Drobky z gastra: 19 novinek, které stojí za pozornost

Inspirace

drobky z gastra inspirace novinky

Hojnost, pro kterou je září proslulé, se nám promítla i do drobků pro tento měsíc. Po předchozích dvou letních a na informace lehce chudších měsících si tak opět můžete přečíst o pestrých novinkách z české gastronomické scény. Bonusem je potom jedna senzace ze světa, na kterou se stály fronty. Mimo to se třeba dozvíte, který druh alkoholu se vydražil ve prospěch umění, kam zajít na večeři od michelinského kuchaře či kam vyrazit na menu plné podzimních chutí uvařené z lokálních surovin.

Znovuzrození Vinohradského Parlamentu

Po dokončení rekonstrukce bistra Sisters přišel na řadu další podnik gastronomické aliance Together. Konkrétně je řeč o populárním Vinohradském Parlamentu. Změnou prošel jak interiér, tak z části i koncept restaurace a menu. Navíc bylo vyslyšeno přání hostů a nově se místo Staropramenu čepuje Plzeň. Zajímavostí a lákadlem do Vinohradského Parlamentu je po rekonstrukci otevřená kuchyň se specializací na knedlíky. Denně budou mít v nabídce čtyři druhy, ať už smažené, napařované nebo klasické české. Na novém interiéru se podílela stejná firma, tedy Atelier PH5, která dodala šmrnc i restauraci Sia či cukrárně Cukrář Skála.

Michelinský zážitek v Il Giardino Toscano

Už to pomalu vypadá, že se michelinští šéfkuchaři dali na dráhu lektorů. Čím dál častěji se vydávají do světa, aby nadějným restauracím předali kus zkušeností. V záři si tak na večeři od michelinského šéfkuchaře Christophera Naylore budete moct zajít do Il Giardino Toscano, která se nachází v NH hotelu Praha. Christopher Naylor spolu s tamním šéfkuchařem Filipem Šulcem připravili například pečenou hřebenatku v chlebu s fermentovanou švestkou a celerovým juse či pečené telecí s dýňovým pyré a křenovou granolou. Speciální šestichodové menu doprovází vína z vinařství Salabka. Výjimečná večeře se uskuteční 31. října a počet míst je omezen.

Babí léto v Mlýnci

V restauraci Mlýnec se tentokrát o výjimečné čtyřchodové menu postaral kuchař Vladimír Vaníček. Inspiraci hledal v podzimních barvách a samozřejmě také v sezonnosti. Proto se můžete těšit třeba na grilovanou perličku s květákem, mrkví, špenátem a liškami či na jesetera s řepou a mangoldem. Více než lákavým je potom i dezert, který reprezentuje tiramisu z espumy podávaný s marinovanými fíky. Celé speciální menu můžete v restauraci Mlýnec ochutnat až do posledního zářijového dne.

Podzimní chutě v Nota Bene

Pražská restaurace Nota Bene, kde vaří jen z nejlepších lokálních surovin, si na podzim připravila jídla, která jsou inspirována světovými pokrmy, a navíc v doprovodu vyladěných omáček. V Paříži proslulý steak připravují v Nota Bene s cibulovou omáčkou, marinovanou perličkovou cibulkou v bílém víně a tymiánu, spolu s brambory Dauphiné a smaženou cibulkou. Dále si pochutnáte třeba na kachních prsou s dýní, chilli a švestkami či na králíkovi s mrkví a omáčkou z pečeného česneku a hořčice. K podzimním chutím se skvěle hodí víno. A v Nota Bene nabízí nejlepší vinařská česká jména jako Jaromír Gala, Ota Ševčík či Radomír Nepraš.

Vůně koření v Café Buddha Balbínova

Restaurace Café Buddha je sázkou na jistotu, pokud máte chuť asijskou kuchyni. Od září si můžete zajít vychutnat degustační sedmichodové menu za pouhých 890 Kč. Těšit se můžete na pokrmy jako Singapore Chilli Crab, Beef Rendang či knedlík Gua Bao. Rezervace jsou žádané, jen pozor, abyste ji provedli ve správné pobočce. Výše popsané menu je dostupné pouze v Café Buddha Balbínova.

Z jiného soudku

Další novinka je spíš kulturního rázu. Do Prahy totiž poprvé dorazí vyhlášený pařížský kabaret Crazy Horse Paris se svým vystoupením Forever Crazy, které od 5. do 9. listopadu 2019 uvede v divadle Hybernia. A proč se o tom zmiňujeme v gastronomickém článku? Protože partnerem této elegantní francouzské události je champagne Piper-Heidsieck. Kabaret Crazy Horse Paris umně balancuje na hraně umění a zábavy jako jedinečný kaleidoskop krásy, elegance, vášně a preciznosti, který si rozhodně nesmíte nechat ujít! Zvlátště ve spojení se Champagne Piper-Heidsieck se pak bude jednat o opravdu neodolatelnou událost plnou francouzského šarmu.

