Drobky z gastra: 14 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

I tento měsíc jsme pro vás poctivě sbírali novinky a zajímavosti ze světa gastronomie. Dočtete se o skvělých vánočních menu, lanýžových delikatesách a drincích, které zahřejí. Nezapomněli jsme ani na tipy na dárky, které se dají sníst nebo vypít (a které máme moc rádi). Co si budeme povídat, dny zbývající do Vánoc se rychle krátí a času na gastronomické požitky či shánění dárků bude míň a míň.

Chutě první republiky v restauraci Tiskárna

Pouhý rok stačil k tomu, aby se z Tiskárny stala jedna z nejlepších restaurací zaměřených na naši prvorepublikovou kuchyni. Nyní má pro vás restaurace připravené nové menu. Jednou z podzimních novinek na menu je kombinace pečené morkové kosti s parmazánovou drobenkou a uzeným hovězím jazykem s nakládanou šalotkou, ke které podávají nasucho opečené topinky. Vždyť právě pečený morek namazaný na topinku patřil k oblíbeným specialitám první republiky a servírovali ho v nejlepších restauracích. Další novinkou budou křehká hovězí líčka podávaná se slaninovou kapustou a pastinákovým pyré. A nesmíme zapomenout ani na mimořádně povedený dezert v podobě fantastického hruškového koláče. Šéfkuchař David Kalina vlastní sbírku několika desítek starých kuchařských knih z přelomu 19. a 20. století, z nichž v Tiskárně uvařil a vyzkoušel asi stovku autentických pokrmů.

Luxusní lanýžové týdny v restauraci Bellevue

Restaurace Bellevue připravuje tradičně na podzim lanýžové týdny. V termínu od 20. listopadu do 2. prosince bude možné vyzkoušet pečlivě poskládané chody s touto královskou delikatesou, to vše navíc v kombinaci s vybranými víny. Šéfkuchař Marek Šáda sestavil menu, které obsahuje harmonická spojení lanýžů s masovými i vegetariánskými pokrmy. Vychutnat si tak můžete například jednoduchou kombinaci míchaných vajíček a bílých lanýžů. Ty se objeví také v tradičních tajarin těstovinách nebo dozdobí telecí svíčkovou. Naopak černé lanýže lze vyzkoušet ve spojení s hovězím carne cruda či mořským ďasem. Lanýžové menu není ochuzeno ani o dezert, tentokrát v provedení lískooříškového semifreda ochuceného bílým lanýžem.

Vína toskánských šlechticů na jediném místě v Praze

Nuselská Toskana přiváží vína šlechticů a pro vás to znamená další skvělý tip pod stromeček. Šlechtická rodina Pitti dala světu nejen palác v centru Florencie, ale také krásné toskánské vinice u městečka Cenaia, na kterých se bobulím stále daří. Deset různých vín z biovinic Torre A Cenaia ochutnáte tento podzim i jediném místě v Praze, ve víno-bistru Toskana. Čím jsou kromě příběhů zajímavá? Ochutnáte mezi nimi červené Sangiovese v jeho ryze toskánské podobě nebo bílé Vermentino, při jehož výrobě část hroznů zraje 12 měsíců v barriquovém sudu. Možná ale sáhnete po toskánském plně šumivém víně z hroznů Chardonnay.

Zažijte kouzlo Vánoc po celý prosinec v restauraci V Zátiší

Užijte si vánoční čas v klidu, harmonii a samozřejmě s dobrým jídlem. Restaurace V Zátiší nabízí speciální vánoční menu po celý prosinec. Šéfkuchař Igor Chramec se rozhodl rovnou pro dvoje vánoční menu. Na své si díky tomu přijdou zastánci národní tradice i fanoušci mezinárodních chutí. V českém vánočním menu na strávníky čeká tradiční kulajda s hříbky či zvěřinová paštika. Jako hlavní chod nemůže chybět ryba, tentokrát v podobě candáta s espumou z bramborového salátu nebo husí variace s kroupovým kubou. Sladkou tečkou bude dezert jako od babičky, teplá vánočka s rozinkami a skořicovou zmrzlinou. Pokud vás více zajímá, jak se svátečně prostírá stůl v zahraničí, sáhnout můžete po druhém speciálním menu. V úvodu degustace vás zahřeje dýňová polévka s mandarinkami a koriandrovým olejem, pokračovat lze francouzskou kachní foie gras s perníkem a jako hlavní chod bude vždy připravena jedna z variací rybích pokrmů.

