Gastro kalendář: Festivaly a akce v březnu 2019

Akce

Březen je za dveřmi a přinese nám víc než jen první jarní den. Food truck festival, festival delikátních chutí, food market, hmyzí večer, oslavy sv. Patrika, zahájení nové sezóny farmářských trhů a plno dalších foodie festivalů. Na to všechno a mnohem víc se můžete těšit ve třetím měsíci roku 2019. Co byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Nedovedete si představit život bez jídla? Rádi ochutnáváte, koštujete a zkoušíte? Na gastroakcích se cítíte jako doma? Pak přijměte pozvání na nejzajímavější foodie festivaly v březnu roku 2019. Gastroakcí bude v tomto měsíci skutečně požehnaně a také počasí by nám mělo přát. Proto si rychle vezměte diáře do ruky a značte si.

1. března Food Market 2019 | Chutě Ostravy

Ať už jste gurmán, nebo jen rádi jíte, tenhle market bude přesně pro vás! Nejen, že budete moci ochutnávat speciality místních podniků, ale uvidíte je v akci! Každý podnik bude mít prostor, aby ukázal své umění v místní otevřené kuchyni. Připravená bude také promítačka, která bude z kuchyně streamovat. Návštěvníci tak budou moci sledovat na vlastní oči, jak pokrmy vznikají, přiučit se něco nového, anebo jen příjemně strávit odpoledne. V pátek proběhne vaření a prezentace mladých talentů z gastro-škol z Moravskoslezského kraje.

2. března Ginfest by Barlife

V prostoru Vinohradského Pavilonu (Vinohradská 50, Praha 2) se tento víkend, v sobotu 2. března 2019, uskuteční již čtvrtý Ginfest by Barlife, zábavně vzdělávací oslava jalovcového nápoje určená především široké veřejnosti. Na jednom místě se vám představí mnoho výrobců, kteří se s vámi podělí o svou lásku a vášeň k ginu. Nabídnou vám nejen vzorky k ochutnání, ale také vás seznámí se svým příběhem. Kromě degustací se ginoví nadšenci budou moct zúčastnit i vzdělávacích seminářů.

2. března Zahájení 10. sezóny Farmářských trhů na Kulaťáku

Zveme vás také na zahájení 10. sezóny Farmářských trhů na Kulaťáku, které se bude konat v sobotu 2. března 2019. Přijďte podpořit své oblíbené prodejce, ochutnat svěží kulinářské produkty a nakoupit zásoby do spižírny. Těšit se můžete také na nové farmáře.

2.-3. března Malešický masopust s vepřovými hody

Masopustní sezóna vrcholí a zabijačnové hody, kterých bylo letos také požehnaně, se pomalu chýlí ke svému konci. První březnový víkend proběhnou jedny z posledních, které pořádá Malešický pivovar. Název Malešický masopust s vepřovými hody nenechá nikoho na pochybách, co od této akce čekat. Součástí třetího ročníku nefalšované staročeské zabijačky v Malešickém pivovaru bude i masopustní průvod. Pokud se tedy chcete rozloučit se zimou jak se patří, tady máte šanci.

7. března Barlife Akademie – Klasika ve stylu jalovce

Negroni, Gin Fizz, Red Snapper, Tom Collins, Gimlet, Vesper, Martinez… Na světě existuje více klasických koktejlových receptur z ginu než z jakékoli jiné báze. Gin barmany prostě baví. Už od 20. let a éry amerických barů v Londýně. Jako koktejlová báze je totiž nesmírně bohatý. Kromě své základní složky, jalovce, může obsahovat stovky dalších ingrediencí. Koriandr, citronovou trávu, černý pepř, mandle, lékořici, levanduli nebo třeba okurku a růži. Dva stejné giny nenajdete. S ginem za barem v Barlife Akademii prožijete nezapomenutelné dobrodružství. Také se konečně dozvíte, jestli pochází z Anglie, nebo Holandska, a zda má James Bond vždycky pravdu. A mnoho dalšího.

9. března Ústřice a šampaňské vol. 2 v La Bottega Gastronomica

Ústřice od Caviar-Club a šampaňské od Vino Vino Vino, to je zkrátka neodolatelná kombinace. Pojďte jí dobrovolně podlehnout do Gastronomiky. Užijte si večer s jedinečnými servírovanými ústřicemi a bublinkami. Vychutnejte si rozdílnost chutí jednotlivých druhů ústřic i speciálních „omáček“, s nimiž budou ústřice podávány. Ochutnáte ústřice v teplé i studené variantě a zaručeně poznáte nové kombinace.

