Gastro kalendář: Festivaly a akce v lednu 2019

Akce

Rok 2018 se s námi definitivně loučí a my můžeme na kalendářích přivítat nový rok s číslicí 2019. Plánujete si dát nějaká novoroční předsevzetí? Třeba naučit se skvěle vařit? Pak je první měsíc v roce 2019 jako stvořený pro vás. Kurzů vaření, pečení a kuchtění totiž bude víc než dost. Přijměte proto naše srdečné pozvání na cestu za gastro akcemi v lednu 2019.

Leden je známý svými zabijačkovými hody. Ani ten, jenž započne celý rok 2019, nebude v tomto ohledu jiný. Kromě zabijaček se zároveň můžete těšit na bohatou nabídku kurzů vaření i pečení, od dortů přes makronky až po vlastní kváskový chléb. Přivítejte rok 2019 s otevřenou náručí a pojďte zjistit, jaké gastroakce si pro nás připravil hned ve svém úvodu.

5.-6. ledna Zabijačka na parapetu „se vším všudy!“

Hned první sobota v lednu 2019 se ponese v duchu tradiční české zabijačky. Těšit se můžete na všechno, co k zabijačce patří. Pokud jste ještě nikdy neplnili jelita nebo jitrnice a chcete si to vyzkoušet, pak přijde váš čas. Piva bude tradičně dost, a protože na zabijačce nesmí chybět ani živá muzika, pak si můžete poslechnout Staropražské trio s harmonikou. To by měla být hezká sobota, co říkáte? Zabijačkové hody se budou konat celý víkend v Úvalech u Prahy na Náměstí Arnošta z Pardubic od 10:00.

10. ledna Kurz Tartaletky

Chcete umět dobré a krásné tartaletky? Naučíte se tři druhy tartaletkového těsta, mnoho kladů, krému a dekorací. Konkrétně na kurzu připravíte čokoládovou tartaletku s hruškami, mandlemi a karamelem, mandlovou tartaletku s mandarinkou a lískovým oříškem a citronovou tartaletku. s červeným ovocem. Kurz proběhne 10. ledna 2019 od 17:00 v HF Pastry Academy v Praze.

12. ledna Hmyzí večer

Zažijete nevšední gurmánský zážitek v Kavárně a tvořílně Dvě rány v Brandýsu nad Labem. Čeká vás ukázka přípravy jídla a zajímavé povídání o hmyzí kuchyni. Večerem vás provede nejzkušenější kuchař jedlého hmyzu Milan Václavík.

13. ledna Česká kuchyně v moderním pojetí

Candát s makovou krustou, chřestem a holandskou omáčkou, šťavnatý hovězí steak se svíčkovou omáčku a jako sladká tečka flambované lívance s vanilkovým tvarohem a ovocem? To zní jako parádní nedělní oběd. Tak se stavte 13. ledna ve 14:00 do školy vaření Hungry Town v Praze, kde vás Ondřej Slanina naučí, jak být za hvězdu třeba u rodinného oběda.

17. ledna Enviro Meetup | Masožrouti nebo vegani?

Nejíst energeticky bohaté maso, co živí náš mozek, odpustit si milované a bohaté slepičí vejce, zanevřít na lahodné sýry, nebo si už nikdy nenechat rozpustit na jazyku přesladký med a krmit se jen zdravou zeleninou, ovocem, luštěninami, hlízami nebo obilovinami. Celkem často opakovaná doporučení fanatických i umírněných veganů, ale i aktivistů a vědců. Představili jste si někdy, jak by vypadal svět, kdybyste přestali konzumovat vše živočišné, a v krajním případě nechali všechen skot, prasata a slepice vykastrovat, dožít a skončili s rybolovem ve vyžraných mořích?

Pojďme se na náš jídelníček podívat z ekologického a klimatického pohledu. Nechme tentokrát sentiment a morálku stranou. Diskuze speakerů s diváky na minulém Enviro Meetupu spontánně vyvolala námět na kontroverzní téma, o kterém každý z nás již přemýšlel a nikdo nezná uspokojivou odpověď. Vstupné na událost je dobrovolné, ale počet míst je omezen. Vše se bude konat 17. ledna 2019 od 18:00 v Praze v Paralelní Polis.

