Drobky z gastra: 19 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Květnová edice drobků z gastra je opravdu bohatá a pestrá. Dozvíte se například, která restaurace Ambiente prošla rekonstrukcí a kam si zajít na misku poké nebo chřestové menu. A bude toho mnohem víc. Novinky vám tentokrát přináším i ze světa obchodních pultů, protože i tam se urodilo několik zajímavostí, které stojí za pozornost.

Zachraň jídlo chystá kuchařku

Na světě se vyhodí až třetina jídla. Za většinu vyhozených potravin jsou z velké části zodpovědné domácnosti. Problémem je fakt, že nakupují ve velkém, do zásoby a následně potraviny už nestihnou spotřebovat. Potom je raději vyhodí. Iniciativa Zachraň jídlo se proto rozhodla, že by ráda domácnostem, ale i všem ostatním, pomocí kuchařky ukázala, jak vařit tzv. záchranářské recepty. Jelikož náklady na výrobu kuchařky jsou vysoké, Zachraň jídlo spustilo kampaň na Hithitu. Poběží ještě zhruba čtrnáct dní, takže i vy můžete přispět dobré věci. Kuchařka bude navíc obsahovat rozhovory s osobnostmi české gastronomické scény, jako je třeba pekařka Juliana Maškrtnica nebo kuchař Michal Hromas. Další unikátností pak bude předmluva napsaná přímo od samotného Massima Bottury. Pokud vše dobře dopadne, na kuchařku se můžeme těšit v říjnu.

Bezobalové arašídové máslo

Milovníci arašídového másla zbystřete. Ať už patříte mezi ty, kdo si arašídové máslo vychutnávají v ranních kaších, nebo ho prostě jen nabíráte po lžičkách přímo do pusy, tak byste měli vědět o novince obchodu Bezobalu. Jejich prodejna, mezi Flórou a Jiřího z Poděbrad, nazývaná Flořák, se nově od konce dubna pyšní mlýnkem na ořechy, který ořechy drtí a následně z nich i „točí“ arašídové máslo. V současnosti je na prodejně jeden mlýnek, do kterého se sypou arašídy v bio kvalitě. Získat stoprocentní arašídové máslo je hned ještě snazší.

Zmrzlina s chutí alkoholu v Crème de la Crème

Letní sezóna v Crème de la Crème se již tradičně ponese v duchu osvěžujících zmrzlin s kapkou alkoholu. Těšit se můžete třeba na známé kombinace jako sicilský krvavý pomeranč s Aperolem nebo sorbet s příchutí Mojita. Ani milovníci smetanových zmrzlin nepřijdou zkrátka, protože mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger, zkombinoval dezertní víno Marsala, smetanu a rozinky. Hlavní alkoholové zmrzliny budou letos na bázi prosecca a dočkají se hned tří chuťových kombinací – jahoda, třešeň, broskev.

Revoluční „maso“ Beyond Meat k dostání v Česku

Rostlinná alternativa masa od americké značky Beyond Meat nabízí první veganský burger na světě, který chutná a vypadá jako hovězí verze. Skládá se převážně z luštěnin, které jsou bohaté na bílkoviny, dále řepy, která je stěžejní pro správnou rudou barvu, a pak už jen z kokosového oleje. V produktech Beyond Meat nenajdete žádné špatnosti. O tomto produktu budoucnosti jsme už jednou psali zde, nicméně novinkou je fakt, že je konečně k dostání i v České republice, ve všech pobočkách Makra nebo na Rohlíku.

Medvědí česnek na poslední chvíli

Slýcháte všude o zázračném medvědím česneku, ale ještě jste ho nestihli nasbírat/koupit, natož ochutnat? Stále máte šanci. Rodinná firma Naše kaše, která se specializuje na výrobu snídaňových kaší na sladko, ale v repertoáru má i slané pomazánky, totiž stále nabízí svou limitovanou pomazánku ze zeleného hrášku a medvědího česneku. Pomazánku lze využít na několik způsobů, třeba jako pesto. Prodejny, kde Naše kaše odebírají, najdete tady.

