Drobky z gastra: 14 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Letošní Velikonoce vycházejí na poměrně pozdější datum. Ačkoli se slaví až předposlední dubnovou neděli, mnoho restaurací se rozhodlo oslavy odstartovat už se začátkem měsíce. Dubnové drobky jsou proto plné velikonočního hodování. Ale nebojte, přečtete si také o tom, že mnohé značky a podniky se začínají připojovat k více ekologickému provozu. Dále se mimo jiné inspirujete, kam třeba zajet na výlet a objevovat přitom zajímavé vinné i pivní zážitky.

Chřestové menu v Benjaminovi

Štěpán Návrat, majitel restaurace Benjamin, se od dubna nově stává executive chefem jak Benjamina, tak i Café Buddha. S tím se pojí několik novinek. Nejenom, že interiér restaurace Benjamin rozkvetl a podnik se zařadil do světového průvodce Michelin Guide, ale také chystá chřestové menu. Servírovat se bude konkrétně hostínský chřest. Spolu se speciálním chřestovým menu si můžete objednat i tzv. králíka s překvapením. Na toto menu do Benjamina můžete zajít na přelomu dubna a května. A aby toho nebylo málo, v Benjaminovi se od dubna budou jednou měsíčně konat unikátní vegetariánské pátky a soboty, během nichž budou šéfkuchaři pracovat se sezónními a primárně českými tradičními ingrediencemi.

Nový koktejlový lístek v The Banker’s baru

Ve stylu minimalismu a zero waste. A taky mnohem kratší a plný symbolů. Prvorepublikový bar v Haštalské ulici si k druhým narozeninám nadělil nový koktejlový lístek. Od března se tak do The Banker’s baru můžete vypravit na koktejly, které mají zašifrované složení. Jak to? Ve většině případů se koktejly totiž jmenují jednoduše, jen po určité bázi. Objednat si můžete například Rucolo, Bread, Birch, Coal či Orange. Zbytek receptury musíte vyluštit ze symbolů, které jsou pod názvem, nebo se dát do řeči s barmanem. Neboť o zbylém složení tam už není ani slovo. Důležitá je také ikona značící recyklaci a v ní uvedené procento. To označuje, kolik odpadu (ne)vzniká při vytváření vámi objednaného koktejlu.

Festival pro všechny milovníky kávy

Ještě než se vrhneme na všechna ta velikonoční menu, nalákáme vás na The Filter: Festival kávy & Czech Cup Tastert Championship. Akce se odehraje na rektorátu VUT v sobotu 27. dubna 2019 a zváni jsou všichni – kávoví profesionálové i nadšenci. Cílem organizátora, The Filter platformy, je otevřít svět výběrové kávy lidem a milovníkům kávy, kteří se touží dozvědět víc. Tvoří tak prostor pro setkání laiků s kávovými profesionály, prostor pro diskuzi, sdílení podnětných informací, zkušeností a zážitků.

Nechte se pohostit

Přímo na velikonoční svátky se v restauraci Pohostinec Monarch bude podávat tříchodové velikonoční menu, které vytvořil šéfkuchař Jan Volšička s důrazem na tradici. Těšit se tak můžete na krém z medvědího česneku s pošírovaným vejcem, dušené jehněčí ramínko s kopřivovými knědlíčky a eclair se žloutkovým krémem. Menu můžete doplnit o vína, která restaurace nabízí.

Na Velikonoce a Františkovy dorty do Café Elektric

Restaurace v suterénu Kolowratského paláce hlásí dvě svěží novinky. Nejen, že od března započala spolupráce s cukrářem Romanem Františkem Šenkeříkem, který je majitelem značky Františkovy dorty, ale také zde mezi Velkým pátek a Velikonočním pondělím v Café Electric servírují velikonoční hody. Těšit se můžete na králičí polévku s hráškem, koprovou omáčku s hovězím masem, vajíčkem a knedlíkem a jako dezert si můžete dopřát mrkvový dort od nového místního cukráře.

Moravské jaro plné jídla, odpočinku a vína

Síť moravských Hotelů Akademie láká od dubna až do půlky května na zážitkový a odpočinkový program Wine & Spa. Všechny pobočky hotelové sítě prošly během zimy rekonstrukcí, a proto s příchodem jara přichystaly novinky. Jednou z nich je třeba i spolupráce s rakouskou vinnou kosmetikou Vinoble, díky níž se teď pyšní výhradním zastoupením v celé republice. Aby zážitek s balíčky byl kompletní, nesmí samozřejmě chybět dobré jídlo a pití.  A tak tamní šéfkuchař Petr Svoreň připravil například hráškové rizoto, jehněčí kolénko či mořského vlka a grilovanou zeleninu. Vinná nabídka je zajímavá tím, že vína odebírají z vinařství Šlechtitelka, které se stalo vinařstvím roku 2018 v kategorii velkovýrobce.

Mobilní aplikace od Plzeňského Prazdroje

Dubnové novinky nejsou plné jen jarních menu z různých restaurací. Za pozornost určitě stojí také nová mobilní aplikace Jdeš na pivo, kterou Plzeňský Prazdroj spustil na konci března. Za vytvořením nestojí jen Plzeňský Prazdroj, ale také Google Mapy. Aplikace totiž funguje na jednoduchém principu: představte si, že jste na výletě, a máte chuť na čepovanou „Plzeň“. Jelikož místo ale neznáte, tak ani nevíte, kde se nachází podnik s tímto pivem na čepu. V takovém případě pak stačí jen otevřít aplikaci a najít místo podle vašich přání. V aplikaci si navíc můžete udělat rovnou rezervaci.