Ochutnejte celý svět v The Bistro

Kosmopolitní The Bistro nabízí pestrou kolekci světových specialit, které kuchyně servíruje ve formě menších pokrmů neboli tapas, díky čemuž může každý host ochutnat od každého něco. A přeskakovat z jedné národní kuchyně do druhé. Menu podniku The Bistro se stále mění, nabídka tapas se obnovuje každých 14 dní, ale některé stálice zůstávají, či se jen zlehka mění
jejich finální podoba. A které jsou nejoblíběnější? Bestsellery jsou jemný hráškový hummus s avokádem a sušenými olivami, čínské knedlíčky Dim sum s kachním mase a hoisin omáčkou či ryba smažená v kataif nudlích, která je servírovaná s řeckými tzatziki.

Červi místo křupek?

Hmyz jako jídlo budoucnosti se stává realitou běžného života. Společnost WormUP uvádí na trh hmyzí specialitu – křupavé červíky, což jsou ochucené sušené larvy potemníka moučného. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Evropská unie tak reaguje na očekávanou potravinovou krizi, kdy z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po mase. Zájemci si je můžou koupit domů a křupat místo chipsů u televize, k vínu, či pivu, nebo jako výživnou svačinu plnou proteinů. Ti, kteří se už odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, připodobňují její chuť ke smažené cibulce nebo popcornu.

Návrat brunchů v La Rotonde

O bohatých brunchích v hotelu Alcron, konkrétně v jejich restauraci La Rotonde, jsme už před pár měsíci psali. Pozdní snídani v krásných prostorách art deco restaurace si tedy opět můžete vychutnat po celý víkend od pravého poledne až do půl čtvrté. A jelikož jsou brunche symbolem užívání si, v La Rotonde nabízejí alkoholickou a nealkoholickou variantu. V rámci obou verzí se můžete těšit na rozmanitou nabídku. Pochutnáte si na klasických snídaňových položkách jako jsou vajíčka a croissanty i na pečené kachně s variací knedlíků a se zelím. Dále třeba na čerstvém sashimi, různých salátech a podobně. O sladkou tečku se postará třeba čokoládová fontána.

Světové chutě v La Verandě

Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David procestoval kus světa. A rozhodl se, že kromě stálého menu bude hosty lákat na pár světových chutí, které ho na cestách zaujaly. Jedním z posledních zážitků je například pečený celer se zeleninovým glazé, který šéfkuchař ochutnal v Berlíně. V La Verandě si tak budete moct pochutnat na srnčím hřbetu s pečeným celerem, celerovým pyré, plněnou kapustou a glazé s lanýži. Inspirací pro dezert se staly toulky po New Yorku. Sametový cheesecake v La Verandě oživili přidáním černého a červeného rybízu.

Mandarin v Alcronu

Dva kuchaři spojí síly, a v rámci pop-up akce tak propojí hotely Alcron a Mandarin Oriental. Speciální večeři 21. října bude hostit hotel Alcron a důvod, proč se o ní zmiňujeme s velkým předstihem, je velice omezený počet míst. K dispozici jich bude jen dvacet čtyři, proto s rezervací nezahálejte. Tematicky je akce rozdělena na celky voda, pole a vzduch, které budou vyloženy ve dvojím chápání. Protože voda může být hřejivá, ale i mrazivá. Menu je možné doplnit o koktejlové párování.

Rande u zmrzliny

Znáte speed dating? Jedná se o zajímavou formu rychlého rande. Na jednom místě, u malých stolků a vždy na krátkou chvilku, si popovídá pár, který se po oněch pár minutách zase obmění, protože jeden z dvojice si vždy přesedá. Takže jestli jste single, nebo chcete čistě najít kamaráda, měli byste se 26. září vydat do Crème de la Crème na Národní. V devatenáct hodin večer tam totiž proběhne konverzační kolečko nad zmrzlinou a dost možná i o zmrzlině. V rámci zmrzlinového speed datingu nemusíte hledat jen životní lásku, ale třeba i parťáka, s nímž budete chodit objevovat nové zmrzliny ve městě.

Koktejlová škola v Be Bop Baru

Od prvního podzimního měsíce v Alcronu startuje další novinka. V tamním baru, pod záštitou šéfbarmana Milana Drahoše, rozjíždí koktejlovou školu pro skupinu mezi pěti až deseti lidmi. Během jednoho dne se účastníci naučí namíchat tři koktejly. Dva klasické a jeden unikátní signature drink Be Bop Baru. Na termínu se lze domluvit individuálně. Cena pro jednotlivce je 2 000 Kč, nealkoholická verze je o pět set korun levnější.