Pro dobrou věc

V sobotu 10. listopadu se uskutečnil již šestý ročník Národní potravinové sbírky, v níž obyvatelé a firmy České republiky věnovali 280 tun trvanlivých potravin a 41 tun drogistického zboží. Do sbírky se mimo jiné zapojil i velkoobchod Makro, které však potravinovým bankám daruje potraviny pravidelně po celý rok. Letos doposud darovalo 600 tun potravin v hodnotě necelých 32 milionu korun, čímž oproti loňskému roku navýšil objem darovaných potravin o 400 %. Kromě Makra se zapojilo i dalších 692 prodejen po celé republice jako Billa, Albert, Tesco, drogerie Rossmann a další. Jedná se o unikátní projekt společneské odpovědnosti firem, jehož letošním výsledkem je přes půl milionu porcí jídla, které pomohou před Vánoci například v domácnostech osamělých seniorů, matek – samoživitelek a jejich dětí, rodin ve finanční tísni, či v azylových domech. K takovému výsledku upřímně gratulujeme.

Skvělá zpráva do špatného počasí, Bageterie Boulevard má nové hot drinky

Zima klepe na dveře, a tak je vysloveně nutností pořádně prohřát tělo. Bageterie Boulevard vytáhla hrnky a rozšířila svou nabídku o oblíbené horké nápoje. Letos pro chladné dny připravila zdraví prospěšný zázvorový čaj, exotické Chai latte a trendy flat white s čokoládovou nebo oříškovou příchutí. Všechny novinky jsou už nyní k dostání na všech pobočkách Bageterie Boulevard, tak si je nenechte ujít.

Země na talíři VIII. – Filmový festival o jídle

Na tento festivalu o jídle, který se již tradičně uskuteční v kině Aero, jsme vás upozorňovali již v rámci našich Gastroakcí. Jelikož byste si takovou událost ale rozhodně neměli nechat ujít, připomínáme ji ještě jednou. Čekají vás tři dny plné inspirativních dokumentárních filmů a diskuzí, které vám jednoznačně otevřou obzory a dají brouka do hlavy. Chcete poznat nový úhel pohledu na jídlo? K tomu může pomoct 8. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle Země na talíři, který nám příběhy a debatami opráší staré znalosti o odpovědném zemědělství, klimatu, půdě, palmovém oleji, mléčném průmyslu… a přidá mnohé nové. Přijďte na pestrou podívanou od 20. do 22. listopadu 2018 do kina Aero. Pokud láska prochází žaludkem, věřte, že dodržováním ekologických principů při výrobě a spotřebě potravin lze zajistit dlouhodobě udržitelný potravinový systém.

Sváteční prosincové menu restaurace Mlýnec

Adventní čas přichází, a pokud se již nemůžete dočkat štědrovečerní hostiny, využijte nabídky restaurace Mlýnec. Vychutnat si jej můžete po celý měsíc a nese se ve znamení tradiční české vánoční kuchyně. Nechybí krémová rybí polévka a jako hlavní chod smažený candát s topinamburovým salátem. Šéfkuchař Marek Šáda také neopomněl neotřelý předkrm. Vyzkoušet tak můžete skutečnou lahůdku v podobě šneků s krupicovou kaší a houbami. V závěru vás čeká sladká tečka, jež má podobu cukrových vlašských ořechů se zmrzlinou z podmáslí.

Ramen Brno pod stromeček

O nové restauraci Ramen Brno jsme psali nedávno v naší rubrice nově otevřených podniků. To, že je to tam skvělé a stojí za návštěvu, už víme. Novinkou ale je možnost darovat super večeři pod stromeček – ať už vašim blízkým, nebo sami sobě. Restaurace nově nabízí dárkové kupony, které jsou jako dělané pro všechny milovníky pravého poctivého ramenu. Poukázky lze zakoupit v hodnotě 250 a 500 korun.