Koktejly s vůní cest v Be Bop Baru

S nadcházejícím letním obdobím představil Be Bop Bar hotelu Alcron nové signatury koktejlů. Všechny jsou inspirované vůní dalekých cest. Pokud byste si tedy rádi oživili vzpomínky na dovolenou, protože ta aktuální je teprve před vámi, zajděte do Be Bop Baru na drink. Třeba na Be Loco. Jedná se o koktejl inspirovaný Mexikem, který je servírovaný v sombréru. Podobných kreativně a zajímavě zpracovaných koktejlů bude od prvního květnového pondělí v menu mnoho.

Poké měsíc v Café Buddha

Už se znáte s poké? Pokud ne, vyrazte objevit tento módní instagramový, ale zároveň i velice tradiční havajský pokrm ochutnat do Balbínovy ulice, konkrétně do Café Buddha. Od první květnové neděle tam startuje měsíc zaměřený na tuto pochoutku plnou chutí. V Café Buddha budou servírovat třeba misku s názvy jako Chicken Panko, Salmon Poké či Poké Vegetarian Love’s.

Bohemia Sekt Prestige se pyšní titulem

V dubnu ve Velkých Bílovicích proběhlo vyhlášení soutěže SEKT38. Pořadatelé za podpory Národního vinařského centra hodnotili šumivá a perlivá vína od tuzemských producentů. Po průzkumu odtajnili třicet osm nejlepších vín pro rok 2019 z této kategorie. Vítězem letošního ročníku a šampionem soutěže se mezi více než stovkou přihlášených vzorků stal Bohemia Sekt Prestige Chardonnay Brut 2016, který zároveň získal titul Nejlepší sekt České republiky 2019.

Rohlík.cz chrlí jednu novinku za druhou

O spolupráci Romana Vaňka a internetového obchodu Rohlík.cz jsme vám pověděli už v březnových drobcích. Za tak krátkou dobu se ukázaly ještě další novinky. Jednou z nich je třeba navázání spolupráce s řeznictvím Naše maso. Nově si tak můžete objednat maso z přeštického čuníka až ke dveřím. Další inovací v Rohlík.cz je i přístup k zelenině. Podle nejnovějších trendů, ale i selského rozumu, se snaží zkracovat vzdálenost, jakou zelenina musí k zákazníkovi dorazit. Díky tomu během sezóny můžete mít čerstvou zeleninu už po šesti hodinách od utržení.

Brasileiro U Radnice má novou tvář i jméno

Brasileiro U Radnice funguje už přes patnáct let, a tak si zasloužilo pár úprav. Změnilo se mnoho. Jednou ze zásadnějších změn je návrat k původnímu názvu domu, kde podnik Ambiente sídlí. Od letošního jara se proto nově jmenuje Brasileiro U Zelené žáby. Vychází z příběhu, ve kterém se povídá o místním nerovném terénu, v němž se často tvořila jezírka. Pro hlučně kuňkající žáby ideální teritorium. Další podstatnou změnou je umístění grilu na dřevěné uhlí. Maso z něj má lepší, kouřovější chuť, plus se přibližuje opravdové brazilské atmosféře. Nově také číšníci, alias passadoři, hostům nabízejí od nejlepších kousků – začínají hovězí picanhou. Seznam úprav zahrnuje i nové koktejly, předkrmy či návrat k historickým prvkům v interiéru.

Aperitivo Italiano

O nepomíjející oblibě spritzů, hlavně v letním období, svědčí i několik nových produktů. Jedním z nich je i Ciao Spritz, italský aperitiv vyrobený z hroznů odrůdy Glera a doplněný o přírodní bylinná aromata. Drink Ciao Spritz je namíchán v ideálním poměru přímo v láhvi, takže jej stačí pouze vychladit, otevřít a podávat. Maximálně se doporučuje servis na ledu.

Podpořte dobrou věc v The Bistro

Blogerská dvojice Petr a Gábina, známá jako PG Foodies, se rozhodla spojit síly s podnikem The Bistro v Londýnské ulici pro dobrou věc. Konkrétně se jedná o akci pro Potravinovou banku Praha. V The Bistro si tak po celý květen můžete za devadesát korun objednat jedinečné PG Lableh Balls (sýrové kuličky v různých variacích), a přitom přispět na dobrou věc. Potravinová banka Praha má totiž sen. Ráda by získala auto, pomocí kterého by mohla neprodané jídlo z restaurací dovážet potřebným.

