Drobky z gastra: 13 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Začátek letních prázdnin evidentně nemá na dění na naší gastronomické scéně vcelku žádný vliv, a tak se stále dočtete o více než deseti aktualitách ze světa české gastronomie. Bonusem je potom jedna světová novinka. Tentokrát jsme pro vás shromáždili pár tipů, kam zajít a užít si speciální letní zážitek spojený s jídlem. Dále třeba, jaké jsou novinky v regálech obchodů, a samozřejmě nesmí chybět ani novinky z prostředí restaurací a jejich menu.

Nejlepší restaurace světa

Na konci června se opět vyhlašovaly výsledky prestižní soutěže World’s 50 Best Restaurants. Letošním výhercem se stala francouzská restaurace Mirazur, které velí argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco. Restaurace Mirazur se v tomto žebříčku objevila poprvé před deseti lety, a to na 35. místě. Po deseti letech získává zlatou příčku. Druhou nejlepší restaurací byla oceněna dánská Noma a na třetím místě skončila španělská Asador Extebarri.

Rozmarné léto v La Veranda

Že vám rozmarné léto v titulku evokuje kančí kýtu se šípkovou nebo se zelím z filmu Jiřího Menzela? Potom se nenechte zmást. Rozmarné léto v restauraci La Veranda znamená totiž krycí jméno pro různorodou nabídku všech barev a chutí. Místní kreativní šéfkuchař Radek David si na letní období přichystal třeba svěží rajčatový tatarák s pěnou z pečených rajčat a s černými třešněmi či pečený filet s kalamáry, brokolicí a citronovým pyré. A co by to bylo za rozmanitost bez dezertů? Do La Veranda jich můžete přijít ochutnat několik. Od elegantní marinované broskve až po parfait z jogurtu, který doprovází meloun a jahody.

V La Veranda hlásí ještě jednu novinku. Radek David totiž hledá nového parťáka a nadšence do gastronomie na pozici Head Chefa. Pokud se na to cítíte, nebo víte o někom, podívejte se na šéfkuchařovy oficiální facebookové stránky, kde najdete konkrétnější informace.

Ambiente odměňuje školáky

Už několikátým rokem restaurace Ambiente odměňují školáky za jejich vysvědčení. Akce trvá celý červenec ve všech podnicích Ambiente. Takže pokud máte doma školáka ze základní školy, můžete ho vzít na něco dobrého za jeho celoroční snahu. Nezáleží na tom, jestli měl na vysvědčení jedničky či trojky, všichni jsou odměněni stejně, a to tak, že po ukázání vysvědčení mají hlavní chod či dezert na účet podniku. A na co děti nalákáte? Nabízí se smažák a řízek z Lokálů, zmrzlinový pohár z Myšáka, loupák z Esky a mnoho dalšího.

Benjamin přes léto píše nové příběhy

Vršovický podnik Benjamin přichází s osobitým nápadem, jak přilákat pozornost hostů. Šéfkuchař Štěpán Návrat vymyslel ucelené sezonní menu s příběhem, které bude postupně gradovat. Návrat se inspiroval literaturou a letní menu pojal jako příběh o třech dějstvích. Aktuálně jsme v prvním dějství a na začátku příběhu jsou tři hlavní postavy – cibule, rak a hrášek. Závěr příběhu bude odhalen až s koncem léta. Další novinkou v Benjaminovi jsou pak první kulinářské kurzy, kde se naučíte, jak vařit pokrmy s grácií jako z Benjamina.

Láska na Zelňáku

Úspěšný a originální brněnský podnik 4pokoje se během létat rozrůstá a jde do ulic s foodtruckem. Foodtruck nese jméno Láska na Zelňáku, které symbolicky odkazuje na místo, kde se nachází – na mateřské 4pokoje, kde uvnitř svítí neonový nápis Láska (po půlnoci). Ve foodtrucku si můžete každý den od jedenácté hodiny vychutnat známé buny s trhaným kachním masem, do kterých si poručíte zbytek ingrediencí podle sebe a dle denní nabídky. Potom můžete vše zapít jejich rodinnou Zázračnou limonádou, kterou také nabízejí.

Harmonie chutí v hotelu Alcron

Pokud hledáte zážitek plný chutí a vůni, jednou z možností, kam se za ním vydat, jsou obě hotelové restaurace pražského hotelu Alcron. Jak v restauraci La Rotonde, tak i v restauraci Alcron totiž nově nabízejí spojení dokonalého pokrmu s dokonalým drinkem. V restauraci Alcron si můžete vychutnat třeba symbiózu pstruha pošírovaného v oříškovém másle s artyčoky a vína Sauvignon Blanc Vette San Leonardo (2017) či cheesecake s citrusovými segmenty, bazalkovou omáčkou a k tomu sklenku Sua Sponte, Elian Da Ros (2015). V La Rotonde můžete potom vyzkoušet jehněčí kotlety s netradičním G&T ze sloe ginu.