Jedinečný zážitek v Sasazu

Oblíbená restaurace SaSaZu si pro všechny fanoušky asijské kuchyně připravila mnoho skvělých novinek. Pro nové menu vybral šéfkuchař Andy Tan jídla pocházející z různých koutů Asie. Nově můžete ochutnat například Shanghai Bao – tedy osobitou verzi oblíbených knedlíčků dimsum ‘xiao long bao’. Dále na menu najdete Chicken Wakadori – pokrm z kuřecího masa, které je nejprve marinované v sójové omáčce a poté grilované na ohni, Black Bean Cod Fish, Jakarta Beef Tartare, který v sobě spojuje čistou chuť kvalitního masa s kaviárem, okurkou a černou ředkví, a mnoho dalších delikates. Kromě nových jídel má SaSaZu na podzimní sezónu připraveny také nové drinky. Koktejly Bloody Blackberry, Gin Lavandere a Chocolate Jerry se v nadcházející sezóně vánočních oslav určitě stanou největšími favority. Rozšířena byla také nabídka vín.

Absolut mění novou limitovanou edicí Drop of Love nenávist v lásku

Pokračujeme pěkně z ostra a jako další tip pod stromeček představujeme novou limitku od Absolut. Tématem letošní limitované edice švédské vodky je láska a otevřenost. Láhev s kreativním designem přináší kapku lásky pro celý svět; slovo „láska“ na ní najdete v šestnácti jazycích. Pozitivní není jen vzhled edice, ale i myšlenka, kterou šíří. K její výrobě byl použit inkoust z nenávistných vzkazů z celého světa, které Absolut přetvořila v lepší zprávu. Limitovaná edice je důkazem, že i nenávist může být inspirací pro vznik něčeho pozitivního – lásky. Touto iniciativou navazuje edice na letošní kampaň Absolut Tolerance, jejímž cílem je rozptýlit předsudky a podnítit k toleranci ve společnosti.

Nejbarevnější MEXIKO s Kamu

Přinášíme další tip, o který si říct pod stromeček. Zcela nová publikace Nejbarevnější Mexiko je gastronomickým průvodcem, kuchařkou a encyklopedií pro všechny, kteří mají rádi pestré barevné jídlo a nebojí se experimentovat. Kniha obsahuje spoustu barevných autentických fotek z Mexika a stejně tak plno rad, kde v českých podmínkách pořídit potřebné suroviny, nebo čím je případně nahradit. Každý masový recept navíc doplňuje jeho rostlinná varianta. Čeká vás termochromatický obal, který mění barvu, díky čemuž působí kniha jako plná kouzel a magie! Tento počin kuchařky Kamily Rundusové (Kamu) je už druhý začínající názvem „Nejbarevnější…“. Vzniká tak nová knižní edice, která postupně českému národu odkryje nejbarevnější země světa. Zdá se, že tak budete mít dárky vyřešené nejen o letošních Vánocích, ale i o těch budoucích.

V Praze začal fungovat první online pivní výčep Peevo.cz

Pozor, konečně také novinka speciálně pro milovníky piva! Na pražský trh od letošního podzimu vstoupil první online pivní výčep Peevo.cz. Jde o unikátní službu expresního rozvozu čerstvě načepovaných piv z menších českých pivovarů a zatím si Peevo mohou objednat zákazníci v Praze a okolí. Zní to jako sen? Už žádné chození se džbánem pro pivo. Online výčep nabízí 6-8 druhů piv, které se obměňují několikrát týdně. Objednávku stačí jednoduše naklikat na webu Peevo.cz, zvolit množství a skleněnou či PET láhev. Pivo je pak načepováno speciální pípou, díky které nepřijde tekutina do kontaktu se vzduchem. Tak je pivo čerstvé a vydrží v láhvi až měsíc. Pivo je potom dodáno zákazníkovi expresně do 90 minut nebo ve zvoleném čase. Kurýr přiveze pivo vychlazené na ideální teplotu, připravené k servírování.

Cona Coffee se rozrůstá

Známý královéhradecký podnik se rozrůstá o nové Cona Coffee v Galerii moderního umění na Velkém náměstí. Cona Coffee vznikl jako jedinečná souhra příjemného prostředí, čerstvých domácích produktů a především vynikající kávy v rušném centru města. Zní to jako sen? V novém Cona Coffee tvoří produkty s láskou, a díky tomu chutnají tak skvěle. Pochutnejte si na lahodných domácích dezertech v klidné atmosféře kavárny, kde všední starosti odvál vítr, a mezitím vám připraví šálek vybrané kávy s kouskem umění navrch.

Michaela Svobodová, 14. 11. 2018