Venkovní a svěží posezení v Babiččině zahradě

Od května se ve známém průhonickém podniku opět otevírá zahrádka. Spolu s výhledem na tamní přírodu si můžete vychutnat i nové menu, kterému dominuje chřest a trochu pozapomenutá houba – smrž. Šéfkuchař Michal Šorf si pro hosty přichystal hned na několik chřestových a houbových variací. Od smaženého chřestu s chorizo omáčkou, až po lehký salát z mladého špenátu, chřestu a kozího sýru. Chuť smrže zase objevíte v různých omáčkách, třeba v té, která se servíruje k pečenému kuřeti.

Nemléko rozšířilo nabídku o lískový oříšek

Za tak krátkou dobu, necelé tři roky, co Nemléko funguje, už přivedlo na svět mnoho zajímavých produktů. Z původních rostlinných mlék dnes už prodávají třeba také Nejogurty a Nemásla. Posledním nejnovějším přírůstkem do Nemléčné rodiny je rostlinné mléko vyrobené z lískových oříšků. Složení je stejné jako u všech ostatních Nemlék, jen hlavní přísada se liší. K dostání je ve vybraných prodejnách se zdravou výživou nebo na jejich e-shopu.

Vinařství Pavlov otevřelo vlastní vinárnu

Sklenka dobrého vína, výhled na vodní nádrž Nové mlýny nebo hrad Děvín. Tak to je jeden z možných scénářů, pokud se rozhodnete vyrazit do nově otevřené vinotéky Vinařství Pavlov, přímo v centru moravské obce Pavlov. Ochutnat můžete až na jedenáct vzorků vín z kategorie pozdních sběrů, výběru z hroznů, slámového vína i z vína zařazeného do kategorie VOC PÁLAVA, a to navíc s přidanou hodnotou. Jedinečná vína totiž ochutnáte přímo v jejich místě vzniku.

Bellevue přidala na menu nové sezónní chody

Šéfkuchař Marek Šáda opět kouzil se sezónními a lokálními surovinami. V rámci sezónního menu si tak můžete dopřát tresku, servírovanou s bramborami Grenaille, salicornií (sukulentní rostlina známá jako slanorožec) a petrželovou majonézou, dále jehněčí s kapustou, polentou a šalvějí a v neposlední řadě nesmí chybět ani králík s řepou a špenátem. Všechny novinky můžete ochutnat buď samostatně nebo v degustačním menu.

Restaurace Alcron chystá pop-up v Taru

Historicky první pop-up, kdy restaurace Alcron opustí zdi hotelu, se uskuteční předposlední květnový víkend ve smíchovském Taru. Degustační večeře pod taktovkou head chefa restaurace Alcron Jakuba Černého bude začínat vždy v sedm hodin v podvečer a bude stát 1490 Kč. Počet míst je omezen a k dispozici je pouze dvacet židlí. Těšit se můžete na šestichodové menu s několika amuse bouche. Servírovat se bude třeba tuňákové sashimi či pekingský holub.

Chřestové hody v restauraci Mlýnec

Období, kdy je v roce dostupný chřest, je jen jedno, a ještě k tomu krátké. Tak proč si ho pořádně neužít? Chřest je zároveň trochu zrádná zelenina, co se přípravy týká. Pokud s ním nevaříte příliš často a nemáte osvědčené postupy, bude možná snazší si chřest vychutnat v restauraci. Jednou z nich je i podnik Mlýnec. Během celého května si tam můžete dopřát chřest v různých variacích. Navnadit vás může třeba čtyřicet dní stařené hovězí striploin s chřestem, estragonem a žampiony. Speciální zážitek potom čekejte od dezertu, kde se kombinuje chřest se sezamem a rebarborou.

Legendární Fäviken v prosinci končí

Šéfkuchař Magnus Nilsson začátkem května na svém instagramovém účtu ohlásil smutnou novinku. Švédský Fäviken, který inspiroval na mnoho světových restaurací a celkově se zapříčinil o změny v gastronomii, uvítá poslední hosty dne 14. prosince 2019. Jedním z důvodů, proč podnik zavírá, je psychický i fyzický stav samotného Magnuse Nilssona. O tom, co se bude dít potom, nechce zatím moc mluvit.

Vlaďka Kučerová, 11. 05. 2019