Gin Eva, hravý produkt z Mallorky

Drinks

drinks gin GinEva Mallorca palírna

Německému vinaři Stefanovi se ve Španělsku natolik zalíbilo, že zde dokonce našel i svou lásku, enoložku Evu. Nečekaně však tito dva nezačnou vyrábět ta nejlepší španělská vína, ale gin pocházející z Mallorky. Produkt se jmenuje GinEva, na počest Stefanovy ženy, která mu pomáhá s výběrem botanicals.

Vše začalo s jednoduchou destilační kolonou německého výrobce Kothe, která dala vzniknout jednoduchému ginu s výjimečně krásnou citronovou vůni i chutí. Může za to jednoduchá kombinace jalovce a čerstvých lokálních citrusů. Nikoli o kůru z citronu, kterou používá většina výrobců, ale opravdu o celé šťavnaté citrony, které jsou z výsledného ginu znát až neuvěřitelně. Tento základní gin je ideální do gin-toniku, který lze doplnit několika zrníčky granátového jablka a plátkem citronu. V horkých letních dnech, kterých je na Mallorce požehnaně, si nedokážu představit lepší kombinaci.

Stefan a Eva své první pokusy o výrobu ginu zahájili už před deseti lety. Vznikl z toho řemeslný GinEva, který jsme si právě představili. Za těch několik let se ale posunuli, získali zkušenosti a přišli s dalšími skvělými giny. Jedním z nich je například výsledek experimentu, do kterého se pustili s pomocí michelinského kuchaře Benjamina Peifera a farmáře Franca z Valencie, který pěstuje všechny možné druhy citrusů. Pokud vyšel natolik dobře, že rozšířil portfolio značky o druhý gin. Jde o kombinaci jalovce (sladkého, tzv. makedonského) a bergamotu. Nic víc. Stefan tento gin doporučuje popíjet v koktejlu Eva Collins, jenž je twistem na klasický Tom Collins.

Dalším zajímavým ginem, který tato dvojice uvedla, je Green Spice Dry Gin. Ten se kromě jalovce skládá jen ze zelených věcí: wakame, čaje sencha, zeleného pepře, listů fíků a nezralých zelených pomerančů. Velmi překvapivá kombinace, která skvěle funguje ve variaci na koktejl Bloody Mary, nazývané Bloody Eva.

Velmi specifický je také gin La Mallorquina, při jehož výrobě Stefan použil speciální odrůdu lokálních oliv, která se pěstuje jen na Mallorce. Zbytky oliv, z nichž se vylisuje olivový olej, pak několik dnů maceruje v čistém alkoholu. Ten pak spojí s jalovcem, trochou koriandru a další zajímavý gin je na světě. Aroma a chuť tohoto ginu je velmi suché, je tak ideální jako základ pro Martini. Koktejl Evatini Extra Dry je právě twistem na Martini, kde 4 cl ginu doprovází 4 cl Fino Sherry. Už jen oliva a máte Stefanovo oblíbenou variantu Martini.

Ani tímto však experimenty Stefana a Evy nekončí. Na sklonku roku 2018 se pokusili i o vlastní Old Tom Gin. Nikoli však klasický, jak jej známe, ale stařený, který zraje několik měsíců v sudech po červeném víně z Mallorky. Díky tomu se gin „zakulatil“ a je příjemně nasládlý. Tomuto ginu velmi sedí kombinace s vermutem, například v koktejlech Martinez nebo Manhattan.

Je tak patrné, že dvojice výrobců je hodně hravá, nadto ráda spolupracuje s různými odborníky od lokálních vinařů přes pěstitele bylinek až po renomované šéfkuchaře. Díky podobné spolupráci vznikla kromě ginů ještě řada řemeslných pálenek Artisan Spirits. Mezi nimi najdeme nepříklad pastis, triple sec, bitter, citronový nebo bylinný likér a likér z lískových ořechů. Všechny produkty jsou něčím netradiční a jsou výsledkem jejich hravosti a obliby různých experimentů.

Osobně se mi na značce líbí, že i přes vynalézavost a invenci tvůrců zůstávají giny jednoduché a nepřeplácané velkým množství botanicals. Spíše se zaměřují na chuť jednotlivých ingrediencí a na to, jak ji co nejvěrněji otisknout do ginu. Díky jejich otevřenosti a ochotě zkoušet nové věci je nasnadě, že nás do budoucna čeká ještě plno zajímavých produktů, ať už pod značkami GinEva a Artisan Spirits, nebo v úplně nové řadě. Upřímně věřím, že o nich ještě hodně uslyšíme a že si jednou najdou cestu na tuzemský trh.

Tomáš Ivančík, 23. 08. 2019