19. ledna Kurz pečení kváskového chleba

Upéct si chleba sami doma je návyková záležitost. A abyste to zvládli, nemusíte si brát dovolenou. Uvidíte, že domácí chleba není žádná věda. Kvásek, mouka, voda, sůl, kmín a… a láska, péče a fortel. Přijďte se naučit péct tradiční kváskový chléb, nebo darujte dárkový poukaz svým blízkým. Kurz se bude konat 19. ledna 2019 od 13:00 do 18:00 v klubu ŠELEPKA – Šelepova No. 1 v Brně. Na kurzu se naučíte, jak péct domácí chléb z obyčejných surovin, v obyčejné troubě. Domů si kromě celého postupu odnesete ještě teplý, nádherně voňavý chlebíček, certifikát o absolvování kurzu a kvásek na vaše domácí pečení.

24. ledna Život začíná ve čtyřiceti by Barlife Akademie

Uisce beatha neboli voda života. Tu skrývá whisk(e)y ve svém původním gaelském názvu. Stáčená s minimálně 40% obsahem alkoholu potvrzuje, že život skutečně začíná ve čtyřiceti. V případě whiskey je to navíc život velmi bohatý a plodný. Neexistuje šance, že by si vás nezískala. Nechte se svést a poznejte svět „vína Wall Streetu”, kterému podlehli i andělé. Vyzkoušíte, jak chutná whisk(e)y před stočením do sudu nebo single malt z Thajska. Dozvíte se, jak si whisk(e)y nejlépe vychutnat i jak blufovat jako profesionál. Kolik stojí andělská daň i jak je to vlastně s tím „(e)”. A mnohem více.

Pod vedením zkušeného lektora Jakuba Vinše si v Barlife Akademii namícháte čtyři vybrané ikonické koktejly. Vyzkoušíte klasické triky i odvážné kombinace. Součástí každého kurzu je řízená degustace dané báze, ale hlavně, v průběhu celého večera budete ochutnávat z naší „tajné skříně”, která obsahuje i to, co jinde v Čechách nenajdete. Nebudou chybět ani informace o výrobě a historii destilátu, včetně aktuálních trendů.

26. ledna Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

Zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality můžete také poslední lednovou sobotu v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Dvanáctý ročník slavností přinese ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa, které proběhnou v režii řeznického mistra, pana Tomáše Hudery v 11:00, 13:00 a 15:00. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabijačkových a dalších gastronomických specialit.

V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“ a ochutnat zabijačkové speciality. S mistrem řezníkem si při workshopu v gastrostudiu můžete v 10:00 a 14:00 vyzkoušet, jak se vyrábějí jitrnice, tlačenka či jelítka.

Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 a 14 hodin pohádka O prasátku Arturovi v podání souboru Karlovarské dětské divadlo a po celý den řemeslné a výtvarné dílničky s lektory.

27. ledna Zabijačkový festival a přehlídka minipivovarů

Zástěru, vařečku a necky s sebou! Ne, nebojte, pro vás už bude v lednu všechno přichystané. Žádná těžká práce vás nečeká. Od stánkařů v plzeňské Tržnici DEPO si tentokrát pořídíte zabijačkovou gastronomii, koření, nádobí i keramiku. A zabijačkové speciality spláchnete těmi nejlepšími pivy z řemeslných pivovarů. Vstupné je zdarma.

30. ledna Kurz Makronek s Trishou

Ani Ostravě se nevyhne kurz vaření. 30. ledna 2019 se budete moct ve Food Porn Academy naučit připravovat vynikající makronky. Makronky jsou vysoká cukrařina a Trisha vás naučí pár fíglů, jak je umět vždy dokonale. Z kurzu si kromě znalostí odnesete i 100 kusů vlastních makronek. Kurz začíná v 16:30, takže si připravte kuchařské náčiní.

Natálie Markovská, 26. 12. 2018