Drobky z gastra: 16 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

S koncem léta, s posledními teplými dny, pro mnohé z nás začíná čas plynout záhadně rychleji. Pro některé až natolik rychle, že je přepadají chmury. Čím zahnat smutky? Báječným lékem na špatnou náladu je vždy dobrá společnost, ve spojení s kvalitním jídlem a pitím. V říjnových drobcích vám proto přinášíme pár tipů, kam si jít sednout, odpočinout a vychutnat okamžik přítomnosti.

Michelinské shledání v Tritonu

Jelikož se jedná o výjimečnou akci, informujeme vás s lehkým předstihem. V sobotu 23. listopadu proběhne v pražské restauraci Triton setkání a zároveň společné vaření tří nadaných šéfkuchařů. Prvním z nich bude šéfkuchař Tritonu Tomáš Horák, který má rád moderní pojetí gastronomie ovlivněné uměním a trendem fermentace. Dalšími účastníky budou berlínské duo z michelinské restaurace Facil, Jaochim Gerner a Michael Kempf. Těšit se můžete na pestrou nabídku jídel od ústřic přes vepřový bůček až po holubí prso s grapefruitem a tamarillem.

Čokoládové hody v Crème de la Crème

Od polovina října se už tradičně do Crème de la Crème vrátí rozšířená nabídka čokoládových zmrzlin. Kromě stálých čtyřiceti příchutí se tak můžete těšit na oblíbené spojení čokolády, karamelu a soli. Pokud se nebojíte pálivého, pak by vás mohla zajímat kombinace čokolády a chilli. V rámci čokoládových hodů se v pultu objeví i veganská či zcela neslazená zmrzlina. Za čokoládovými speciály můžete skočit do obou Crème de la Crème poboček v Husově ulici i na Národní třídě.

Bar and Books slaví výročí

Americký koncept doutníkových barů, který v České republice provozuje už dva podniky, v říjnu oslavuje několik důležitých milníků. Nejenže samotná značka, se základnou v New Yorku, existuje už dvacet pět let, ale i obě české pobočky dozrávají. První bar v Týnské ulici funguje už patnáct let, druhý nepříliš vzdálený, který se nachází v Mánesově ulici, slaví deset let. A jak se oslavy projevují? Koktejlové menu je v obou podnicích obohaceno a nový signature drink, který nese provokativní název Get Naked In Your Mind (koktejl je kombinací Ginza Ginu, limetové šťávy, domácího kokosového sirupu, pepřové tiktury a champagne). Druhou novinkou jsou memoáry On the other side of a Napkin zakladatele značky Raju S. Mirchandaniho. Podělí se s vámi o své nevšední zážitky a zkušenosti z budování této mezinárodní značky exkluzivních barů i o svůj pohled na barovou kulturu.

Whisky v kapsli

V minulých dnech svět obletěla novinka, že londýnský bar Tayēr, vlastněný Alexem Kratěnou a Monicou Berg, spolu se skotskou palírnou The Glenlivet vymyslel udržitelnější servis koktejlů, nežli je tomu ve sklence. V rámci The Glenlivet Capsule Collection můžete ochutnat tři rozličné koktejly na bázi whisky, které jsou servírovány v průhledné kapsli vyrobené z mořských řas. Tvůrcům při vymýšlení šlo nejen o udržitelnější servis, kdy se ušetří voda z ledu a na oplachování skleniček, ale také o originálnost a hravost. Jedná se tak o první koktejly na světě, které si nevychutnáte srknutím, nýbrž rozkousnutím. Bohužel se ale zatím nejedná o stálou nabídku baru. Zážitek bylo možné ochutnat zatím jen na londýnském Coctail Weeku, který končí už  tuto neděli 13. října.

Pinktober v Alcronu

Měsíc říjen je celosvětově známý jako měsíc boje proti rakovině prsu. Česká organizace Mamma HELP během října pořádá několik akcí, které mají manifestovat sílu a naději všem ženám, které se s nemocí potkaly. Organizují benefiční módní přehlídky, výstavy či nasvěcují fontánu před Janáčkovým divadlem na růžovo. Z gastronomické scény se potom jedná o prodej speciálního piva Mamma beer, o kterém jsme psali v červencových drobcích a nově také o speciální menu a koktejly v hotelu Alcron. Sami podporu můžete vyjádřit zastavením se v Alcronu na dva růžové drinky. Alkoholický Pink Help a druhý nealkoholický se jménem Little Pink Help. Nápoji to zdaleka nekončí. Podporovat můžete i skrze speciální růžové menu, které servírují v tamní La Rotonde. Pochutnáte si na červené řepě s kozím sýrem, dále lososovi se soba nudlemi a růžové hody zakončíte malinovou pěnou.

