„Chtěli jsme udělat food festival opravdu pro návštěvníky,“ říkají organizátoři Food Truck Festu v Hradci Králové

Rozhovor

Ještě než léto definitivně skončilo, uskutečnil se v Hradci Králové první Food Truck Festival. Kulturních vyžití má toto město celou řadu, s gastronomickými akcemi, které by navíc pořádal někdo přímo z Hradce Králové, je na tom už poněkud hůře. Každý počin, který obohatí královéhradeckou gastronomickou scénu, se proto počítá. A nás zajímalo, co dalšího vedlo partu organizátorů k uspořádání prvního Food Truck Festivalu, jak se jim vyvedl a zda už připravují druhý ročník.

Mohli byste se nám na úvod představit?

Jsme tři přátelé, kteří jsou od přírody podnikaví a rádi se společně baví. I díky tomu jsme už navštívili celou řadu kulturních, sportovních i gastronomických akcí, ať už u nás v Hradci Králové, nebo v různých koutech České republiky. Adéla má za sebou pestrou zkušenost s pořádáním eventů pro nejrůznější firmy, a to i pro tisíce lidí. Spolu s eventingem má zálibu v marketingu, který je s tím velmi úzce spojený. V marketingu se pohybuje i Karel, který již několik let vydává hradecký kulturní a společenský magazín Escape. Díky tomuto měsíčníku se dostal do úzkého kontaktu s kulturním prostředím v Hradci Králové a má své zkušenosti i s PR a vyjednávání se zastupiteli města. Posledním členem našeho tria je Milan, který je takovou hlavou festivalu a má za sebou mnohaleté zkušenosti v oblasti managementu z různých odvětví.

A jak jsme se dostali ke gastronomii? Je to jednoduché. Nikdy jsme nebyli líní se dobře najíst a velmi rádi jsme si jídlo i společně vařili. Už od studentského bydlení jsme se pravidelně scházeli o víkendech, abychom si uvařili různorodé speciality. Vášeň pro dobré jídlo nás také samozřejmě zavedla na celou řadu food festivalů a tyto návštěvy pro nás byly jako zasazení semínka touhy uspořádat si vlastní food festival, který bychom si mohli udělat po svém.

Jaká je podle vás gastronomie v Hradci Králové? Co vám tu chybí?

Gastronomie v Hradci Králové je, podobně jako v jiných koutech Česka, lehce na vzestupu. Minimálně zájem lidí o kvalitní jídlo roste, a s tím je spojena i touha se dobře najíst a zkoušet něco nového. Díky tomu je i zájem o food festivaly, což dokládají počty účastníků snad každého festivalu v posledním roce nebo spíše dvou. Kdybychom se ale měli zaměřit na restaurace, není to Hradci zas taková hitparáda. Pro nás je dost nepochopitelné, jak můžou nadále přežívat koncepty restaurací, které za dobu svého fungování na jídelním lístku změnily maximálně ceny. Nechtějí na sobě pracovat a přinášet lidem stále něco nového. Dokud ale budou lidé tyto podniky navštěvovat a utrácet u nich nemalé peníze, tak se prostě nic nezmění. Máme v Hradci opravdu jen pár dobrých restaurací. Bohužel bychom je mohli spočítat na prstech jedné ruky. A co v Hradci rozhodně chybí je kvalitní italská restaurace. Přitom je italská kuchyně tak jednoduchá a chutná.

Takže by se tu možná hodil jeden apel, a to: lidé chtějte za své peníze kvalitu a dobré služby a nebojte se ozvat (nejlépe samozřejmě rovnou na místě, a ne na sociálních sítích), když se vám jich nedostává. Nespokojte se s průměrem nebo i podprůměrem. Jenom tak se může kvalita posouvat dál.

Proč jste se rozhodli uspořádat Food Truck Festival?

Rozhodně v touze uspořádat vlastní food festival hrály roli naše časté návštěvy na jiných gastronomických festivalech po celém Česku. Měli jsme možnost okouknout, jak to dělají jinde, a ne vždy jsme byli nadšení. Nastřádali jsme v sobě spoustu nápadů, jak by se (z našeho pohledu) dal udělat food festival jinak a lépe. Chtěli jsme, aby byl food festival opravdu pro návštěvníky. Jedná se o drobnosti, které ale udělají obrovský rozdíl ve vnímání celé akce. Rozhodně mezi to patří dostatek místa k sezení, možnost umýt si ruce, možnost vyhodit odpadky do košů na tříděný odpad, které ale nebudou po první hodině přetékat. A co se konceptu trucků týče – jedná se o velmi moderní prvek v gastronomii a mít čistě food truckový festival v Hradci do té doby nikdo nevyzkoušel, tak proč do toho nejít? Navíc stánků s klobásami a langoši si každý během roku na snad úplně každé jiné akci užije dost a dost.

Na jaké překážky jste při tom narazili?