Choďte více do hospod

U piva ještě chvíli zůstaneme. Český svaz pivovarů a sladoven totiž zveřejnil výsledky, jak si pivo stálo v roce 2018. Celkový výstav piva za loňský rok byl 21,3 milionu hektolitrů. Za tím stojí především narůstající export, zvýšila se však i tuzemská spotřeba piva. Za rok 2018 vypili Češi 16,5 milionu hektolitrů piva, což je v přepočtu 141 litrů na hlavu. Co však Svaz vnímá jako problematické, je odklon od tradičních výčepů. Lidé dávají přednost balenému pivu vypitému v pohodlí obyváku. Aktuální poměr čepovaného a baleného piva je 36:64.

V Zátiší se zazelenalo

Po zimě, kdy šéfkuchaři na talířích kouzlili primárně s kořenovou zeleninou, se opět můžeme těšit na kreativní díla plná svěžích zelených tónů. V restauraci V Zátiší si na počest jara připravili speciální dubnové menu, které hraje všemi barvami. Ochutnat můžete třeba pošírované vejce s kroupami a medvědím česnekem, dále mořského vlka se špenátovými bramborami či jehněcí variaci s hráškem a mátovými noky. Sladkou tečku představuje malinový dortík s rebarborou a jogurtovým sorbetem.

La Loca odhalila nové sezónní menu

Šéfkuchař Radim Gerlich je vyznavačem různorodosti. Na stálém menu podniku La Loca proto najdete vše od Středomoří až po Střední východ. Při tvorbě nového sezónního menu se tentokrát inspiroval i místními surovinami. Hosté tak mohou vyzkoušet například lehký salát se variací chřestu, sabich sandwich s lilkem a humusem, ravioli s houbami a chřestovou omáčkou či velmi oblíbené risotto se zeleným hráškem, parmazánem a jehněčím brzlíkem. Nejvýraznější novinkou je hovězí steak s kedlubnovým pyré. Menu je dostupné do poloviny dubna.

První stálé menu po sedmi letech

Je to už sedm let, co vznikla restaurace Nota Bene. V průběhu provozu se majitelům měnily vize, a tak se Nota Bene postupně pod vedením šéfkuchaře a majitele Lukáše Nevyjela měnila. Aktuální nejradikálnější novinkou je fakt, že teprve teď, po všech těch letech, má Nota Bene stálý jídelní lístek. Do té doby se menu řídilo dle zásob od farmářů. Současné menu se drží podobného udržitelného konceptu, ale už s tematicky ustálenými pokrmy. Jedná se třeba o hovězí ravioli, veggie kari s divokou brokolicí nebo sticky toffee puding.

Zážitek v La Veranda pokaždé trochu jinak

Křehké, svěží, barevné. A hlavně chutné. Takové je nové jarní menu startující v restauraci La Veranda. Servírují ho od prvního dubnového čtvrtka. Těšit se můžete třeba na telecí tatarák s uzeným žloutkem a lanýžovým krémem či na hlavní chod v podobě telecí svíčkové podávané s knedlíčkem wonton, který je plněným telecím konfitem a bernskou omáčkou. Z dezertů nás zaujala vanilková panna cotta s rebarborovým želé a zázvorovou zmrzlinou, ale vybrat si můžete podle sebe. Pokud nevíte, kam o velikonočním víkendu, v La Verandě se bude konat kulinární program s kralíkem v hlavní roli. V souboji se utká Česko, Francie, Itálie a Španělsko. Tak proč nezkusit velikonoční hody s trochou hravosti?

Mattoni sjednotí barvu PET lahví

Od jídla si znova odběhneme k nápojům. Dlouho už se šuškalo, že Karlovarské minerální vody hledají způsob, jak snížit svou ekologickou stopu. Nejvíce se mluvilo o zálohovacím systému, podobně jako funguje se skleněnými láhvemi. O tomto způsobu se ale stále diskutuje. Karlovarské minerální vody, proto přišly s další novinkou, která pomůžu k lepší recyklaci. Tím je přechod na jednu barvu plastových lahví. Od letošního května se tak začne všech dvacet jedna variant Mattoni stáčet pouze do tradiční, světle zelené láhve. Do obchodů se dostanou začátkem června.

Velikonoční zmrzlina a jiná lákadla v restauraci Mlýnec

Pokud ani po všech předchozích tipech stále nevíte, kam zajít na velikonoční hody, jednou z dalších možností může být třeba restaurace Mlýnec. Šéfkuchař Marek Šáda sestavil speciální menu, které je plné velikonočních surovin. Zahrnuje vše od vajíček přes bůček až po sezónní zeleninu. Milovníci pokrmů z ryb mohou sáhnout po sivenu s celerovým consommé a růžičkovou kapustou. Avšak pokud z velikonočního hodování máte nejraději jen sladké, tak je jisté, že si vás nejvíce podmaní spojení v podobě máslové zmrzliny s mákem a tuzemákem. Speciální menu v Mlýnci nabízejí po celý duben.

Vlaďka Kučerová, 11. 04. 2019