Velký sen o malém dortíku

Lenka Hnidáková, vášnivá pekařka, která stojí za proslavením amerických cupcakes v České republice, vydává knížku o cestě za splněným snem. Ve velké knížce o malém dortíku se dozvíte o podnikatelské cestě podniku Lelí’s cupcakes, ale také poznáte samotné recepty na vláčné dortíky s krémem. Knížka je primárně určena všem, kteří sní o vlastním gastro byznysu a hledají úspěšný recept. Jedna kapitola je v knížce proto věnována i období, kdy majitelka se svým partnerem žádala lidi o finanční podporu skrze crowdfundingovou kampaň na HitHitu.

Sametový Ron de Jeremy

 

Prémiový rum, který se skládá ze čtyř různých várek a zemí zároveň, si pro Českou republiku připravil unikátní kousek. Před třiceti lety, během Sametové revoluce, v palírně uschovali jeden sud. Letos z něj vzniklo 228 limitovaných lahví, které mají připomínat právě Sametovou revoluci. Destilace rumu tehdy probíhala v guyanské palírně Uitvlugt vlastněné Holanďany, která byla na přelomu století uzavřena, a o to víc je rum ceněný. Speciální Ron de Jeremy nese příznačné jméno Velvet Revolution a láhev bude balena v sametovém pytlíku. Pořizovací cena se sice vyšplhala až na necelých deset tisíc korun, ale pokud se odhodláte ke koupi, věřte, že budete vlastnit výjimečný kousek.

Podzimní chutě v Mlýnci

Říjnové menu v restauraci Mlýnec voní podzimem. Čtyřchodové menu sestavené šéfkuchařem Vladimírem Vaníčkem obsahuje vůni hřejivého koření, zvěřinu či například zelí, švestky a dýni. A jak se konkrétně tyto ingredience promítají do jednotlivých chodů? Těšit se můžete třeba na králičí paštiku, polévku z bílého zelí, dančí hřbet nebo čokoládovou pěnu s vanilkou a perníkem.

Oříšky v šálku

Kavárenská síť Lagarto, která své pobočky provozuje v Mostě, Teplicích a Chomutově, s příchodem prvních chladnějších dní představila podzimní oříškové speciální kombinace. Nečekejte žádné sirupy a příchutě z prášku, ale opravdové oříšky, které kávě dodají nový chuťový rozměr. První kombinace si pohrává s americkou sladkostí, čokoládovo-arašídovým košíčkem Reese. Pokud si kávu s příhodným názvem Reese objednáte, dezert ke kávě už potřebovat nebudete. Káva je totiž servírována s pořádnou porcí šlehačky a s několika Reese košíčky. Druhým oříškovým lákadlem je potom Praliné Latté, které v sobě ukrývá pravé lískové oříšky z italského Piemontu a praliné polevu.

Lanýžové hody v Bellevue

Také tento drobek vám servírujeme trochu s předstihem. Tradiční lanýžové hody v restauraci Bellevue probíhají sice až od půlky listopadu, ale kvůli popularitě lanýžů je vhodné neotálet a udělat si rezervaci včas. A na jaké pokrmy se můžete těšit? Vyzkoušet můžete hovězí carne cruda s černým lanýžem, dále rizoto s mořským ďasem a černým lanýžem či telecí svíčkovou s topinamburovým pyré, lanýžovou omáčkou a bílým lanýžem. Lanýž se nevyhnul ani dezertu, a proto jako sladkou tečku podávají lískooříškovou zmrzlinu s lanýžovým lehkým vyšlehaným krémem. Šestichodové menu si lze užít o krapet víc, pokud zvolíte i vinné párování. Degustovat se budou kvalitní italská vína z vinařství Schiavenza a Marchesi di Gresy.

Nemléko hlásí novinku

 

Alternativní rostlinná mléka, za kterými stojí mladý a energický pár, oznámilo nový přírůstek do nemléčné rodiny. Mimo klasických oříškových mlék a jejich ochucených verzí, nově nabízejí i nemléčné Caffé Mocha. Vzniklo spojením Nemléka – ledová káva, lískový oříšek a trošku kakaa. Prodává se v 250ml lahvičkách a dostupné je on-line a ve vybraných spřátelených prodejnách.

