Drobky z gastra: 14 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Počasí se pomalu ochlazuje a také podzim už se přihlásil o slovo. Příroda hraje všemi barvami a jinak tomu není ani na talířích v restauracích. Sezónní menu, nové limitované edice destilátů jako předzvěst Vánoc a také velké oslavy výročí. To vše jsme pro vás posbírali do podzimní gastro nálože. Čtěte pozorně a nepromeškejte s námi tyto novinky.

Knižní podzim

Předvánoční období je pro knihkupce požehnáním, není proto divu, že v průběhu podzimních měsíců se s knižními novinkami roztrhl pytel, a to i s těmi gastronomickými. V nakladatelství Jota vyšla Velká kniha o rumu. Autoři Dirk Becker, Dieter H. Wirtz vás vezmou na dobrodružnou cestu za poznáním známých i méně známých značek a otevřou dveře do lihovarů, které používají celou škálu výrobních metod, od tradičních po nejmodernější. Druhou novinkou je kniha Petry Davies Veselé. Titul Velká kniha o kávě představí kávovou kulturu v její současné podobě, chybět nebudou ani fotografie z cest.

Smutná zpráva

Po pět let nás svými nápoji oblažoval podnik Bonvivant`s CTC na adrese Bartolomějská 3. Tomu je však nyní konec, v průběhu října bude provozovna uzavřena. Majitel Tomáš Palička však slibuje, že už nyní hledá nové, lepší a bohémštější prostory, tak snad vám v příštích Drobcích přineseme zprávu o novém působišti tohoto koktejlového baru.

Kofola představila nové limitované edice

Všichni milovníci tradičních lokálních značek pozor! Tento podzim společnost Kofola Československo spustila prodej hned dvou limitovaných edicí. První novinkou je mandarinková Kofola. Druhá novinka oslavuje tradici pěstování hroznů a využívá pro výrobu hrozny z jižního Slovenska. Vznikla tak limonáda Vinea z letošních hroznů Tramínu červeného. To nás moc baví.

Limitovaná umělecká edice koňaku Hennessy

Když se spojí umění s kvalitním pitím, nemůže vzniknout nic špatného. Jako každý rok představuje značka Hennessy novou zajímavou spolupráci. Limitovaná edice Hennessy Very Special byla tentokrát vytvořena portugalským street umělcem Alexandrem Fartem aka Vhilsem. Jeho hlavním zaměřením je tvorba graffiti na starých továrních budovách a opuštěných domech. Svůj pohled na graffiti umění přenesl i do poslední limitované edice koňaku Hennessy.

Hra o trůny hraje prim na obalu nového White Walker

U limitek ještě chvíli zůstaneme. Všichni fanoušci seriálu Hra o trůny dostávají předčasný vánoční dárek – do Česka dorazil White Walker, limitovaná edice skotské whisky Johnnie Walker inspirovaná právě tímto seriálem. Speciální vyvedení láhve, s ikonickým panáčkem s mečem a v brnění, skrývá blend whisky z nejsevernějších palíren Skotska. Fanoušky také jistě nadchne symbolika, kterou do této whisky vložil master blender George Harper. Obsah alkoholu, který je 41,7 %, není zvolen náhodně. Číslo 1 poukazuje na jeden trůn, kterého se snaží všichni zmocnit. Sedmička pak na sedm království, jež o něj bojují.

Skromná kuchyně

Tak se jmenuje nový projekt pana Cuketky, který se věnuje šetrnému vaření v každodenních podmínkách domácnosti. Zkrátka ukazuje, jak vařit levně, ale nikoli lacině. „Skromná kuchyně reaguje na přesycení trhu recepty, které jsou sice krásně nastylované na Instagram, ale vůbec neodpovídají běžnému domácímu vaření z obyčejných surovin,“ komentuje svůj nový projekt Martin Kuciel alias pan Cuketka. Nejedná se tedy o jídla, jež by vás ohromila svým vzhledem nebo výčtem luxusních ingrediencí potřebných k jejich přípravě. U každého receptu, který sestává z krátkého seznamu ingrediencí, najdete i kalkulaci ceny za porci.