9. března Polívkování

Březnové počasí je příslibem slunečných dní, přesto neuškodí se trochu zahřát. Například na pražské Smíchovské náplavce na Polívkování. Již šestý ročník láká na pestrou nabídku více než 60 druhů polévek a gulášů. Zaujmou vás nejen polévky tuzemské, jako je bramboračka, kulajda, knedlíčková či dršťková, ale i výběr polévek z celého světa, jako jsou boršč, laksa, bouillabaisse, pho, cocido, menudo, halászlé nebo třeba miso. Komu bude polévka málo, bude moci ochutnat i několik variant gulášů. Zajídat se bude křupavými rohlíčky a kmínovými houstičkami, k pití se bude podávat teplý cider, mošt, svařené víno, piva z malých pivovarů. Nebudou chybět ani koláče či buchty. Zveme všechny milovníky polévek – přijďte se zahřát skvělými polévkami, poznat nové chutě a nevšední recepty z celého světa.

10. března Masopust, street food & zábava

Praha zažije 10. března 2019 ve Žlutých Lázních velmi unikátní masopustní akci, kde budete mít možnost ochutnat ruské speciality a zažít pravou ruskou atmosféru! Chybět nebudou palačinky, pelmeně, pirožky, vatrušky, plov a dokonce i šašliky! Dále si vyzkoušíte přípravu typických ruských pokrmů nebo vyšívat zlatou nití. Nudit se nebudou ani na ti nejmenší, pro které je připraven celodenní program jako malování na tvář, dětské účesy v ruském stylu, nebo loutkové divadlo. Zapojit se může i celá rodina a zúčastnit se například v soutěži o skládání matrjošky. A nenechte si také ujít soutěž o nejlepšího sledě v kožichu, tradiční ruský pokrm.

11. března Eat&Read Norwegian

Víte, jaké dobroty si představit pod názvy kanelboller nebo brunost? Skandinávský dům ve spolupráci s Otevřenou zahradou vás zvou do Brna na kulinářsko-literární zážitek Eat&Read Norwegian. Přijďte si pochutnat, objevit nové chutě a zaposlouchat se do literárních ukázek z knih Medové jazýčky od Helene Uri či Elling od Ingvara Ambjørnsena. Akce se koná za každého počasí, proto se nezapomeňte obléct jako správní Seveřané.

12. března Prague Coffee Tour 1

Milujete opojnou vůni kávy? Nedovedete si představit ani jediný den bez tohoto lahodného moku? Pak se pojďte 12. března 2019 ponořit do slavné pražské kavárenské historie, poodhalit příběhy slavných pražských kaváren, dozvědět se, jak se káva zpracovává, a v neposlední řadě také nějakou tu kávu ochutnat. Pojďte na Prague Coffee Tour.

13. března Velký hmyzí večer v Klubu cestovatelů

Překonejte vlastní hranice a ochutnejte hmyzí speciality. Nenechte si ujít tento jedinečný zážitek plný chutí a informací. Přijďte se podívat, jak se připravují čerstvé hmyzí pochoutky přímo před vašima očima. Kulinářskou show provází Milan Václavík. Těšit se můžete na tříhodinové povídání plné informací a inspirace. Ochutnáte speciality jako listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčky na másle, zaphobas na chilli, restované saranče nebo smaženého švába.

15. března Manifesto Market Reopening Party

Koncept food marketu, který v loňském roce vzbudil velkou pozornost, se 15. března opět probouzí ze zimního spánku. Přijďte si užít reopening party a zjistit, co si pro zde pro vás připravili nového. Ale nebojte, potkáte se i se starými známými, mezi něž patří například Poké Haus nebo Dirty Dog Street Food.

16. března Náplavka Street Food Festival

S blížícím se jarem je ideální čas vyrazit ven a dát si dobré jídlo a pití. A proto vás zveme na Street Food Festival na Smíchovskou náplavku. Přijďte ochutnat pouliční gastronomii z celého světa. Tentokrát je festival spojen s oslavami svatého Patrika. V této souvislosti určitě nebude chybět zelené pivo a cidery, budete také moci ochutnat šťávu z cukrové třtiny, peruánskou limonádu nebo perlivé prosecco. Nepřijdete ani o klasické street food pokrmy jako například vietnamskou Bún chả, izraelský falafel, thajský salát Som Tam, španělskou paellu, venezuelské placky arepa, korejské kimchi, americké chicken wings, gruzínské chačapuri, rumunské pastrami nebo třeba mexické taco a portugalské tapas. Pouliční atmosféru doplní bohatý doprovodný program.