Na trh přichází Mamma beer

Obchodní řetězec Tesco složil na pulty první várky jedinečného piva Mamma beer. A co to Mamma beer vlastně je? Nejedná se o žádný komerční produkt, ale o pivo s dobrým úmyslem. Mamma beer bylo totiž speciálně vyvinuté pro ženy bojující s rakovinou prsu. A proč zrovna pivo? Mnoho žen si během boje posteskne, že nemají chuť a co víc, cítí se vyčleněny z normálního života a kolektivu přátel. V Žateckém pivovaru, ve spolupráci organizace Mamma Help a řetězce Tesco, tak vzniklo první nealkoholické pivo plné bylinek, které má pomoct ženám cítit se opět spokojeně. Z každé koupené láhve navíc putuje patnáct korun do organizace Mamma Help, která ustavičně pomáhá ženám s bojem proti rakovině prsu, takže se koupí produktu ve finále pomůže dvakrát. Pivo najdete v prodejnách Tesco, mezi nealko pivy.

V Mlýnci servírují prázdninové menu

Šéfkuchař známé pražské restaurace Mlýnec Marek Šáda si na období letních prázdnin připravil pár chodů, které vám dojem z volného času jen krásně podtrhnou. Jedním z pokrmů je třeba vodní meloun s marinovaným sleděm a paprikovým gazpachem. Dále na menu najdete lososovitého pstruha s lilkem a rajčatovou omáčkou či grilované kuřecí prso s řepou a omáčky albufere. O příjemné zakončení prázdninového hodování v restauraci Mlýnec by se měl postarat dezert, který je ale tentokrát zahalen tajemností. Vše, co pouze víme, je hlavní ingredience – jahody.

Letní novinky v La Petit France

Vyhlášené pekařství La Petit France je známé díky skvělým croissantům, francouzským bagetám, ale i zákuskům. A právě kabinet se zákusky se dočkal sezonních novinek. Jedná se o lehký smetanový dort s lesním ovocem s názvem Monaco, dále limetkovou panna cottu a poslední novinkou je crémeux aux apricots, neboli lehký kakaový korpus se smetanovým krémem a meruňkovým želé. Všechny novinky jsou k dostání v kavárně La Petit France v Myslíkově ulici.

Birell Botanicals přichází s novou příchutí

Nadmíru tropické dny jsou sice už za námi, ale teploty jsou stále vysoké, takže člověk často hledá, čím se ochladit. Pokud zmrzliny už máte dost a led ve skleničce vám moc potěšení nedělá, zkuste sáhnout po nové příchuti Birell Botanicals. Spojení angreštu, rakytníku a meduňky je tak čtvrtou příchutí nealkoholických piv od značky Birell, které můžete na pultech obchodů najít. Angrešt s rakytníkem a meduňkou je vyroben opět s nízkým obsahem cukru, bez konzervantů a umělých barviv.

Myšák 2.0

V rámci podniků Ambiente se během června vyrojila ještě jedna novinka. Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici otevřela ve druhém patře vlastní cukrářskou výrobu. Všechno pečivo a zákusky jako croissanty či tradiční české laskonky se tak každý den pečou z těch nejkvalitnějších farmářských surovin přímo v Myšákovi. Novinkou je také možnost samoobslužné cukrárny, která je právě ve druhém patře. Hosté si u pultu vyberou, co se jim líbí, a rovnou skrze platební automat zaplatí. Pak si mohou opět sednout a počkají, až jídlo i nápoje klasicky přinese ke stolu servírka či číšník. A proč v Myšákovi přišli s automatem? „Obsluha se díky němu nemusí dotýkat peněz, a provoz je tak hygieničtější,“ vysvětluje generální manažer Tomáš Hánek.

Škola vaření pod širým nebem

Gastronomický trend, kdy se šéfkuchaři uchylují zpět ke kořenům, mimo jiné, že vaří i venku na ohni, se dostavil i do školy vaření Chefparade. Se začátkem léta uvedli k životu projekt Statek, pod kterým se skrýval hospodářský komplex nedaleko Mladé Boleslavi, který má po dokončení sloužit jako otevřená škola vaření pod širým nebem pro veřejnost. Pro začátek budou na statku probíhat kurzy grilování, ale do budoucna je idea taková, že lidé budou jezdit na statek hlavně za zážitky, které budou spojené s gastronomií, která je oproštěná od moderních technologií. Představit si můžete třeba kurzy na výrobu domácího másla, sýru, jak správně udit a podobně. Velkou výhodou pro účastníky kurzu je určitě i možnost ubytování na statku.

Donut Shop vyrábí vlastní zmrzlinu

Donuterie na náměstí Jiřího z Poděbrad, která je druhým projektem lidí z kavárny coffee room., ohlásila, že se vrhla na vlastní výrobu točené zmrzliny. Aktuálně nabízí čokoládovou a příchuť červeného rybízu a slibují ještě další novinky. Že by donut plněný zmrzlinou, nebo snad zmrzlina s příchutí donutů?

Vlaďka Kučerová, 11. 07. 2019