Bageterie Boulevard po slovensku

Do bagetového řetězce v rámci speciálních menu dorazilo kus Slovenska. S typickými surovinami, jako je třeba parenica, brynza, lokše či škvarky, si pohrál šéfkuchař Marcel Ihnačák, který je aktuálně šéfkuchařem v Boutique hotelu Tanzberg v moravském Mikulově. A jaké zajímavé kombinace chutí sestavil? Jednou z nich je třeba vydatná bageta s kuřecími prsíčky, slovenským sýrem parenica, marinovanou okurkou a drcenými škvarečky. To vše spojuje červená nakládaná cibulka s řepnými lístky. Druhá bageta je potom naplněná pečeným selečím masem, kořenovou zeleninou a brynzou. V případě, že nebudete mít chuť na bagetu, mohl by vás zaujmout naplněné bramborové lokše s tatranským pstruhem, řepou, jablky a salátkem little gem.

Nové kurzy vaření v SaSaZu

Popularita asijské kuchyně je stále na vzestupu. Elegantní SaSaZu, které patří mezi první průkopníky asijské kuchyně u nás, už delší dobu nabízí i kurzy vaření. V záři oznámili novinku, že se stávající kurzy dočkají rozšíření. Nově si můžete vybrat ze čtyř kurzů, které trvají maximálně tři hodiny, jsou zaměřené na jihovýchodní Asii, a navíc pod vedením mezinárodních šéfkuchařů, kteří často z této části světa pocházejí. Během kurzu se naučíte až tři různé pokrmy plné barev a chutí, přičemž na závěr svůj výkon zapijete osobně umíchaným koktejlem ze saké, vodky a ovoce.

Rušný podzim v Hergetově Cihelně

Restaurace Hergetova Cihelna, která se nachází u břehu Vltavy s výhledem na Karlův most, má během podzimních měsíců nabitý program. Na začátku září se zúčastnila festivalu Prague Mussels Festival, přičemž v restauraci bude mušlím věnovaný i celý listopad. Před pochutnáváním si nad mušlemi a slibovanou kachnou se v nejbližší době můžete těšit na nové menu plné zvěřiny. Poslední novinkou, která je zároveň nejaktuálnější, je pořádání nedělních tematických brunchů, které jsou primárně určeny rodinám s dětmi. Každou neděli se o zábavu dětí bude starat například kouzelník. S blížícím se Halloweenem se pak můžete těšit na halloweenský brunch s „děsivou“ tématikou.

Nové menu restaurace V Zátiší

Šéfkuchař restaurace V Zátiší Igor Chramec si se svým týmem pro nadcházející dny pro hosty připravil pár lákadel. Říjnové degustační menu může zaujmout dýňovou polévkou, dančím filetem se sušeným šípkem či telecí svíčkovou s marinovanými hovězími žebry a telecím jusem a houbami shitake. Co se podává jako dezert? V minulých dnech v restauraci hostoval michelinský šéfkuchař Jérôme Jaegle, který hosty uchvátil svým dezertem, nadýchanou pavlovou se švestkami. Pro úspěch se V Zátiší rozhodli s tímto dezertem pokračovat i po celý říjen. Kromě nového degustačního menu restaurace V Zátiší hlásí i pár novinek na stálém menu. Ochutnat můžete třeba tatarák z vyzrálého hovězího se zauzenou majonézou a nakládanou zeleninou či teplý čokoládový fondant s karamelem a zmrzlinou.

Staronové Nota Bene

Pražská Nota Bene se od října opět vrací ke konceptu, kdy složení poledního a večerního menu závisí na aktuální dodávce surovin. Majitel a šéfkuchař v jedné osobě Lukáš Nevyjel se stejnou myšlenkou Nota Bene zakládal, jenže pod tlakem veřejnosti vytvořil stálé menu. Inovace se neosvědčily, a tak se po pár měsících vrací zpět k postupům, které ctí filozofii farm to table (z angličtiny překládáno jako z farmy na stůl). V rámci degustačního pětichodového a lehce pohyblivého menu se můžete těšit třeba na vepřový hřebínek se zelím, hořčicí, bramborem a mrkví či na srnku se švestkami na červeném víně.

Vlaďka Kučerová, 11. 10. 2019