16.-17. března Tour sv. Patrika

Oslavy irského svátku svatého Patrika, které jsou tradicí mnoha světových velkoměst, si v posledních letech našly své místo také v České republice. Letos budou dokonce dvoudenní. O víkendu 16. a 17. března se můžete těšit na propojení české scény s irskými kulturními hodnotami a typickými formami umění. Základem bude živá hudba, různá kulturní vystoupení, workshopy, irská gastronomie a také průvod Prahou.

20. března Zažij Vietnam

Přijďte zažít Vietnam v Praze, konkrétně na pěší zóně na Andělu. Jsou pro vás připraveny ty nejlepší vietnamské pokrmy. Těšit se můžete také na doprovodný program. Poznejte exotické chutě a zároveň si užijte multikulturní prostředí a atmosféru pravého Vietnamu.

21. března Barlife Akademie – Tajemství bublinek

Francouzská oblast Champagne sice „víno s bublinkami” proslavila, ale šampaňské ani zdaleka není jediným zástupcem široké a rozmanité kategorie šumivých vín. A koktejly z nich jsou zkrátka neodolatelné. Navíc šumivá vína mají tu výhodu, že je lze konzumovat již od ranních hodin, aniž byste se dopustili společenského faux pas. Takže pokud chcete vyzkoušet něco nového, kurz Tajemství bublinek je tu pro vás. Objevíte rozdíly mezi jednotlivými šumivými víny, a to příjemnou formou řízené degustace. K tomu vám zkušení barmani z Barlife Akademie předvedou sabrage, koktejly i molekulární mixologii.

22.-24. března Culinary Cinema 2019

Již popáté mají obdivovatelé kinematografie a gastronomie možnost navštívit některý ze speciálních filmově-kulinářských večerů. Letos festival propojí se špičkami českého kuchařského umění marocko-francouzský film o lásce k vaření Tazzeka, španělský dokumentární snímek Albert Adriá, génius v kuchyni o osobitém katalánském kuchařském mistrovi nebo kultovní francouzsko-italskou Velkou žranici s Marcellem Mastroiannim. Od 22. do 24. března 2019 po projekcích uvaří speciální filmové menu uznávaný šéfkuchař a lektor oblíbených gastro kurzů Lukáš Čížek z restaurací Fusion či Farma nebo šéfkuchař Filip Sajler známý z televizního pořadu Kluci v akci a provozovatel Perfect Canteen & Catering. Vyvrcholením kulinářských večerů bude společné menu obou kuchařů k příznačnému snímku Velká žranice, ke kterému přizvali Martina Staňka kreativního šéfkuchaře z Perfect Canteen & Catering.

23. března Festival delikátních chutí

V sobotu 23. března opět zaplaví tradiční i netradiční pokrmy z různých koutů světa pražskou Novoměstskou radnici a její okolí. Festival vstupuje už do své páté sezóny a v duchu očekávání jara bude tentokrát hodně čerstvě a svěže laděný. Pojďte si po zimě napumpovat novou energii do žil a pořádně si nacpat pupíky! Dáte si poke, buddha bowls, dim sum knedlíčky, speciality z avokáda, čerstvé kozí sýry, mořské plody, pořádný začouzený kus masa z grilu a tak dále a tak dále, co se do vás vejde… Zasypete to hromadou prvních jarních bylinek, zapijete výběrovou kávou, svěžím vínem nebo řemeslným pivním speciálem a nová sezóna budiž náležitě zahájena!

30. března Food Truck Show Náplavka

Třetí největší přehlídka food trucků z celé Evropy se uskuteční 30. března 2019 opět na Smíchovské náplavce. Více než 40 zahraničních a českých pojízdných občerstvení! Představí se speciálně upravené přívěsy, dodávky, rikši, kola, tříkolky, obří grily či polní kuchyně. Mezi největší evropské food truckové komunity patří Němci, Italové a překvapivě také Poláci. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit nejen na speciality jednotlivých food trucků, které často souvisí se zemí či regionem jejich původu, ale také na výtvarnou stránku a uměleckou kreativitu s jakou jsou tyto automobily zdobeny a představovány. Na festivalu se představí food trucky z Německa, Belgie, Slovenska, Maďarska či Polska, které v Evropě zaujímá významnou pozici v komunitě „food truckerů”.

Natálie Markovská, 24. 02. 2019