Žufánkovo dílo

Z Boršic u Blatné, z rodinného lihovaru Žufánek, vyjelo do světa padesát unikátních láhví skvostného absintu Dubied. A proč je Dubied tak žádaný? Jedná se o recepturu nejstaršího absintu od samotného Daniela-Henriho Dubieda, který stojí za komerční výrobou a proslavením opojného nápoje. Pro zachování památky a chuti je jedna láhev ukryta v muzeu. Jenže v roce 2018 se z hlubin francouzských sklepů vynořila láhev číslo dvě. Objevitelé se rozhodli, že ji otevřou a poskytnou k ochutnání pro zapálené milovníky pelyňkového nápoje. Tam nesměl samozřejmě chybět Martin Žufánek, který následně začal experimentovat. Ještě v roce 2018 se dílo podařilo a vznikl chuťově identický absint Žufánek Dubied, který vás chutí přenese do impresionistické éry francouzského umění. Přičemž na 440 vyrobených láhví způsobilo senzaci. Vyprodaly se během dvou hodin. A tak se progresivní lihovarník rozhodl úspěch zopakovat, tentokrát ale pro dobrou věc. Jedinečný Absinthe Impressionist Edition, pro který etiketu navrhl známý český grafický designér Aleš Najbrt, se v minulých dnech vydražil ve prospěch Národní galerie v Praze. Celková částka přerostla sumu přes dva miliony korun.

Recyklujte s Nespressem

O recyklačním programu společnosti Nespresso jste dost možná už slyšeli. Jenže denně jsme pod náporem novinek, takže není na škodu si tuto staronovou novinku připomenout. Pokud rádi doma či v práci pijete kávu Nespresso a kapsle nerecyklujete, můžete to lehce změnit. Pomůžete planetě, ale třeba i dětem v Nadaci Terezy Maxové. Stačí jen k objednávce kávy přihodit i recyklační pytel a následně telefonicky poprosit o svoz. V loňském roce tak z kapslí ožilo designové kolo od společnosti Festka či legendární kapesní nožík rybička od firmy Mikov. Nově se k výrobě kol z hliníkových tablet přihlásila i švédská firma Vélosophy. Rám kola bude v barvě kapsle Arpeggio, s předním košíkem a dvěma držáky na kávu. Dostupné bude jen přes e-shop a cena se bude pohybovat kolem třiceti tisíc korun.

Naše Kaše ve skle

Milujete sladké i slané kaše od rodinné firmy Naše Kaše, ale vadilo vám, že při každé koupi jste byli „bohatší“ i o další plastovou krabičku? Tomu odzvonilo, protože firma Naše Kaše oznámila konec doby plastové. Od září jsou jejich kaše dostupné ve skleněných dózách, které se následně skvěle dají využít na svačiny či jako nádoby téměř na cokoliv. O jejich výkupu nazpět firma zatím uvažuje. Naše Kaše mají ale i další skvělou novinku. Nově se pyšní certifikátem BIO výrobce.

Retro etiketa Jack Daniel’s

Pro všechny milovníky originálních etiket je na pultech k zakoupení limitovaná edice americké whiskey Jack Daniel‘s. V současnosti je sice láhev Jack Daniel‘s známá pro svůj černobílý design, avšak ten začal láhev zdobit až v roce 1904. V rámci vzpomínek na staré časy a posílení povědomí o hodnotách značky jsou proto na nové etiketě vyobrazeny tři hvězdy, které odkazují na stát Tennessee, kde je whiskey vyráběna už přes 150 let. Dále je etiketa zdobená kotvou s provazem, jakožto symbolem společnosti. Z limitované retro edice je tato etiketa druhá a další se chystají.

2v1, motorka a gril

Americká společnost Traeger se rozhodla obohatit trh o senzacechtivý kousek. Jejich motorka s názvem Indian Traeger je totiž první motorkou na světě, která v sobě ukrývá gril. Takže pokud rádi vyrážíte na dlouhé cesty na dvou kolech, nemusíte se už spoléhat jen na instantní jídlo, plynovou bombu či na restaurace po cestách. S motorkou Indian Traeger si můžete výlet zpříjemnit vlastním barbecue. Gril funguje na dřevo a dokáže i udit.

Veganské kuře v KFC

Na konci srpna se v americké Atlantě stala senzace. Pobočka KFC změnila firemní barvy na zelenou, a kromě klasického smaženého kuřete ten den nabízela i veganskou variantu „masa“ od známé pokrokové značky Beyond Meat. A jaké byly reakce? Pravděpodobně nad očekávání obou firem. Na veganské kuře se stály fronty a vyprodalo se během pěti hodin. Mnoho zákazníků potom natočilo videa či napsalo příspěvek o tom, jak moc jim rostlinné maso připomínalo oblíbené smažené kuře. Značka Beyond Meat, která je populární pro své rostlinné „hovězí“ burgery, však zatím o případné dlouhodobé spolupráci s KFC mlčí.

Vlaďka Kučerová, 13. 09. 2019