Gastro kalendář: Festivaly a akce v lednu 2020

Akce

Rok 2019 je ten tam a my se pomalu dostáváme ze štědrovečerního a novoročního opojení zpátky do běžného života. Vstup do nového kalendářního roku je vždy pozvolný, rozvážný, dalo by se říct pomalý. A ne jinak to bude i s gastroakcemi, které se na nás v prvním měsíci roku 2020 chystají. Nebude jich mnoho, ale přece jen jsme pro vás vybrali pár, které by vaší pozornosti rozhodně neměly uniknout.

Leden jakožto první měsíc v roce přináší příslib nových zážitků, chutí i požitků. Avšak gastroakcí v tomto měsíci nebude tolik jako v doslova přeplněném prosinci, kdy jsme nevěděli, kam dřív skočit. Leden bude v tomto ohledu o poznání chudší, ale zase máte větší šanci zúčastnit se všech akcí, které vás zaujmou. A které to jsou?

Každá neděle v měsíci Sunday Drunch

Neděle je dnem klidu a odpočinku. A to platí i o vaření a přípravě jídel. Nechte tentokrát nože a vařečky ležet ladem a přijďte si zpestřit každou neděli v měsíci na nedělní drunch do Cloud 9 Sky Bar & Lounge v Hotelu Hilton v Praze.

Drunch? Nenapsali jsme to špatně? Vůbec ne! Připomíná brunch, ale užijete si ho v čase mezi obědem a večeří s inovativním à la carte menu, které je navrženo tak, abyste si ho vychutnali ve skvělé společnosti. Můžete zde zkombinovat trendy koktejly s lahodnými tapas. Každou neděli od 16:00 do 18:00. To bude ten správný vstup do nového roku.

15. ledna – 29. února Grand Restaurant Festival

Ve dnech 15. ledna až 29. února proběhne devátý ročník Maurerova Grand Restaurant Festivalu, do kterého se zapojí téměř sto českých restaurací. Inspirací účastníků, kuchařů, restauratérů a sommeliérů je kouzelné datum roku 2020, v literatuře vždy bráno jako science fiction, naše vzdálená budoucnost. Ale my žijeme dnes! Co chutná dnešní mladé generaci? Myslíme při tom všem na naši planetu? Restaurace si připravily speciální tříchodové menu, které můžete ochutnat za speciální festivalové ceny, tak neváhejte.

16. ledna Pizza, Pasta & Antipasti all you can eat

Vše, co dokážete sníst, nebo alespoň do sebe nacpat. To bude další velice zajímavá lednová akce, která se na vás chystá v Lobster Family restaurant v Olomouci. Pokud máte rádi italská jídla, tento den bude pro vás obzvláště dobrou volbou. Zdejší číšníci vám totiž budou ke stolu nosit výběr domácích těstovin a tradiční italské pizzy, a to tak dlouho, dokud neřeknete dost. A aby toho nebylo málo, bude pro vás připraven i antipasti bar, který bude čítat několik druhů salátu a italské předkrmy. Dezerty jsou naprostou samozřejmostí. Stačí se tedy jen usadit a užívat si. Jedinou nevýhodou je, že domů se pak budete muset odkutálet už sami.

17. ledna GO to FoodPark

Ač leden nebude na foodie festivaly tak bohatý jako například prosinec či listopad, přece jen přinese něco nového. Konkrétně v Brně se urodil nový food festival GO to FoodPark, na kterém budou hostovat tři sekce: 365 Gastromapa Lukáše Hejlíka, Ochutnej Svět – foodtruck edition a tradiční potravinový trh Foodpark.

A o co se vlastně jedná? GO to FoodPark je nový koncept food festivalu, na kterém můžete ochutnat nové kvalitní suroviny a potraviny. Cílem je, aby každý návštěvník festivalu našel jídlo, pití i zábavu podle svého gusta. Můžete objevovat nové chutě, vůně i recepty, na chvíli se zastavit a vypnout z každodenního shonu a příjemně strávit chvíle se svou rodinou nebo přáteli.

22. ledna Galadegustace | Best of 2019

Rok 2019 máme za sebou, a tak je ta nejlepší chvíle pro jeho zhodnocení. Co přinesl rok 2019 na poli vín? Jaká vína se v loňském roce urodila? A jak kvalitní byla vinařská sezóna? To všechno můžete zjistit na Galadegustaci | Best of 2019. To nejlepší, co přinesl uplynulý rok.

Můžete zde ochutnat oblíbené srdcovky a favority starého i nového světa. Bude to tedy rozmanitá vinná jízda. Společným jmenovatelem těchto vín je pouze špičková kvalita. Zkrátka a dobře, tady si pochutnáte. V ceně degustace je zahrnuto i lehké občerstvení – výběr holandských sýrů, španělských uzenin a oliv. Degustačním večerem v prostorách karlínské vinotéky vás provede sommelierka Denisa Šiková.

23. ledna Barlife Akademie – Klasika ve stylu jalovce

Negroni, Gin Fizz, Red Snapper, Tom Collins, Gimlet, Vesper, Martinez… Na světě existuje více klasických koktejlových receptur z ginu než z jakékoli jiné báze. Gin barmany prostě baví. Už od 20. let a éry amerických barů v Londýně. Jako koktejlová báze je totiž nesmírně bohatý. Kromě své základní složky, jalovce, může obsahovat stovky dalších ingrediencí. Koriandr, citronovou trávu, černý pepř, mandle, lékořici, levanduli nebo třeba okurku a růži. Dva stejné giny nenajdete. S ginem za barem prožijete nezapomenutelné dobrodružství. Také se konečně dozvíte, jestli pochází z Anglie, nebo Holandska, a zda má James Bond vždycky pravdu. A mnoho dalšího. Kurzem Klasika ve stylu jalovce vás provede Tomáš Kučera. Připravte své chuťové pohárky i fantazii na výjimečný zážitek!

