nuceni zavřít a radikálně změnit postupy přípravy masa. Po znovuotevření museli odstoupit od grilování celých kuřat, které teď nově pečou způsobem barbacoa. Kromě kuřecího masa aktuálně pracují i s vepřovým, které odebírají od sesterské značky Amaso. Oba typy mas podávají v několika různých variantách, ale téměř vždy se jedná o trhané. Celá kuřata musela bohužel kvůli technickým problémům zmizet.

Ani whisky, ani gin. Na trh přichází český new make spirit

Na český trh přichází novinka, blatenský ječmenný destilát B.Barrel. Jde o tzv. new make spirit, mladý destilát z nakuřovaného sladu, ze kterého by následně dlouhým zráním a stařením v sudech vznikla whisky. Nejlépe si ho vychutnáte samotný, ale skvěle se hodí i do koktejlů. B.Barrel neboli Before Barrel se vyrábí ze sladinky z nakuřovaného českého sladu a vody z artéských studní Zámecké palírny Blatná. Dohled nad celou výrobou B.Barrel New Make má destilatér Václav Šitner.

Puro Gelato představilo vlastní termosky na zmrzlinu

V půlce února, kdy se ukázaly první hezké dny, zmrzlinářství Puro Gelato vypustilo do světa vlastní termosku na zmrzlinu. Podle informací na vlastní facebookové stránce mají jen 220 kusů, tak honem, pokud chcete mít některou ze zmrzlin doma, aniž byste plýtvali termo krabičkou. Za nás je to hezký nápad, jak být zase o trochu šetrnější k planetě. Do jedné termosky se údajně vejde až jedenáct porcí.

Do restaurace Mlýnec na větrník

Říká se, že Mlýnec musíte zažít. Co opravdu ale musíte zkusit, je jejich větrník dulce de leche s madagaskarskou vanilkou a čokoládou, který zde představili v rámci březnového menu. Dalším lákadlem je netradiční kombinace sivena s avokádem, čočkou a kysaným zelím. Spolu s jarními novinkami v restauraci také lehce poupravili stávající menu. Přesvědčit se musíte sami, protože, jak už tušíte, Mlýnec musíte zažít.

Cukrárna Myšák znovu otevřela horní patro

V Ambiente podnicích se tento měsíc dějí změny. Nejenom, že Grils opět otevřelo, ale i Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici, která měla přes půl roku uzavřené horní patro, ho opět zpřístupnila veřejnosti. Podoba horního patra se změnila jen z části. Primárně se rozšířila výrobní část, kde se nově pečou sladké koláče a jiné dobroty. Interiér zůstal stejný. Bohužel už se v Myšákovi nepodávají skvělé snídaně jako předtím, ale aspoň do menu opět zařazují menší chody, třeba ruské vejce, které v kombinaci s ostatním hravě vydají za plnohodnou snídani.

Na snídani do Crème de la Crème

Nezahálí ani Crème de la Crème, které ve svém Zmrzlinovém salonu na Národní rozšiřuje nabídku o celodenní snídaně. Kromě řemeslně vyráběné zmrzliny a domácích dortů si tak nyní můžete pochutnat na obložených chlebech, sladkých i slaných palačinkách nebo řeckém jogurtu s granolou. Majitel Honza Hochsteiger odebírá bio chléb z pekárny Eska, pražskou šunku z Ambiente Naše maso a vejce jsou z rodinné farmy Václava Matouška. Granolu pro sladkou variaci snídaně si v Crème de la Crème vyrábí sami ve své řemeslné pekárně.

Café Buddha Balbínova představuje „best of“ menu

Café Buddha za osm let na scéně nasbíralo mnoho zkušeností, které počátkem března zúročuje. Přichází ve své pobočce v Balbínově ulici s novým menu Back to basics, kde se vrací k základním kořenům asijské kuchyně a zároveň k těm nejlepším receptům, které v průběhu let nejvíce hosty bavily. Novinkou je také asian tasting – malé porce určené na sharování. Vše dovrší dvanáct signature dresingů a omáček, které se párují k pokrmům na přání.

Vlaďka Kučerová, 14. 03. 2019