Restaurace Mlýnec přináší na stůl nové podzimní menu

Dýně, řepa, hrušky nebo třeba rakytník? To vše nabídne restaurace Mlýnec ve svém novém podzimním menu, které sestavil šéfkuchař Marek Šáda. Pro říjnové menu zvolil neotřelé kombinace mas se sezónními surovinami z našich zahrad. To vše zabaleno do lehce hřejivého podzimního kabátku. Jako předkrm tak lze vyzkoušet králičí paštiku s petrželí, hruškou a mákem. Hlavní chody se skládají z topinamburového krému s uzeným úhořem a kančího hřbetu s řepou, kadeřávkem a rakytníkem. Již tradičně nebude chybět sladká tečka ze šuplíku našich babiček. Vyzkoušet můžete dýňový tarte tatin s pekanovými ořechy a slaným karamelem. Toto skvostné podzimní menu můžete ochutnat po celý říjen.

Chutě podzimu v Crème de la Crème

Léto je kalendářně za námi, nicméně slunce se stále nevzdává a zmrzlinová sezóna tak zdaleka nekončí. Právě naopak, spolu s prvním spadaným listí připravil Honza Hochsteiger z Crème de la Crème nové druhy této mražené pochoutky. Do švestkového sorbetu či smetanových zmrzlin s příchutí kaštanů a dýně se zamilujete stejně jako my.

Ohřát se v sauně a dát si dobrou kávu

Saunová sezóna je opět tady a oblíbený brněnský resort má pro vás podzimní novinky. Hotel Maximus Resort u brněnské přehrady prošel celkovou rekontrukcí pokojů a nezapomnělo se ani na hotelového lobby. V prostorách lobby baru si můžete vychutnat skvělou kávu, dezerty z hotelové cukrárny nebo můžete zkusit bohatou nabídku alkoholických i nealkoholických nápojů. Resort nabízí také velký saunový svět a wellness, které při chladnějším podzimním počasí určitě oceníte.

Nový design v Piano Nobile

Nejen Maximus Resort pracoval na novém interiéru. Zdařilou rekonstrukcí prošla také restaurace Piano Nobile na zámku Chateau Mcely. Krásný svěží design pracuje s harmonií barev a světel, které jsou napojeny na nový systém ozvučení a osvětlení. Všechny tyto novinky pracují s naladěním ideální atmosféry v různých částech dne. Vedle stálého menu se můžete těšit na svatohubertské slavnosti a v listopadu na svatomartinské menu.

Hledání rovnováhy s novou kuchařkou

Už jsme vám řekli, co jíst a pít, nyní vám doplníme seznam novinek ještě o další čtivo k podzimnímu krbu. Na začátku října vyšla nová kuchařka, kterou byste určitě neměli přehlédnout. Obzvlášť pokud se zajímáte o to, jak se o své tělo nejlépe postarat. Kniha Dejte tělu šanci klade důraz na hledání rovnováhy, přirozené zdravé štíhlosti a zdraví – a to není určitě k zahození. Autorkou je odbornice na výživu, která propojuje tradiční čínskou medicínu s poznatky moderní západní dietologie a biologie. Přináší zároveň nový způsob vaření, který je postavený na přípravě pokrmů s harmonizačním účinkem. Tak rychle posbírat poslední úrodu na zahrádkách a pustit se do vaření.

Zlatá éra kinematografie

Tedy 60. léta. Toto období bylo nebývale svobodomyslné a inspirativní nejen ve světové kinematografii, ale i obecně. A přávě „šedesátkovými“ filmy se staly novou inspirací pro barmany z brněnského Baru, který neexistuje a jejich nové koktejlové menu. Předlohou pro koktejly se stala rovná desítka filmů, jmenujme například Zvětšeninu, Snídani u Tiffanyho, Goldfinger nebo Poslední tango v Paříži. Téma světové kinematografie nebylo vybráno náhodou, stejnou desítkou filmů se inspirovali i tvůrci zážitkového hotelu Anybody, který také patří do skupiny Lidi z Baru. Samotné menu má jako již tradičně podobu tištěného magazínu, tentokrát ozdobeného překreslenými fotkami drinků a Lidí z Baru ve filmových kostýmech.

Veselé ovoce v alkoholu

Sice tento výčet novinek končí, ale nezoufejte, zakončíme jej pozitivně. Jak už název napovídá, tak s tímto ovocem bude veselo. Novinkou na trhu jsou čtyři varianty ovoce v alkoholu prodávané firmou Madami. Zpracované ovoce naložené v alkoholu je připraveno pro přípravu alkoholického nápoje, který vás zaručeně zahřeje. Tento nápoj vám bude dobrým parťákem při zimních večerech u krbu, při podzimní procházce nebo jen tak s přáteli. V nabídce jsou aktuálně příchutě meruňka, brusinka, třešeň a hruška.

Michaela Svobodová, 16. 10. 2018