23. ledna Asijský nový rok na Náměstí Brumlovka

My už sice nový rok áme, ale v Asii se na velké oslavy teprve připravují. Asijské národy se rozloučí s rokem prasete a přivítají rok krysy, který se ponese ve znamení nových příležitostí. Ovšem i my, tady ve Střední Evropě si můžeme užít pravé oslavy asijského nového roku.

Přijďte nasát nejen jedinečnou atmosféru asijského nového roku, ale také vynikajících asijských specialit na festival asijské kultury a kuchyně, která provoní celé Náměstí Brumlovka v BB Centru. Asijský nový rok na Náměstí Brumlovka bude velkolepou událostí, se kterou si alespoň na chvíli prodloužíte oslavy příchodu nového roku. Můžete se těšit na širokou škálu pokrmů pestrých chutí, čajovnu či hudební produkci.

25. ledna Základní baristický kurz – domácí příprava kávy

Nestačí vám připravovat si rozpustnou kávu? Chtěli byste se více ponořit do tajů kávy? Rádi byste si i u sebe doma připravovali dokonalé espresso jako z kavárny? Pak přijměte pozvání na Základní baristický kurz – domácí příprava kávy. V kurzu se dozvíte o původu kávy a její cestě z plantáže skrz pražírnu až na váš stůl nebo do kavárny. Zjistíte něco málo o pěstování kávy, zpracování a pak už konečně dojde k tomu nejdůležitějšímu – samotná příprava perfektního šálku kávy. Naučíte se správně kávu namlít a zjistíte, jak má vypadat správné espresso. Těšit se ale můžete také na latte art a neopomene se ani na alternativní přípravu filtrované kávy. Základní baristický kurz – domácí příprava kávy je určený jak pro úplné kávové začátečníky, tak i pro mírně pokročilé, kteří chtějí své kávové znalosti ještě prohloubit.

26. ledna Velký hmyzí večer v Klubu cestovatelů Brno

Máte chuť zažít nevšední gurmánský zážitek? Chcete zkusit něco výjimečného? Překonejte své hranice a ochutnejte hmyzí speciality. Velký hmyzí večer se vrací do Klubu cestovatelů Brno. Nenechte si ujít tento jedinečný zážitek plný chutí a informací. Využití hmyzu jako potravy je zcela běžná záležitost ve většině zemí světa – tedy až na onen „vyspělý“ Západ. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky nejenže na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především vyhledávanou lahůdkou. Přijďte se podívat, jak se připravují čerstvé hmyzí pochoutky přímo před vašima očima. Kulinářskou show provází Milan Václavík. Těšit se můžete na tříhodinové povídání plné informací a inspirace. K tomu ochutnáte listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčky na másle, restované saranče, smaženého švába i hmyzí dezert. A samozřejmě pro otrlé bude k vyzkoušení smažený štír nebo smažený sklípkan. Tak se nebojte a přijďte. Přece jen, kdy dostanete příležitost vyzkoušet hmyzí speciality?

28.-29. ledna Galadegustace Bourgogne & Champagne

Již tradičně se můžete příští rok v lednu těšit na 16. ročník luxusních degustací vybraných vín doplněných o destiláty z portfolia Premier Wines & Spirits. V Kaiserštejnském paláci se vám v úterý 28. a ve středu 29. ledna 2020 představí desítky vín z nejvybranějších vinařství z celého světa. Oba dny si od 14 do 19 hodin budete moci vychutnat na dvou patrech vzorky z pestrého portfolia. Těšit se můžete na vína zvučných jmen, jako jsou Jean Grivot, J. J. Confuron, Pierre-Yves Colin-Morey či Champagne Charles Heidsieck. Na středeční degustaci se pak v rámci standartní vstupenky budete moci potkat například se zástupci ze španělského vinařství Vega Sicilia, či jednoho z nejlepších rakouských vinařství F. X. Pichler, či proslulého italského Barola, které představí vinařství Luciano Sandronne. Vychutnáte si ale i uznávané německé Ryzlinky od legendy Markuse Molitora. Vstupenka na Galadegustaci Bourgogne & Champagne v úterý 28. ledna 2020 stojí 1 990 Kč. Vstupné na středu 29. ledna pořídíte za 490 Kč.

30. ledna Barlife Akademie – Exkluzivní rumová degustace & foodpairing

Konec ledna bude zasvěcen exkluzivní rumové degustaci. Exkluzivní rumová degustace & foodpairing pořádaná Mastercard ve spolupráci s Barlife Akademií představuje tříhodinovou cestu kolem rumového světa se vším, co k tomu patří. Se svým barmanským průvodcem zabrousíte na ochutnávku do méně známých destilerií, ke kterým se běžný rumový turista jen tak nedostane. Chybět nebude ani historický exkurz a samozřejmě objevíte všechny nejnovější trendy, které rumovému světu momentálně vládnou. Vaším hlavním cílem však bude výstup na rumový Everest v podobě ochutnávky naprosto unikátní, limitované a v Česku téměř nedostupné láhve. Během degustace nepřijdete ani o zážitkovou gastronomii a skutečný výlet do veřejnosti nepřístupných podzemních prostor Vinohradského Pavilonu. Celým večerem vás provede Tomáš Kučera. Existuje snad lepší zakončení prvního měsíce roku 2020?

Natálie Markovská, 2. 01. 2020