Asi hlavně na finance. Že uděláme první ročník bez toho, aniž bychom na tom něco jako organizátoři měli, jsme věděli už od začátku. Chtěli jsme investovat všechno právě do lidí, aby měli svůj komfort. Zároveň jsme si nemohli říct prodejcům o žádné závratné sumy, jelikož jsme za sebou neměli vůbec žádnou předchozí akci a oni nás tedy neznali. Nalákali jsme je na nízké nájmy a naše nadšení pro věc. Proto jsme museli sehnat sponzora, který by nám nějakou tu korunu dal. Nakonec se nám podařilo najít vhodného partnera, kterým se stal Rohlik.cz, a my mu za to velmi děkujeme. Hodí se také říct, že se nám podařilo hned pro první ročník získat záštitu od města, což našemu rozpočtu také velmi ulevilo.

Jaký byl ohlas ze strany města?

I vzhledem k faktu, že nám hned na první ročník udělili záštitu, dá se říct, že ohlasy byly pozitivní. Nicméně jsme do žádných hlubších diskusí se zastupiteli nepřišli, takže se to asi nedá víc hodnotit. Zkoušeli jsme žádat v dotačním programu kulturních akcí, ale neúspěšně. Bylo nám řečeno, že festival není kulturní akce a více by spadal spíš do odboru cestovního ruchu. Tam už ale bylo po uzávěrce dotačního programu.

Šlo o první ročník – jaký z něj máte pocit?

Jedním slovem SUPER. Food trucky až na pár výjimek dorazily a měly připraveny samé delikatesy. Podařilo se nám na akci nalákat opravdu velké množství lidí a i díky vynikajícímu počasí se podařilo vytvořit perfektní atmosféru. Hlavní cíle se nám podařilo naplnit, a přestože vždycky je nějaký prostor pro zlepšení, tak jsme byli velmi spokojeni.

Jaké byly ohlasy návštěvníků? Uvítali, že se také v Hradci konečně něco děje?

Hlavně se nedá říct, že by se Hradci Králové nic nedělo. Musíme uznat, že jsou lidé stále více činorodí a snaží se, aby to i u nás žilo. Máme možnost pozorovat rozkvět množství projektů a hlavně doufáme, že tento trend bude pokračovat a najde své příznivce hlavně z řad zastupitelů města, kteří budou vycházet pořadatelům vstříc.

Ohlasy návštěvníků byly vesměs pozitivní. Je sice pravda, že se našly i negativní komentáře, ale bereme to sportovně, protože je to tak, že lidé si holt naleznou čas spíše na negativní komentář nebo kritiku. Pokud se jim něco líbí, pozitivní komentáře a hodnocení moc nenechávají. Co ale musíme vyzdvihnout, je, že sami prodejci velmi děkovali za přípravu, komunikaci a organizaci akce. Když vám vysekne poklonu někdo, pro koho jsou food eventy denním chlebem, opravdu to potěší.

Takže vás negativní komentáře neodrazují od pořádání podobných akcí?

Rozhodně ne. Víme, co jsme udělali, a že to děláme pro lidi. Aby měli co největší pohodlí a mohli si akci pořádně užít. Sami prodejci viděli a ocenili naši snahu a jejich zpětná vazba, že náš festival je opravdu dělaný pro lidi, mluví za vše.

Máte tedy v plánu i další ročník?

Příští ročník určitě bude. Už teď se nám hlásí prodejci a někteří rovnou při sklízení letošní akce říkali, ať si je napíšeme i na příště. Všichni se můžete těšit na 12. 9. 2020, kdy se opět hradecké nábřeží rozvoní kuchyněmi celého světa. Přidejte se i k naší události na Facebooku, ať vám neuniknou žádné novinky.

Co chcete do příště zlepšit? Případně udělat jinak?

Víme, že jsme mohli pár věcí dotáhnout ještě lépe. Ale to je dobře. Alespoň máme prostor pro zlepšení. Určitě přivezeme ještě více food trucků. Konkrétní vylepšení ale zatím prezentovat nebudeme. Nechte se překvapit a hlavně se přijďte sami přesvědčit, jak se nám to povede.

Chystáte i nějaké další akce, které by pozvedly úroveň gastronomie v Hradci Králové?

Po velkém úspěchu prvního ročníku se hlavně nechceme moc ukvapit. Nejhorší je propadnout přehnanému optimismu. Budeme stát nohama pevně na zemi a budeme se soustředit na kvalitu přípravy druhého ročníku Food Truck Festu v Hradci Králové. Chceme dostát vlastním nastaveným cílům a vyšperkovat naši akci ještě o chlup více. Chceme, abychom lidi naučili chtít od akcí víc. Aby u nás viděli, jak by akce pro lidi mohla vypadat a pak to požadovali i jinde. Tím se může obecně zlepšit kvalita festivalů a kdyby se tohle povedlo, bude to pro nás jako z pohádky.

Soňa Hanušová, 19. 11. 2019